49 minut

30. dubna 2023

Část: Papežova návštěva Maďarska

Obsah dílu

Headlines — Změny ve školství — Vládní diskuse o vzdělávání — Počet státních zaměstnanců a průměrné výdělky — Prezident o podpoře Ukrajiny — Obavy Rusů z druhé mobilizace — Boje u Bachmutu — Výše spotřební daně na naftu — Výdaje na obranu — Boje o moc v Súdánu — Počet úmrtí při nehodách — Zahájení sezony v kempech — Ročenka české architektury — Zvýšení odvodů do rozpočtu — Budoucnost zámku Štiřín — Dovolená v zahraničí — Papežova návštěva Maďarska — Výstraha před nočním mrazem — Podezření na tornádo v Lubné — Ohně ve Filipojakubské noci — Dohled hasičů nad ohni — Pálení čarodějnic na venkově — Tradice pálení čarodějnic — Výročí dělení československého majetku — Tornádo na Floridě — Protesty v Izraeli — Oslavy osvobození — Léčba duše amatérem — Zahájení vodácké sezóny — Problematické chování mladistvých — Mezinárodní den jazzu

Části dílu

00:05
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:43
    Změny ve školství
      Návrhy rozpočtových úspor, o kterých aktuálně jednají vládní strany, se týkají taky školství. Koalice mimo jiné se zvažuje, jestli neušetřit peníze zrušením devátých tříd základních škol.
      01:47
      Vládní diskuse o vzdělávání
        A politici debatují taky o možnostech zvýšení týdenního počtu hodin takzvané přímé pedagogické činnosti. Tedy době, po kterou kantor přímo vyučuje.
        04:16
        Počet státních zaměstnanců a průměrné výdělky
          Žádný jiný obor v Česku nepotřebuje tolik státních zaměstnanců jako školství. Z bezmála půl milionu všech pracovníků ve veřejné sféře je pedagogů skoro 200 tisíc - tedy 40 procent. Dalších 77 tisíc představují školníci, kuchařky nebo uklízečky. I proto se každá změna v rozpočtu výrazně projeví.
          05:18
          Prezident o podpoře Ukrajiny
            Česko bude podle prezidenta ve spolupráci se spojenci hledat cesty jak zvýšit dodávky munice na Ukrajinu. Petr Pavel to řekl po návratu ze země. Kritický nedostatek munice podle něj omezuje schopnost Ukrajiny efektivně se bránit a provést úspěšnou protiofenzivu.
            06:37
            Obavy Rusů z druhé mobilizace
              Velká část ruské společnosti se stále bojí vyhlášení druhé mobilizační vlny. Přispělo k tomu i nedávné rozhodnutí Vladimíra Putina podepsat zákon o elektronických povolávacích rozkazech.
              08:32
              Boje u Bachmutu
                Ruská invazní armáda dál soustředí své hlavní úsilí u ukrajinského Bachmutu. Podle Moskvy získali okupanti kontrolu nad čtyřmi bloky na západě města. To se pokoušejí dobýt už řadu měsíců.
                08:56
                Výše spotřební daně na naftu
                  Už jedenáct měsíců platí v Česku snížená spotřební daň na naftu o korunu padesát na litr. Opatření je schválené do konce roku. Pohonné hmoty ale zlevňují a podle ministerstva financí tak pominul důvod této pomoci. Odvody by se tak na původní výši mohly vrátit dřív než v lednu.
                  11:03
                  Výdaje na obranu
                    Česká armáda podle náčelníka generálního štábu Karla Řehky využije účelně vyšší rozpočet a dokázala by to, i kdyby výdaje na obranu dosahovaly dvou a půl procenta HDP.
                    11:46
                    Boje o moc v Súdánu
                      Súdánské milice vyhlásily další třídenní příměří. Původní klid zbraní, který měl trvat do dnešní noci, přitom ztroskotal. Tvrdé boje znovu propukly už v sobotu. Armáda zaútočila na hlavní město ze všech stran.
                      14:09
                      Počet úmrtí při nehodách
                        32 lidí přišlo v dubnu o život na českých silnicích. Meziročně je obětí o 8 méně. Klesl i počet zraněných. Nejčastější příčiny ale zůstávají stejné: příliš vysoká rychlost a nedostatek pozornosti.
                        14:30
                        Zahájení sezony v kempech
                          V kempech kolem vodních nádrží začíná turistická sezona. Třeba na Radavu k Orlické přehradě přijeli první majitelé karavanů, kteří za ně platí celoroční stání. Kapitáni tam zase celý den přesouvali lodě z míst, kde zimovali, na kotviště.
                          16:56
                          Ročenka české architektury
                            Dva a třicet nejlepších projektů postavených v uplynulých dvou letech mapuje nejnovější ročenka Česká architektura. Editor letošního vydání Ondřej Chybík se zaměřil převážně na budovy financované z veřejných peněz.
                            19:05
                            Zvýšení odvodů do rozpočtu
                              Další detail připravovaného úsporného balíčku. Mezi možná opatření, která by zvýšila příjmy zadluženého státního rozpočtu, navrhl ministr průmyslu doplnit i zavedení dočasné sektorové daně - třeba pro banky. S tím nesouhlasí opoziční ANO. Kabinet chce definitivní podobu konsolidace veřejných financí představit v polovině května.
                              20:32
                              Budoucnost zámku Štiřín
                                Nejasný osud zámku Štiřín. Příspěvková organizace ministerstva zahraniční, která objekt spravuje, skončí k červnu. Do prázdnin by měl resort památku převést na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Žádná jiná instituce o ni zatím zájem neprojevila.
                                22:47
                                Dovolená v zahraničí
                                  Čeští turisté si oblíbili jezdit na dovolenou na vlastní pěst. Vloni podle statistik uskutečnili bezmála 3 miliony delších pobytů v cizině, které si zorganizovali sami. Bez služeb cestovních kanceláří se obešli v osm a padesáti procentech případů.
                                  23:23
                                  Papežova návštěva Maďarska
                                    Varování před nacionalismem - hlavní výzva papeže, který zakončil návštěvu Budapešti. V centru odsloužil velkou mši. Poděkoval za přijetí Ukrajinců - a vyzval ke vstřícnosti i vůči jiným kulturám.
                                    25:52
                                    Výstraha před nočním mrazem
                                      Noční teploty v části Česka opět spadnou pod nulu – meteorologové varují, že přízemní mrazíky mohou v polohách do šesti set metrů poškodit vegetaci – hlavně zeleninu a teplomilnější rostliny.
                                      26:13
                                      Podezření na tornádo v Lubné
                                        Obec Lubná u Poličky na Svitavsku mohlo včera zasáhnout tornádo. Meteorologové prověřují několik hlášení ze včerejšího odpoledne. Větrná bouře tam podle svědků prošla hlavně polem za vesnicí.
                                        28:16
                                        Ohně ve Filipojakubské noci
                                          Nadchází Filipojakubská nebo chcete-li Valpuržina noc - původně mělo vítání jara pálením ohňů sociální, náboženský a hlavně ochranný význam.
                                          29:06
                                          Dohled hasičů nad ohni
                                            Ohně se dnes rozhořely nebo ještě rozhoří ve městech i vesnicích po celém Česku. Jen v Jihomoravském kraji jich mají hasiči nahlášených k 80.
                                            31:31
                                            Pálení čarodějnic na venkově
                                              Živý vstup redaktorky Blanky Poulové.
                                              33:09
                                              Tradice pálení čarodějnic
                                                Pálení čarodějnic je velmi stará tradice. Souvisela s loučením se zimou, ale měla i silné náboženské pozadí. Na stejné datum připadá keltský svátek Beltine. Pod názvem Valpružina noc ji znají v německý mluvících zemích - odkud se zřejmě dostala na naše území.
                                                36:02
                                                Výročí dělení československého majetku
                                                  Před třiceti lety ztroskotaly rozhovory o dělení majetku mezi Českem a Slovenskem. Ještě před rozpadem federace se premiéři Klaus a Mečiar dohodli na poměru dva ku jedné ve prospěch Česka.
                                                  38:35
                                                  Tornádo na Floridě
                                                    Rozsáhlé škody způsobilo tornádo v Palm Beach na Floridě. Živel převracel auta, vyvracel stromy a poškodil několik domů. Tisíce lidí zůstaly bez elektřiny. Podle úřadů se nikdo nezranil.
                                                    38:57
                                                    Protesty v Izraeli
                                                      V Izraeli se po měsíční pauze schází parlament. A vrací se i téma kontroverzní soudní reformy. Opozice ji označuje za hrozbu pro demokracii, koalice argumentuje tím, že demokracii posílí.
                                                      41:28
                                                      Oslavy osvobození
                                                        Na západě Čech začaly oslavy osvobození tamních měst a obcí americkou armádou. Připomínají si tam tak sedmdesáté-osmé výročí konce 2. světové války. Akce potrvají víc než týden a skončí v Plzni. První z připomínek se už dnes konaly na Domažlicku.
                                                        42:22
                                                        Léčba duše amatérem
                                                          Zájem o psycho-terapeuty roste. O příspěvek na psychosociální podporu si vloni jen u VZP zažádalo o polovinu víc lidí než rok před tím. Odborníků v péči o duševní zdraví je ale dlouhodobě nedostatek.
                                                          44:34
                                                          Zahájení vodácké sezóny
                                                            Na severní Moravě začala vodácká sezóna. Jako první si v tomto roce mohli nadšenci sjet řeku Moravici. Díky dobré hydrologické situaci vodohospodáři zvýšili odtok z přehrad Slezská Harta a Kružberk.
                                                            45:19
                                                            Problematické chování mladistvých
                                                              Kriminalita kvůli ekonomické krizi zase roste. Zároveň podle Probační a mediační služby přibývá trestná činnost mladistvých. Za loňský rok evidují přes 1 600 takových případů. S nápravou pachatelů pomáhají nová programová centra.
                                                              47:08
                                                              Mezinárodní den jazzu
                                                                Dnes je Mezinárodní den jazzu. Slaví ho přes 190 zemí světa. U nás se u této příležitosti konají po celý den třeba open-air koncerty na pražském Karlově náměstí,
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž49 minut
                                                                Další díl
                                                                1. května 2023

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž55 minut

                                                                31. května

                                                                31. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                31. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                31. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                30. května

                                                                Ministři zemí NATO v Praze — Blinken ocenil českou muniční iniciativu — Přípravy na summit NATO ve Washingtonu — Vojenská pomoc Ukrajině — Fond na pomoc Ukrajině — Reforma penzí prošla sněmovnou — Reforma penzí ve Sněmovně — Izrael kontroluje nárazníkovou zónu mezi Egyptem a Gazou — Odsouzení aktivisté v Hongkongu — Nová zelená úsporám Light — Nové silnice a obchvaty na Vysočině — Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka — Trestní proces s exprezidentem Trumpem — Na sídlišti v Chomutově hořel byt — Prezident přijal hokejisty na Hradě — Varování před dešti — Praha mění pravidla parkování — Zdražování parkovného v Praze — Problémy s parkováním v Praze — Města se potýkají s nedostatkem parkovacích míst — Kokain ve Sněmovně — Nejčastější jména — Výbuchy sopky na Islandu — Boj o nejsledovanější televizi na Slovensku — Redefinice znásilnění v Senátu — Německo zruší kontroverzní poplatek za plyn — Debaty ČT před eurovolbami — Peníze na záchranu pevností Terezín a Josefov — V Praze začal veletrh vědy — Amnestie pro katalánské separatisty — Britský parlament se formálně rozpustil — Sečení trávy u silnic — Začal filmový festival ve Zlíně

                                                                30. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                30. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                30. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                29. května

                                                                Stávka zaměstnanců soudů — Stávka zaměstnanců soudů — Průměrný plat zaměstnanců soudů — Vývoj bojů v Pásmu Gazy — Prezident Pavel v Ammánu — Převozy nelegálních migrantů — Příspěvky na péči — Brno má vlastní stavební pravidla — Foltýn bude vládním koordinátorem strategické komunikace — Problémy s nelegální migrací v Polsku — KLDR vyslala do Jižní Koreje balony s odpadky — Divadelní představení Forman — Ministři NATO v Praze — Důchodová reforma ve Sněmovně — Vlci na Vysočině zaútočili na stádo ovcí — Ocenění českých hokejistů — Na Islandu opět vybuchla sopka — Pacientů s roztroušenou sklerózou přibývá — Povinný sběr textilu — Třídění odpadu — Většina textilu končí na skládce — Nový projekt nemocnice v Českých Budějovicích — Křetínský může převzít britskou poštu — Parlamentní volby v JAR — Soud s Trumpem spěje ke konci — Větší ochrana obětí domácího násilí — V mostecké nemocnici hořela trafostanice — Agrovoltaika v Litomyšli — Nová bezpečnostní opatření na Slovensku — Dopady sesuvu půdy na Papui-Nové Guineji — Přípravy na 80. výročí vylodění a bitvy o Normandii — Případ bývalých příslušníků StB — Útlum těžby na lomu ČSA — Pekelný závod v Chrudimi — Počítačová hra Vivat Slovakia — Vykolejený vlak — Včelí úly na radniční věži v Ostravě

                                                                29. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                29. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                29. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                28. května

                                                                Platy soudců — ÚS o snížení platů soudců — Základní platy soudců — Jednání o pomoci Ukrajině — Evropští lídři v Praze — Reforma penzí — Poslanci o důchodové reformě — Další údery v Rafahu — Vyšetřování útoku v Rafahu — Opera Libuše na Pražském jaru — Kauza exsoudce Sováka — Studie k černému kašli — Disciplinární řízení vůči Okamurovi — Bouře v USA mají 23 obětí — Stavba tunelu na dálnici D3 — Housle Pavla Šporcla — Zájem o rekvalifikace roste — Konzumace alkoholu v Česku — Kuřáci v Česku — Češi pijí méně piva — Vězení za zapálení squatu — Silné bouřky na severovýchodě Čech — Napětí v Gruzii — Soud zamítl Zemanovu žalobu — Dotace na fotovoltaiku — Problémy dětí s rodiči ve vězení — Hosté a program festivalu Karlovy Vary — Trump je první trestně stíhaný exprezident USA — Slova papeže o homosexuálech — Řidiči MHD si nesmějí pouštět hudbu — Zlatá tretra v Ostravě — Vydrám se na Šumavě daří

                                                                28. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž49 minut

                                                                28. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                28. 5. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                27. května

                                                                Oslavy hokejového zlata — Oslavy na Staroměstském náměstí — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Podpora dostupného bydlení — Údery v Rafahu — Ukrajinci zasáhli Rusům radar — Poslední rozloučení s Vlastimilem Harapesem — Dezinformační aktivity z Ruska a Číny — Nové protiruské sankce — Sesuvy půdy na Papui-Nové Guineji — Nákaza černým kašlem — Výročí operace Anthropoid — Zájem o zájezdy do Chorvatska — Krajské, senátní a obecní volby — Soud přerušil případ požáru v Českém Švýcarsku — Čeští hokejisté jsou mistři světa — Atmosféra na šampionátu — Prezident pogratuloval hokejistům — Oslavy hokejových mistrů — Celková sledovanost — Finále mistrovství světa na obrazovkách — Stávka justičního personálu — Emmanuel Macron v Drážďanech — Dominik Feri nastoupil do vězení — Summit představitelů Jižní Koreje, Číny a Japonska — Čeští studenti obsadili ve finále European Money Quiz druhé místo — Demolice mostu v Semilech — Čeští vojáci cvičí v Litvě — Vrcholí festival Divadelní svět v Brně — Cena Olgy Havlové — Palírnám končí sezóna — Čapí hnízda v ohrožení

                                                                27. 5. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                27. května

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                27. 5. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám