54 minut

20. června 2023

Část: Jmenování ministra zemědělství

Obsah dílu

Jmenování ministra zemědělství — Výměna ministra zemědělství — Opozice o Markovi Výborném — Piráti o ministru Blažkovi — Kauza ministra spravedlnosti — Zuzana Čaputová nebude příští slovenskou prezidentkou — Evropská pomoc Ukrajině — Tisíce za předčasné splacení hypotéky — Úroda ovoce v ČR — Tropické teploty a bouřky — Bývalý hradní kancléř a šperky — Nové centrum psychiatrické péče — Europoslankyně Charanzová končí v ANO — Přípravy na MFF Karlovy Vary — Bezpečnostní konference na Hradě — Bezpečnostní konference na Hradě — Zisk bank v ČR — Ransomwarové útoky — Riskantní chování u tratí — Pátrání po zmizelé ponorce — Cesta do mořských hlubin — Záchranné operace na moři — Exrtémní turistické zážitky — Spotřební daň na alkohol — Útok v Brodeaux — Pomoc oblastem v USA zasažených klimatickými změnami — Děti jako cíl kyberkriminality — Případy trýznivého pytlačení — Investice Philip Morris — Uzákoněné stejnopohlavní sňatky v Estonsku — Český kosmický projekt Slavia — Plánované změny u příspěvků na péči — Dopad války na Česko — Rekonstrukce přehrady Jezeří — Tradice pečení kvasového chleba

Části dílu

00:43
Jmenování ministra zemědělství
    Další krok k novému ministrovi zemědělství. Kandidát na tento post - předseda lidoveckého poslaneckého klubu Marek Výborný - se dnes sešel s prezidentem. Petr Pavel pak potvrdil, že je připravený ho jmenovat.
    01:39
    Výměna ministra zemědělství
      Někdejší předseda lidovců Marek Výborný by měl na postu ministra zemědělství nahradit Zdeňka Nekulu. Ten podle svých slov v poslední době necítil podporu ze strany vedení KDU-ČSL.
      02:14
      Opozice o Markovi Výborném
        Premiér Petr Fiala už dřív uvedl, že kandidát lidovců je zkušený politik, který by byl pro vládu velkou posilou. Zástupci opozičního hnutí ANO nominaci zpochybňují.
        02:45
        Piráti o ministru Blažkovi
          Koalice teď ale řeší i dalšího ministra - konkrétně ministra spravedlnosti Pavla Blažka. Piráti se totiž usnesli, že jeho další setrvání ve funkci ohrožuje důvěryhodnost vlády a také důvěru ve spravedlnost.
          05:31
          Kauza ministra spravedlnosti
            54letý advokát Pavel Blažek má úzké vazby na Brno, kde žije od narození. Do ODS vstoupil před pět a dvaceti lety. Ministrem spravedlnosti už byl i v minulosti - ve vládě Petra Nečase. Poslancem je deset let.
            06:29
            Zuzana Čaputová nebude příští slovenskou prezidentkou
              Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nebude obhajovat post hlavy státu. Rozhodnutí vysvětlila nedostatkem sil na dalších pět let v úřadu, přijala ho podle svých slov i s ohledem na rodinu.
              09:03
              Evropská pomoc Ukrajině
                Evropská komise poskytne Ukrajině dalších v přepočtu 1,2 bilionu korun. Brusel to oznámil jen den před londýnskou konferencí o obnově země, která už rok čelí ruské agresi. Ta podle Světové banky způsobila Kyjevu škodu v přepočtu za víc než 9 bilionů korun.
                09:45
                Tisíce za předčasné splacení hypotéky
                  Vyšší poplatky za předčasné splacení hypotéky - vláda schválila novelu zákona o spotřebitelském úvěru. Nově by zájemci, kteří půjčku na bydlení v době fixace chtějí splatit dříve, mohli hradit až dvě procenta ze zbývající částky.
                  12:34
                  Úroda ovoce v ČR
                    Úroda ovoce v Česku bude letos podprůměrná. Sklizeň podle odhadů oproti loňsku klesne o čtvrtinu na 125 tisíc tun. To je nejmíň za posledních šest let. Důvodem jsou třeba jarní mrazy, které poškodily hlavně meruňky.
                    12:55
                    Tropické teploty a bouřky
                      Živý vstup redaktora Martina Svatoně.
                      16:14
                      Bývalý hradní kancléř a šperky
                        Bývalý kancléř Vratislav Mynář vybral z hradního skladu darů šperky a další cenné zboží za zhruba půl milionu korun. Podle serveru Seznam Zprávy ale neexistují doklady, kde tyto předměty následně skončily. Evidence příjemců je jen u cenností věnovaných přímo prezidentem.
                        16:42
                        Nové centrum psychiatrické péče
                          Nejmodernější technologie i terapie nabídne nově otevřené Centrum duševní rehabilitace v Berouně. Psychiatrická klinika za skoro miliardu a čtvrt korun pojme v plném provozu dvě stovky pacientů. Kompletní péči poskytne dospělým i dětem. Podle specialistů je unikátní i v evropském měřítku.
                          18:50
                          Europoslankyně Charanzová končí v ANO
                            Spolupráci s hnutím ANO ukončí další výrazná tvář - místopředsedkyně Evropského parlamentu Dita Charanzová. Hospodářským novinám řekla, že příští rok už v jeho barvách nebude kandidovat ve volbách nových europoslanců.
                            19:16
                            Přípravy na MFF Karlovy Vary
                              Americká herečka Robin Wrightová převezme v Karlových Varech Cenu prezidenta festivalu, kterým je Jiří Bartoška. On sám na dnešní tiskovou konferenci nepřišel. Po prodělané viróze se léčí v pražské motolské nemocnici. Pořadatelé ale věří, že se přehlídky zúčastní.
                              21:54
                              Bezpečnostní konference na Hradě
                                Společenství demokratických zemí nemá podle prezidenta Petra Pavla důvod obávat se ruských hrozeb. Podle něj je hodnotově i vojensky silnější. Řekl to na dnešní bezpečnostní konferenci na Pražském hradě. Válka na Ukrajině byla jejím ústředním tématem.
                                23:03
                                Bezpečnostní konference na Hradě
                                  Živý vstup redaktorky Štěpánky Martanové.
                                  24:45
                                  Zisk bank v ČR
                                    Zisky bank a spořitelen v Česku klesly. Od ledna do března dohromady vydělaly přes 21 miliard korun. Loni stejnou dobou skoro o 2 a půl miliardy víc. Na poklesu se podle analytiků projevily menší úrokové výnosy i daňová přirážka za nadměrný zisk, takzvaná windfall tax.
                                    25:09
                                    Ransomwarové útoky
                                      Varování před zvýšenou aktivitou zločineckých skupin na internetu.
                                      25:37
                                      Riskantní chování u tratí
                                        Přecházení kolejí tam, kde je to zakázané, nebo lezení na odstavené vagony. Hazard, kvůli kterému ročně umírají desítky lidí. Třeba v pátek v Letohradě po zásahu proudem jeden mladík zemřel a druhý skončil v nemocnici. Správa železnic teď spustila kampaň, ve které na nebezpeční upozorňuje.
                                        28:14
                                        Pátrání po zmizelé ponorce
                                          V hlubokých vodách severního Atlantiku se už třetí den pohřešuje ponorka, která se spouštěla k Titaniku. Na palubě má pět lidí - kromě majitele a odborníka na průzkum nejslavnějšího vraku také tři platící turisty.
                                          31:02
                                          Cesta do mořských hlubin
                                            Dna oceánů jsou poslední nezmapovaná místa na planetě – 80 procent je neprobádaných. K dispozici jsou jen odhady hloubek. Lidstvo tak má podle expertů přesnější a detailnější informace třeba o povrchu Marsu.
                                            34:21
                                            Záchranné operace na moři
                                              Jedna z nejsledovanějších záchranných operací se rozběhla při potopení ruské jaderné ponorky Kursk. Šla ke dnu v srpnu 2000, nikdo z posádky nepřežil.
                                              36:33
                                              Exrtémní turistické zážitky
                                                Extrémní zážitky přitahují stále více lidí. Takto vypadala fronta na zdolání nejvyšší hory světa Mt. Everest v roce 2019. Podobné fronty pod vrcholem se přitom tvoří každoročně. Díky cestovním agenturám a podpoře šerpů je Everest dostupnější než kdy dřív.
                                                37:11
                                                Spotřební daň na alkohol
                                                  Jeden Čech ročně podle statistiků vypije v průměru zhruba sedm litrů lihovin. Výrobci pokles zájmu přičítají rostoucí spotřební dani, která se propisuje do koncových cen. Po každém jejím zvýšení spotřeba podle Unie výrobců a dovozů lihovin klesla až o desetinu.
                                                  39:05
                                                  Útok v Brodeaux
                                                    Francii pobouřilo video brutálního útoku v Boerdaux. Jeho terčem se za bílého dne stala třiasedmdesátiletá žena s malou vnučkou. Muž se snažil vniknout do domu seniorky, kterou pak srazil k zemi a dítě odhodil.
                                                    39:26
                                                    Pomoc oblastem v USA zasažených klimatickými změnami
                                                      Série tornád na jihu Spojených států. Od minulého týdne za sebou nechala už minimálně pět mrtvých a desítky zraněných. Sta tisíce lidí jsou bez proudu. Jinde vlna veder způsobuje zase silné bouřky a záplavy.
                                                      41:53
                                                      Děti jako cíl kyberkriminality
                                                        Až 170 tisíc českých dětí se na internetu chová rizikově. Vyplynulo to z výzkumu agentury NMS Market Research. Každý druhý nezletilý přiznává, že má v online prostoru přátele, které osobně nezná, ale přesto s nimi komunikuje.
                                                        43:11
                                                        Případy trýznivého pytlačení
                                                          Ochranáři z Broumovska podali trestní oznámení kvůli upytlačené vlčici. V lese ji našla skupina motorkářů. Zvíře bylo chycené do oka zřejmě několik týdnů, než vysílením uhynulo. V rezervacích napříč Českem nejde o jediný případ.
                                                          44:55
                                                          Investice Philip Morris
                                                            Tabákový výrobce Philip Morris dnes oznámil, že investuje víc než miliardu korun do výrobního závodu v Kutné Hoře. Rozšíří se produkce náplní do bezdýmných produktů. Vedení firmy přitom nevylučuje, že by se s výrobou tradičních cigaret mohlo v Česku přestat do deseti let.
                                                            45:36
                                                            Uzákoněné stejnopohlavní sňatky v Estonsku
                                                              Estonsko jako vůbec první stát postsovětského prostoru uzákonilo sňatky stejnopohlavních párů. Možné to bude už od příštího roku. Tamní premiérka Kaja Kallasová označila hlasování v parlamentu za historické rozhodnutí.
                                                              46:01
                                                              Český kosmický projekt Slavia
                                                                Objevit bohatství, které skrývá Sluneční soustava. To je cílem nového českého kosmického projektu s názvem SLAVIA. Vědci teď úspěšně dokončili jeho přípravnou fázi. Mise by měla odstartovat v roce 2027. Do vesmíru vynese dvojici sond, které mají analyzovat meteory zanikající v atmosféře a také meziplanetární prach.
                                                                46:37
                                                                Plánované změny u příspěvků na péči
                                                                  Ministr práce chce od příštího roku zvýšit příspěvky na péči. Ty se teď vyplácejí ve čtyřech stupních podle závislosti. Lidem s nejtěžším handicapem, kterým na zaplacení potřebné asistence příspěvek nestačí, pak má ještě letos pomoci nový dotační titul.
                                                                  48:39
                                                                  Dopad války na Česko
                                                                    Problémy s plným začleňováním ukrajinských dětí mezi české vrstevníky. Výzkum Národního institutu SYRI zkoumal zkušenosti škol. Chybí učitelé češtiny coby cizího jazyka, psychologové i asistenti pedagogů, kteří by s integrací pomohli.
                                                                    49:22
                                                                    Rekonstrukce přehrady Jezeří
                                                                      Oprava více než sto let staré přehrady Jezeří v Krušných horách se komplikuje. Původně chtělo Povodí Ohře zaplatit většinu osmdesátimilionové investice z dotací. Evropská komise ale žádost v rámci Národního plánu obnovy zamítla.
                                                                      50:08
                                                                      Tradice pečení kvasového chleba
                                                                        Pečení chleba za pomoci kvasu - tradice, kterou lidstvo udržuje od starověku. Zájem o ni v posledních letech roste. Vzorky kvasů z celého světa uchovávají a zkoumají v takzvané kvasové knihovně na jihovýchodě Belgie.
                                                                        Přehrát celé video
                                                                        Stopáž54 minut
                                                                        Další díl
                                                                        20. června 2023

                                                                        Přehled dílů

                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        31. května

                                                                        31. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž54 minut

                                                                        31. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        31. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        30. května

                                                                        Ministři zemí NATO v Praze — Blinken ocenil českou muniční iniciativu — Přípravy na summit NATO ve Washingtonu — Vojenská pomoc Ukrajině — Fond na pomoc Ukrajině — Reforma penzí prošla sněmovnou — Reforma penzí ve Sněmovně — Izrael kontroluje nárazníkovou zónu mezi Egyptem a Gazou — Odsouzení aktivisté v Hongkongu — Nová zelená úsporám Light — Nové silnice a obchvaty na Vysočině — Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka — Trestní proces s exprezidentem Trumpem — Na sídlišti v Chomutově hořel byt — Prezident přijal hokejisty na Hradě — Varování před dešti — Praha mění pravidla parkování — Zdražování parkovného v Praze — Problémy s parkováním v Praze — Města se potýkají s nedostatkem parkovacích míst — Kokain ve Sněmovně — Nejčastější jména — Výbuchy sopky na Islandu — Boj o nejsledovanější televizi na Slovensku — Redefinice znásilnění v Senátu — Německo zruší kontroverzní poplatek za plyn — Debaty ČT před eurovolbami — Peníze na záchranu pevností Terezín a Josefov — V Praze začal veletrh vědy — Amnestie pro katalánské separatisty — Britský parlament se formálně rozpustil — Sečení trávy u silnic — Začal filmový festival ve Zlíně

                                                                        30. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        30. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        30. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        29. května

                                                                        Stávka zaměstnanců soudů — Stávka zaměstnanců soudů — Průměrný plat zaměstnanců soudů — Vývoj bojů v Pásmu Gazy — Prezident Pavel v Ammánu — Převozy nelegálních migrantů — Příspěvky na péči — Brno má vlastní stavební pravidla — Foltýn bude vládním koordinátorem strategické komunikace — Problémy s nelegální migrací v Polsku — KLDR vyslala do Jižní Koreje balony s odpadky — Divadelní představení Forman — Ministři NATO v Praze — Důchodová reforma ve Sněmovně — Vlci na Vysočině zaútočili na stádo ovcí — Ocenění českých hokejistů — Na Islandu opět vybuchla sopka — Pacientů s roztroušenou sklerózou přibývá — Povinný sběr textilu — Třídění odpadu — Většina textilu končí na skládce — Nový projekt nemocnice v Českých Budějovicích — Křetínský může převzít britskou poštu — Parlamentní volby v JAR — Soud s Trumpem spěje ke konci — Větší ochrana obětí domácího násilí — V mostecké nemocnici hořela trafostanice — Agrovoltaika v Litomyšli — Nová bezpečnostní opatření na Slovensku — Dopady sesuvu půdy na Papui-Nové Guineji — Přípravy na 80. výročí vylodění a bitvy o Normandii — Případ bývalých příslušníků StB — Útlum těžby na lomu ČSA — Pekelný závod v Chrudimi — Počítačová hra Vivat Slovakia — Vykolejený vlak — Včelí úly na radniční věži v Ostravě

                                                                        29. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        29. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        29. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        28. května

                                                                        Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Silné bouřky na severovýchodě Čech — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                                        28. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž49 minut

                                                                        28. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        28. 5. 2024 na ČT24
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. května

                                                                        Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                                        27. 5. 2024 na ČT1
                                                                        Stopáž55 minut

                                                                        27. května

                                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                        27. 5. 2024 na ČT24

                                                                        Události na sociálních sítích

                                                                        Napište nám