54 minut

30. prosince 2022

Část: Návrat Davida Ratha do vězení

Obsah dílu

Headlines — Návrh na jmenování ministra životního prostředí — Spor o Petra Hladíka v čele rezortu — Kárná žaloba na soudce z kauzy brněnských bytů — Válka na Ukrajině — Novoroční oslavy na Ukrajině — Dárek pro Putina – mobilní systémy protivzdušné obrany — Dělení území při rozpadu Československa — Průzkum o rozdělení ČSFR — Incident v Jihočínském moři — Další trest pro vězněnou Su Ťij — Silná koruna — Česká ostraha hranic schengenu — Koncertní pocta Karlu Gottovi — Návrat Davida Ratha do vězení — Zemřel Pelé, fotbalový génius z Brazílie — Střet auta s traktorem na Prostějovsku — Změna cen energií od ledna — Léčba po těžkém covidu a pneumokokovi — Přípravy na Silvestra — Oslavy příchodu r. 2023 v restauracích a barech — Používání pyrotechniky ve městech — Bezpečné používání pyrotechniky — Český národní sankční seznam — Protiruské sankce v Česku — Dostavba Dukovan — Výbuch bytu v Kopřivnici — Lázně Klimkovice bez bazénů — Jak zvyší uprchlíci z Ukrajiny počet pracovních sil — Silvestrovské oslavy roku 1989 — Porod na pražském letišti — Česká literatura v Japonsku

Části dílu

00:04
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:41
    Návrh na jmenování ministra životního prostředí
      Návrh na jmenování Petra Hladíka ministrem životního prostředí poslal premiér Petr Fiala na Pražský hrad. Kdy se Miloš Zeman s lidoveckým místopředsedou sejde, zatím prezidentská kancelář neřekla.
      01:27
      Spor o Petra Hladíka v čele rezortu
        Petr Hladík věří, že se ministrem stane. Jako priority vyjmenoval úspory v zateplování budov nebo rozvoj komunitní energetiky. Opozici se jeho nominace nelíbí; koalici vyzývá, aby našla jinou tvář.
        03:47
        Kárná žaloba na soudce z kauzy brněnských bytů
          K tématu ještě související doplnění. Kárné žalobě čelí soudce, jenž poskytl novinářům příkazy k domovním prohlídkám právě v kauze brněnských bytů, která doteď brzdí nástup nového ministra do funkce.
          04:25
          Válka na Ukrajině
            Ukrajina v noci na dnešek opět čelila útoku ruských dronů. Většina z nich mířila na Kyjev, kde zasáhly nejméně dvě obytné budovy. Tamní protivzdušná obrana zničila nejméně šestnáct strojů, další desítku bezpilotních letounů pak Ukrajinci sestřelili na východě země.
            05:36
            Novoroční oslavy na Ukrajině
              Živý vstup zpravodaje Davida Borka.
              09:08
              Dárek pro Putina – mobilní systémy protivzdušné obrany
                Češi se složili na nákup patnácti mobilních systémů protivzdušné obrany Viktor. V rámci kampaně Dárek pro Putina organizátoři během měsíce a půl vybrali přes 92 milionů. Akce tak nejen částkou, ale i rychlostí předčila dříve pořádanou sbírku na tank Tomáš. Ten už slouží ukrajinské armádě na frontě.
                10:18
                Dělení území při rozpadu Československa
                  Rozdělení Československa před 30 lety celý svět obdivoval jako mírumilovný akt, přesto k několika sporům došlo. Oba státy si vyměnily 452 hektarů území. Česko například ztratilo známou turistickou lokalitu Kasárna na Vsetínsku nebo osadu U Sabotů na Hodonínsku.
                  12:29
                  Průzkum o rozdělení ČSFR
                    Rozdělení federace teď hodnotí kladně necelá polovina Čechů. U sousedů je zastánců víc: 62 procent. Ukazuje to nový průzkum pro veřejnoprávní vysílatele v obou zemích. Autoři doplňují, že na Slovensku podíl pozitivních hodnocení vzrostl oproti tomu, když se na totéž ptali před 5 lety.
                    13:33
                    Incident v Jihočínském moři
                      S více než týdenním odstupem zveřejnila americká armáda záznam incidentu nad jihočínským mořem. Čínská stíhačka při něm nalétávala na americký průzkumný letoun se třicet lidmi na palubě, přestože byl v mezinárodním vzdušném prostoru.
                      14:03
                      Další trest pro vězněnou Su Ťij
                        Myanmarský soud uložil další vysoký trest držitelce Nobelovy ceny míru Aun Schan Su Ťij. Po neveřejném procesu si vězněná politička vyslechla rozsudek sedm let za korupci. Společně s předchozími tresty má za mřížemi zůstat třiatřicet let.
                        16:22
                        Silná koruna
                          Česká koruna je vůči společné evropské měně nejsilnější za víc než 11 let. Dnes v podvečer se obchodovala v kurzu 24,15 za euro. Silnější byla naposledy v létě roku 2011.
                          16:44
                          Česká ostraha hranic schengenu
                            Před koncem roku se vrátili ze zahraničních misí čeští policisté. Dlouhodobě pomáhají s hlídáním schengenského prostoru. Poblíž řeckých hranic zasahují rok co rok při zadržení zhruba deseti tisíc běženců, na maďarsko-srbské hranici to bývá ještě víc.
                            19:13
                            Koncertní pocta Karlu Gottovi
                              Roky se staral o silvestrovskou zábavu. Ani letos tomu nebude jinak. Česká televize zítra odvysílá koncert Pocta Karlu Gottovi. Vystoupí na něm přes čtyřicet zpěváků a zpěvaček. Všichni ke Gottovi mají osobní vztah a zazpívají jeho nejznámější písně.
                              21:21
                              Návrat Davida Ratha do vězení
                                Někdejší středočeský hejtman a poslanec David Rath nechť se v lednu vrátí do vězení - výzva Krajského soudu v Praze. Týž dokument přišel i dalším aktérům druhé větve korupční kauzy.
                                23:42
                                Zemřel Pelé, fotbalový génius z Brazílie
                                  Svět se loučí s fotbalovou legendou Pelém. Jeden z nejlepších fotbalistů historie podlehl v dvaaosmdesáti letech rakovině tlustého střeva. Vlastním jménem Edson Arantes do Nascimento získal jako jediný hráč tři tituly mistra světa.
                                  25:37
                                  Střet auta s traktorem na Prostějovsku
                                    12 zraněných po dopolední nehodě na Prostějovsku – šofér osobního auta předjížděl u Němčic nad Hanou traktor s 18 lidmi na vlečce právě v okamžiku, kdy jeho řidič odbočoval doleva.
                                    26:02
                                    Změna cen energií od ledna
                                      Části domácností s novým rokem změní ceny energií. Ten, komu končí dlouhodobá fixace, zaplatí zřejmě víc - zákazníci s tarify na dobu neurčitou můžou naopak ušetřit. To díky vládnímu cenovému stropu.
                                      28:01
                                      Léčba po těžkém covidu a pneumokokovi
                                        Teď příběh se šťastným koncem. Velkou vlnu podpory vyvolal začátkem roku případ tříletého chlapce, který bojoval o život po covidové a pneumokokové nákaze. Polovinu letoška prožil v nemocnicích. Dnes podle lékařů dělá nečekané pokroky.
                                        30:10
                                        Přípravy na Silvestra
                                          Přípravy na Silvestra 2022. Zatímco loni restaurace a hotely kvůli epidemii rušily akce a zkracovaly otevírací dobu, letos je žádné restrikce nesvazují.
                                          32:29
                                          Oslavy příchodu r. 2023 v restauracích a barech
                                            Na silvestrovské oslavy se chystají i pražské podniky - od těch nejdražších, až po ty cenově dostupnější.
                                            33:58
                                            Používání pyrotechniky ve městech
                                              Právě v hlavním městě platí vyhláška, která zakazuje používání pyrotechniky během silvestrovských oslav na některých místech v metropoli. Konkrétně je zakázána v památkové rezervaci v centru města.
                                              35:02
                                              Bezpečné používání pyrotechniky
                                                Pyrotechnika s sebou nese mnoho rizik - a to jak požárních, tak zdravotních. Když už se lidé rozhodnou pro její použití, je podle odborníků třeba dodržet všechna bezpečnostní opatření.
                                                37:17
                                                Český národní sankční seznam
                                                  Česko by v příštím roce mělo mít národní sankční seznam. Umožňuje to speciální - takzvaný Magnitského zákon, který byl předložený i schválený v letošním roce. A to jako součást reakce na ruskou agresi na Ukrajině - razantnější postup při uplatňování sankcí totiž limitovala legislativa a proto vláda přistoupila nejen k této změně.
                                                  38:02
                                                  Protiruské sankce v Česku
                                                    Ministerstvu má pomáhat i mezirezortní skupina, kterou vláda zřídila ještě před svátky. Její součástí jsou nejen zástupci ministerstev, ale i tajných služeb. Česko teď uplatňuje sankce navázané na mezinárodní seznamy.
                                                    40:38
                                                    Dostavba Dukovan
                                                      Odstartovalo rozhodování o nejdražší zakázce v historii Česka. Experti procházejí první dokumenty od 3 firem, které se účastní tendru na stavbu jaderného bloku v Dukovanech.
                                                      43:05
                                                      Výbuch bytu v Kopřivnici
                                                        Za večerní výbuch v domě v Kopřivnici zřejmě může kombinace chemických látek a pyrotechniky, kterou měl devětadvacetiletý majitel v bytě - vyplývá to z vyšetřování policistů.
                                                        44:03
                                                        Lázně Klimkovice bez bazénů
                                                          Oba rehabilitační bazény s vodou uzavřou od nového roku Klimkovická Sanatoria. Lázně potřebují snížit vysoké náklady na energie - ty budou i po jejich zastropování několikanásobně vyšší. Jak dlouho budou bazény uzavřené, zatím vedení Sanatorií neví.
                                                          45:39
                                                          Jak zvyší uprchlíci z Ukrajiny počet pracovních sil
                                                            Mezinárodní měnový fond sestavil žebříček zemí, jejichž pracovním trhům měl letos nejvíc pomoct příchod ukrajinských uprchlíků. Vede Polsko a hned za ním je Česko spolu s Estonskem.
                                                            48:09
                                                            Silvestrovské oslavy roku 1989
                                                              Od prvních porevolučních silvestrovských oslav uplyne zítra třiatřicet let. Jak to tehdy vypadalo třeba na pražském Václavském náměstí, natočil novinář Ivan Cuhra.
                                                              50:30
                                                              Porod na pražském letišti
                                                                Noční rozruch na pražském letišti Václava Havla. Nouzově přistálo letadlo z Birminghamu do Bukurešti, na jehož palubě začala rodit cestující z Rumunska. Kolem jedné hodiny v noci pak i za asistence letištních lékařů přivedla na svět chlapce.
                                                                50:51
                                                                Česká literatura v Japonsku
                                                                  V Japonsku je zájem o českou literaturu. Díky práci tamních bohemistů ročně vyjdou až čtyři překlady českých knih. Úspěch mají díla Václava Havla a Karla Čapka, ale ke čtenářům se dostávají i současní autoři.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž48 minut
                                                                  Další díl
                                                                  1. ledna 2023

                                                                  Přehled dílů

                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  15. června

                                                                  Headlines — Mírový summit ve Švýcarsku — Snahy o ukočení bojů na Ukrajině — Tři klíčové body mírového plánu — Pirátská strana hodnotí výsledek voleb — Státní podpora penzijního spoření — Spory o kasino v Chrášťanech — Inaugurace nového slovenského prezidenta — Slavnostní recepce v Bratislavě — Hrazení léčby za některé úrazy — Muzejní noc v Ostravě — Pieta v Lidicích — Oslavy narozenin Karla III. — Tréninkové letadlo L-39NG — Riskantní jízda na zadní části vlaku — Festival Rock for People — Nebezpečí mikropůjček — Zodpovědné úvěry — Půjčování peněz v zastavárnách — Prodej prstenu v zastavárně — Nemoci způsobené klíšťaty — Boje v Gaze — Posilování pravicových stran ve Francii — Autobusy na Ještěd — Nehoda na závodech v Jičíně — Náklady na školní družiny — Barokní večer v Mariánské Týnici

                                                                  15. 6. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž50 minut

                                                                  15. června

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  15. 6. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  14. června

                                                                  Headlines — Začátek fotbalového mistrovství Evropy — Bezpečnostní opatření před šampionátem — Fakta o ME 2024 — Favorité evropského šampionátu — Fanoušci v Lipsku — Bezpečnostní opatření na šampionátu — Představení české reprezentace na EURO — EURO jako inspirace mladým fotbalistům — Hodnocení nabídek na dostavbu jaderných elektráren — Zájemci o stavbu nových bloků — Závěry summitu G7 a pomoc Ukrajině — Nedostatek dozorců ve věznicích — Poslední projev prezidentky Čaputové — Vyšetřování střelby na FF UK — Ceny Tima Stopparda — Sněmovna o korespondenční volbě — Trump navštívil Kongres — Jelen proskočil čelním sklem autobusu — Aplikace láka turisty na méně známá místa — Nové značení záchranářských sanitek — Označení záchranářských sanitek — Vybavení záchranářské sanitky — Vyšetřování žhářského útoku v Praze — Podpora strany Reform UK roste — Jednání o příměří v Gaze — Trest pro čínskou aktivistku — Požáry ve Středočeském kraji — Požár ve skladu pyrotechniky — Petiční stánek před Úřadem vlády — Problémy huti Liberty Ostrava — Pátrání po podezřelém z vraždy — Světový den dárců krve — Sklizeň česneku — Koncert Laca Décziho — Zemřel veterán Charles Gad Strasser

                                                                  14. 6. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  14. června

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  14. 6. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  13. června

                                                                  Headlines — Jednání o růstu platů — Platy ve zdravotnictví a justici — Požadavky na růst platů — Požadavky justice na růst platů — Tarifní platy pracovníků v justici — Summit G7 — Mobilizace branců na Ukrajině — Hizballáh zaútočil na Izrael — Problémy Liberty Ostrava — Náhrada mezd pro pracovníky Liberty Ostrava — Velký firmy v Moravskoslezském kraji — Dočasná ochrana uprchlíků — Druhý den návštěvy slovenské prezidentky — Objem poskytnutých hypoték — Nová střelnice u tábora — Kniha roku — Nové americké sankce proti Rusku — Předpověď počasí na další dny — Armádní výcvik pro středoškoláky — Drogový gang z Ostravy — Odstranění petičního stánku u Úřadu vlády — Snadnější rozvody manželství — Počet rozvodů — Dopady rozvodu na děti — Ústavní stížnost na změny v důchodech — Pokuta za chybně vydanou jízdenku — Demonstrace v Argentině — Cesta ministra Bartoše do USA — Odměna pro Elona Muska — Transformace regionu Trojmezí — Dodávka vrtulníku pro amádu — Obvinění kvůli požáru Alzheimer centra — Zpráva o stavu světových oceánů — Příspěvky pro ukrajinské uprchlíky s handicapem — Ocenění mladých vědců — Obnova pyramid kutnohorské kostnici

                                                                  13. 6. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  13. června

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  13. 6. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  12. června

                                                                  Modernizace tankové brigády — Nákup tanků Leopard — Modernizace armády — Plán strategických projektů — Slovenská prezidentka v Praze — Rozhovor se Zuzanou Čaputovou — Konference Česko na křižovatce — Zvyšování konkurenceschopnosti — Jednání o zavedení cel na čínská elektroauta — Soud v Hunterem Bidenem — Šéf NATO jednal s Viktorem Orbánem — Natáčení seriálu Děcko — Jednání o zavedení korespondenční volby — Rychlost na českých železnicích — Ústavní soud o kauze Dominika Feriho — Zákon o dostupném bydlení — Zabezpečení českých železnic — Tratě chráněné systémem ETCS — Příprava záchranářů na mimořádné události — Zabezpečení vlakových vagónů — Zájem o studium medicíny v Plzni — Liberty Ostrava žádá soud o povolení reorganizace — Boje na Ukrajině — ÚS od odškodnění pro pozůstalé obětí nehody — Předvolební kampaň ve Francii — Jednání o příměří v Gaze — Nehoda kamionu na D7 — Trest za schvalování terorismu — Aktivisté před Úřadem vlády — Rekonstrukce přehrady v Nechranicích — Šíření komára tygrovaného v Evropě — Požáry v Brazílii — Práce robotů v podzemí — Začal festival Rock for People

                                                                  12. 6. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  12. června

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  12. 6. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  11. června

                                                                  Inflace za květen — Vliv cen na poptávku a spotřebu — Vývoj spotřebitelských cen — Ceny zboží a služeb — Hledání nového generálního tajemníka NATO — Konference o Ukrajině v Berlíně — Soud s bývalým důstojníkem Pohraniční střáže — Následky bleskových povodní — Bleskové povodně ve Valašských Kloboukách — Rada bezpečnosti o situaci v Gaze — Mezinárodní konference pro Gazu — Film Vzor líčí šikanu i vztek mladých — Změny ve sněmovně — Odstranění havarovaného vlaku v Pardubicích — Houba pojmenovaná po českém vědci — Policisté na Děčínsku — Blesková povodeň ve Valašských Kloboukách — Nasycení půdy vodou — Srážky v květnu — Průtok vody v řekách — Opatření proti suchu — Novela zákona o držení střelných zbraní — Zákon o změnách v RTVS na Slovensku — Porota uznala Huntera Bidena vinným — Přípravy opravy mostu v Ústí nad Labem — Hořící auto v Praze — Vlak poháněný energií z baterií — Připomínka vyhlazení francouzské vesnice nacisty — Zájem o školy v přírodě — Nemovitosti v Číně — Jednání o nové spalovně v Písku — Seriál o astronautce Sally Rideové

                                                                  11. 6. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  11. června

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  11. 6. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám