49 minut

27. listopadu 2022

Část: Zákaz odstřelu vlků v MS kraji

Obsah dílu

Headlines — Prezidentské volby — Prezidentské volby – volební model — Plány na změnu prezidentských voleb — Změny ve způsobu hlasování — Výpadky elektřiny a tepla na Ukrajině — Ústup Rusů z jaderné elektrárny — Ministr životního prostředí — Zdražování sociálních služeb — Rizikové utkání Pardubice–Brno — Čínské protesty proti uzávěrám — Volby v Tchaj-wanu — Devatenáct tváří jazzu — Potíže pravoslavné církve v Česku — Šíření covidu-19 v Česku — Pokles cen chat a chalup — První adventní neděle — Bohaté vánoční osvětlení navzdory úsporám — Vlaky zdraží, slevy se sníží — Zdražení příměstské dopravy — Peníze pro MHD v Brně — Druhá oběť sesuvu půdy na Ischii — Tržby obchodníků — Nerovnost platů ve školství — Zákaz odstřelu vlků v MS kraji — 25 let od událostí, které vyústily v pád vlády — Nedělní Newsroom ČT24 — Podzimní aukce obrazů — Sběr jmelí jen s povolením — Adventní víkendy a otevření některých památek

Části dílu

00:01
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:43
    Prezidentské volby
      Další krok v prezidentské volbě. Do středy mohou uchazeči, které ministertvo vnitra odmítlo registrovat,napadnout rozhodnutí u Nejvyššího správního soudu. Na verdikt má justice maximálně 15 dnů.
      01:38
      Prezidentské volby – volební model
        Do prezidentských voleb zbývá 7 týdnů. Kdyby se konaly teď, získali by podle průzkumu v prvním kole největší podporu Andrej Babiš a Petr Pavel. Pro ČT ho zpracovaly firmy Data Collect a Kantar CZ. Andreji Babišovi by dalo hlas 27 procent oslovených. Druhému Petru Pavlovi model přisuzuje 26 a půl procenta, třetí Danuši Nerudové 23 a půl.
        03:17
        Plány na změnu prezidentských voleb
          Lednové hlasování o hlavě státu se uskuteční podle známých pravidel. Do budoucna ale politici chystají výrazné změny. Například: místo současných 2 dnů by lidi podle návrhu ministerstva vnitra mohli volit jen jeden den.
          05:58
          Změny ve způsobu hlasování
            Lednové hlasování bylo taky tím posledním prezidentským, kdy voliči dostanou tolik lístků, kolik je kandidátů. Návrh plánuje zavést arch jediný, na kterém by lidi zaškrtli svého favorita. Týkalo by se to i výběru senátorů.
            06:46
            Výpadky elektřiny a tepla na Ukrajině
              V Kyjevě napadl sníh a teploty se celý den pohybovaly kolem bodu mrazu. Miliony Ukrajinců se přitom dál potýkají s přerušením dodávek elektřiny a ústředního vytápění. Infrastruktura je těžce poškozená vlnami ruských cílených leteckých úderů z posledních dní a týdnů.
              07:32
              Ústup Rusů z jaderné elektrárny
                Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana z Chersonu.
                12:14
                Ministr životního prostředí
                  Premiér požádá šéfa lidovců Jurečku, aby resort životního prostředí vedl až do konce roku. Petr Fiala to řekl v polední diskuzi České televize. Pokud do té doby nenastanou žádné nepředvídatelné okolnosti, bude podle svých slov připravený Petra Hladíka do ministerské funkce navrhnout.
                  13:37
                  Zdražování sociálních služeb
                    Od ledna se zřejmě zvýší maximální možné úhrady za jídlo a pobyt v domovech pro seniory. Zdražit budou moct i další sociální služby. Ministerstvo práce krok zdůvodňuje inflací i růstem důchodů.
                    15:41
                    Rizikové utkání Pardubice–Brno
                      Hokejové utkání Pardubic s brněnskou Kometou zajímalo i policii – vyhodnotila ho jako rizikové a zhruba 200 fanoušků hostujícího celku doprovodila od vlakového nádraží ke stadionu. Vyzvala je respektování zákona, k zákazům používání pyrotechniky a zahalování obličejů.
                      16:04
                      Čínské protesty proti uzávěrám
                        V Číně přibývá protestů proti lockdownům. V Šanghaji někteří protestující volají po rezignaci prezidenta Si Ťin-pchinga. Vláda se drží politiky nulové tolerance, přestože zbytek světa se snaží s koronavirem normálně fungovat.
                        18:12
                        Volby v Tchaj-wanu
                          Tchajwanská opozice zvítězila v místních volbách v hlavním městě Tchaj-peji. Prezidentka země Cchaj Jing-wen v reakci na to odstoupila z čela vládnoucí Demokratické pokrokové strany. Cítila odpovědnost za výběr neúspěšných kandidátů.
                          18:40
                          Devatenáct tváří jazzu
                            Dramatik, herec a ředitel Divadla Semafor Jiří Suchý si v nové premiéře splnil životní sen. Do večera nazvaného Devatenáct tváří jazzu přizval swingový Big Band a vybral písně, které má rád celý život. Ve svých jeden a devadesáti letech.
                            21:32
                            Potíže pravoslavné církve v Česku
                              Česká pravoslavná církev se podle řady duchovních dostala do vážných ekonomických problémů. Propustí desítky lidí. Část věřících a kněžích se domnívá, že je to všechno vinou vedení.
                              24:11
                              Šíření covidu-19 v Česku
                                Končící týden naznačil obrat v šíření koronaviru. Od minulé neděle do včerejška přibylo přes 3 tisíce nově infikovaných - tedy víc než za předešlých 7 dnů. Skončil tak trend, kdy odhalených nákaz ubývalo.
                                24:34
                                Pokles cen chat a chalup
                                  Zájem o chaty a chalupy začal klesat - a s ním i jejich ceny. Podle oslovených realitních makléřů se trend z doby covidových uzávěr obrátil. Tehdy byl zájem lidí o rekreační objekty nebývale velký.
                                  26:15
                                  První adventní neděle
                                    Začal advent – a s ním hlavní fáze příprav na Vánoce. Odstartoval železnou nedělí. Věřící mohli už od brzkého rána v kostelích rozjímat nad roráty – tedy mší ke cti Panny Marie. Kněz ve fialovém rouchu taky žehnal věnce.
                                    26:31
                                    Bohaté vánoční osvětlení navzdory úsporám
                                      Nejen svíce. Manžele Hlouškovy z Libišan na Pardubicku neodradila od bohatého nasvícení domu ani dražší elektřina. Výzdobu tvoří 160 tisíc bodů. To je nejvíc v republice a jejich domov to řadí do České knihy rekordů.
                                      28:35
                                      Vlaky zdraží, slevy se sníží
                                        Cesta vlakem podraží. České dráhy zvednou ceny u kilometrických tarifů o 15 procent - u síťových jízdenek pak skoro o třetinu.
                                        31:32
                                        Zdražení příměstské dopravy
                                          Změny se dotknou i meziměstských spojů. Ty v Ústeckém kraji zdraží v prosinci o čtvrtinu, v moravskoslezském budou ceny dlouhodobých tiketů zakoupených u přepážek vyšší o patnáct procent.
                                          35:23
                                          Peníze pro MHD v Brně
                                            Městská hromadná doprava v Brně nezdraží. Město lidem nechce ještě víc komplikovat už tak složitou finanční situaci domácností. Navýší tak kompenzaci pro dopravní podnik asi o půl miliardy korun.
                                            37:11
                                            Druhá oběť sesuvu půdy na Ischii
                                              Po sobotním sesuvu půdy na italské Ischii potvrdili záchranáři druhou oběť. Jde o přibližně šestiletou dívku. Po dalších deseti pohřešovaných stále pátrají.
                                              39:13
                                              Tržby obchodníků
                                                O desítky procent se během prvního adventního víkendu zvedly tržby obchodníků. Prodejci, které oslovila ČTK, průměrně uváděli o polovinu větší obrat než o běžných sobotách a nedělích - částečně i zásluhou marketingové akce Black Friday.
                                                39:32
                                                Nerovnost platů ve školství
                                                  Mezi ženami a muži ve školství se zvyšují platové rozdíly. Ještě výraznější nepoměr vykazují výdělky řídících pedagogů. Podle ministerských statistik za první letošní pololetí berou učitelé v průměru až o 2 a půl tisíce korun hrubého víc než učitelky.
                                                  41:28
                                                  Zákaz odstřelu vlků v MS kraji
                                                    Moravskoslezský kraj odmítl žádost starostů obcí na Jablunkovsku o povolení k odstřelu vlků. Podle úředníků totiž chovatelé ovcí a koz nevyčerpali všechny možnosti jak útokům šelem předejít. Pracovníci agentury ochrany přírody zjistili, že ze 46 případů byla hospodářská zvířata dostatečně zabezpečena jen ve dvou.
                                                    42:06
                                                    25 let od událostí, které vyústily v pád vlády
                                                      Zítra uplyne přesně čtvrtstoletí od takzvaného sarajevského atentátu. Události, která odstartovala jednu z největších politických krizí v Česku. Vlivní členové ODS tehdy vyzvali svého předsedu Václava Klause k rezignaci.
                                                      44:28
                                                      Nedělní Newsroom ČT24
                                                        Redaktor vykázaný ze stadionu nebo přerušení živého vysílání dánské televize. I to se děje na fotbalovém šampionátu v Kataru. O čem mohou novináři na mistrovství světa svobodně reportovat, a o čem ne?
                                                        45:03
                                                        Podzimní aukce obrazů
                                                          Bílý kůň – obraz Františka Kupky vydražil sběratel za 42 milionů korun. Plátno pochází z roku 1909, kdy se Kupka věnoval nefigurátivní malbě. Jeho abstraktní díla se prodávají násobně dráž. I tak překonal vyvolávací cenu o 17 milionů.
                                                          45:34
                                                          Sběr jmelí jen s povolením
                                                            Pily a horolezecká výbava - arboristi státních lesů teď stoupají vysoko do korun stromů. Je totiž nejvhodnější doba na sběr jmelí. Tenhle parazit - ale taky jeden ze symbolů Vánoc - má přinést do domu štěstí.
                                                            47:19
                                                            Adventní víkendy a otevření některých památek
                                                              Na adventní víkendy se znovu otevřou některé hrady a zámky. Správci památek prohlídky přizpůsobují předvánočnímu času. Například na hradě Kámen na Pelhřimovsku zdobí svátečně interiér a výklad doplňují informacemi o vánočních zvycích i tradičních pokrmech.
                                                              Přehrát celé video
                                                              Stopáž53 minut
                                                              Další díl
                                                              28. listopadu 2022

                                                              Přehled dílů

                                                              Stopáž50 minut

                                                              2. června

                                                              Headlines — Zranění po zásahu bleskem v Liberci — Zásah blesku v Liberci — Rozvodněná řeka ve Štěnovicích — Rozbouřená voda ve Štěnovicích — Tři lidé se topili v Berounce — Při záchraně lidí v zaplaveném Bavorsku zemřel hasič — Nový stavební zákon — Školení úředníků na nový systém — Nový stavební zákon — Dohady o příměří v Gaze — Postoj Turecka k příměří v Gaze — Platy ve veřejném sektoru — 11 000 strun na Pražském jaru — Daň z tichého vína — Rozšíření hradu Hukvaldy — Orlům se letos na Vysočině daří — Odlehčovací služby pro rodiny s postiženými dětmi — Sezona dovolených se blíží — Cesty Čechů do zahraničí — Cestování autem na dovolenou — Dům přírody v Hodoníně — Zelenskyj obvinil Čínu ze snahy narušit konferenci ve Švýcarsku — Předvolební mítink Národního shromáždění v Paříži — Oprava Wonkova mostu v Pardubicích — Kokain v Poslanecké sněmovně — Čínská sonda přistála na odvrácené straně Měsíce — Den onkologických pacientů — Obnova šumavských lesů — 100 let od úmrtí Franze Kafky

                                                              2. 6. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž50 minut

                                                              2. června

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              2. 6. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž51 minut

                                                              1. června

                                                              Požadavky na zvýšení rozpočtu — Požadavky ministrů na změny v rozpočtu — Schodek státního rozpočtu — Nový návrh dohody o příměří v Gaze — Následky lijáků v Bavorsku — Déšť zvedal hladiny řek — Déšť zvedal hladiny řek — Ruský útok na ukrajinskou infrastrukturu — V JAR se bude poprvé skládat koalice — Začala sklizeň raných brambor — Filmový festival pro děti ve Zlíně — Program jednání sněmovny — Klíčové koaliční návrhy — Matúš Sutaj Eštok povde Směr-SD — Výstavba vysokorychlostních tratí — Cenu guvernéra ČNB získal učitel z Brna — Speciální dopravní inspekce — Tanečník Yemi do vesmíru nepoletí — Boom výdejních boxů v Česku — Útrata Čechů na internetu — Výdejní boxy na vesnicích i velkých městech — Podpora bydlení — Podpora dostupného bydlení — Aviatická pouť v Pardubicích — Eurovolby v Itálii — České solární firmy expandují do zahraničí — Zákon o ochraně dětí a podpoře rodin — Duální lokomotivy CZ Loko pro Itálii — Španělský umělec vystavuje ve Ville Pellé

                                                              1. 6. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž51 minut

                                                              1. června

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              1. 6. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              31. května

                                                              Pomoc pro Ukrajinu — Jednání o pomoci Ukrajině — USA povolily Ukrajině udeřit na cíle v Rusku — Zelenskyj podepsal se zástupci severských zemí bezpečnostní pakt — Trump je vinen — Verdikt nad Donaldem Trumpem — Další soudní případy Donalda Trumpa — Ekonomika pomalu roste — Vývoj HDP v Evropě — Slovenský premiér Fico je v domácí péči — Útočník v Mannheimu pobodal dva lidi — Modernizace železničního uzlu v Pardubicích — Vrcholí romský festival Khamoro — Sněmovnou prošlo zvýšení počtu pěstounů — Zeman chtěl abolici u úniku z BIS i vrbětické zprávy — Podnik Diamo propouští stovky zaměstnanců — Výstraha před vydatným deštěm — Blíží se volby do Evropského parlamentu — Volby do Evropského parlamentu — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Obsazování volebních komisí — Peníze ze sbírky na pomoc nemocným dětem — Severní Korea vypálila balistické rakety — Pochod Pride v Jeruzalémě — Webbův teleskop zachytil unikátní snímek — Ženevský autosalon skončil — Prohlídky pražského magistrátu — Zaměstnanci Kovosvitu nedostali výplaty — Vězení za držení dětské pornografie — Kontrola česlí největšího českého rybníku — Hudební festival Concentus Moraviae v Kyjově — Střety se zvěří na silnicích — Přípravy na Aviatickou pouť — Záchrana ohrožené orchideje — Van Goghův 150 let ukrytý obraz

                                                              31. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž54 minut

                                                              31. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              31. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              30. května

                                                              Ministři zemí NATO v Praze — Blinken ocenil českou muniční iniciativu — Přípravy na summit NATO ve Washingtonu — Vojenská pomoc Ukrajině — Fond na pomoc Ukrajině — Reforma penzí prošla sněmovnou — Reforma penzí ve Sněmovně — Izrael kontroluje nárazníkovou zónu mezi Egyptem a Gazou — Odsouzení aktivisté v Hongkongu — Nová zelená úsporám Light — Nové silnice a obchvaty na Vysočině — Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka — Trestní proces s exprezidentem Trumpem — Na sídlišti v Chomutově hořel byt — Prezident přijal hokejisty na Hradě — Varování před dešti — Praha mění pravidla parkování — Zdražování parkovného v Praze — Problémy s parkováním v Praze — Města se potýkají s nedostatkem parkovacích míst — Kokain ve Sněmovně — Nejčastější jména — Výbuchy sopky na Islandu — Boj o nejsledovanější televizi na Slovensku — Redefinice znásilnění v Senátu — Německo zruší kontroverzní poplatek za plyn — Debaty ČT před eurovolbami — Peníze na záchranu pevností Terezín a Josefov — V Praze začal veletrh vědy — Amnestie pro katalánské separatisty — Britský parlament se formálně rozpustil — Sečení trávy u silnic — Začal filmový festival ve Zlíně

                                                              30. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              30. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              30. 5. 2024 na ČT24
                                                              Stopáž55 minut

                                                              29. května

                                                              Stávka zaměstnanců soudů — Stávka zaměstnanců soudů — Průměrný plat zaměstnanců soudů — Vývoj bojů v Pásmu Gazy — Prezident Pavel v Ammánu — Převozy nelegálních migrantů — Příspěvky na péči — Brno má vlastní stavební pravidla — Foltýn bude vládním koordinátorem strategické komunikace — Problémy s nelegální migrací v Polsku — KLDR vyslala do Jižní Koreje balony s odpadky — Divadelní představení Forman — Ministři NATO v Praze — Důchodová reforma ve Sněmovně — Vlci na Vysočině zaútočili na stádo ovcí — Ocenění českých hokejistů — Na Islandu opět vybuchla sopka — Pacientů s roztroušenou sklerózou přibývá — Povinný sběr textilu — Třídění odpadu — Většina textilu končí na skládce — Nový projekt nemocnice v Českých Budějovicích — Křetínský může převzít britskou poštu — Parlamentní volby v JAR — Soud s Trumpem spěje ke konci — Větší ochrana obětí domácího násilí — V mostecké nemocnici hořela trafostanice — Agrovoltaika v Litomyšli — Nová bezpečnostní opatření na Slovensku — Dopady sesuvu půdy na Papui-Nové Guineji — Přípravy na 80. výročí vylodění a bitvy o Normandii — Případ bývalých příslušníků StB — Útlum těžby na lomu ČSA — Pekelný závod v Chrudimi — Počítačová hra Vivat Slovakia — Vykolejený vlak — Včelí úly na radniční věži v Ostravě

                                                              29. 5. 2024 na ČT1
                                                              Stopáž55 minut

                                                              29. května

                                                              Znakový jazyk a skryté titulky

                                                              29. 5. 2024 na ČT24

                                                              Události na sociálních sítích

                                                              Napište nám