55 minut

19. srpna 2022

Část: Připomínky hotelů k regulaci vytápění

Obsah dílu

Headlines — Vývoj české ekonomiky — Státní rozpočet na příští rok — Vývoj ekonomických ukazatelů — Vývoj ekonomiky z pohledu firem — Boje na Ukrajině — Obavy z jaderné katastrofy — Německé energetické úspory — Stěhování Židů z Ruska — Tragické bouřky v Evropě — Silné bouřky v Česku — Podezření na kartel čerpacích stanic — Trest pro islamistu — Nové album Markéty Irglové — Helikoptéry z USA — Dohled nad vypáleným národním parkem — Prezident opustil ÚVN — Výplata příspěvku 5000 korun od 24. 8. — Nehody na přejezdech vinou řidičů i strojvůdců — Zklamání z letní dovolené — Počet Čechů na dovolené v zahraničí — Odškodnění za posunuté a zrušené lety — Postup Finanční správy v kauze Čapí hnízdo — Nový most přes Svitavu — Trest pro čínského bosse — Vývoj počtu nakažených — Riskantní cesty uprchlíků — Scholzův daňový skandál — Znevýhodněné školy — Tisk volebních lístků — Připomínky hotelů k regulaci vytápění — Rozmanitostí vegetace k ochraně přírody — Požár zámku Čertousy — Vzpomínky na srpen 1968 — Pomoc dětem z Ukrajiny s adaptací — Návrat Amadea v Kroměříži

Části dílu

00:02
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:41
    Vývoj české ekonomiky
      Česká ekonomika se ve druhém pololetí propadne do mírné recese – naznačuje nová prognóza ministerstva financí. Za celých 12 měsíců ale hrubý domácí produkt i tak vzroste o víc než 2 procenta. Příští rok ovšem tento výkon nezopakuje.
      01:27
      Státní rozpočet na příští rok
        Právě ze zmíněné predikce bude vycházet státní rozpočet na příští rok. I v době slabého – zhruba jednoprocentního růstu – chce ministr Stanjura snižovat deficit.
        04:23
        Vývoj ekonomických ukazatelů
          Po recesi z předloňského koronavirového roku se tedy zotavování ekonomiky výrazně zpomalí. Jak zaznělo: letos zhruba na dvě procenta a příští rok poroste HDP dokonce jen o procento a jednu desetinu.
          05:20
          Vývoj ekonomiky z pohledu firem
            Hostem Událostí je viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Radek Špicar.
            09:25
            Boje na Ukrajině
              Americký prezident Joe Biden rozhodl podle agentury Reuters o poskytnutí dalších zbraní Ukrajině – tentokrát za v přepočtu téměř dvacet miliard korun. Bílý dům informaci zatím odmítá komentovat.
              12:13
              Obavy z jaderné katastrofy
                Živý vstup zpravodaje Jana Šilhana.
                14:08
                Německé energetické úspory
                  Německá vláda připravila plán energetických úspor. Podle deníku Bild by teplota na pracovištích měla dosahovat dvanácti až devatenácti stupňů podle fyzické náročnosti práce.
                  14:45
                  Stěhování Židů z Ruska
                    Soud v Moskvě odložil líčení v procesu s ruskou pobočkou Židovské agentury. O její zrušení kvůli údajnému porušení zákonů požádalo tamní ministerstvo spravedlnosti.
                    16:08
                    Tragické bouřky v Evropě
                      Čtvrteční rozsáhlá bouře, která postihla jih Evropy v pásu od Barcelony po Rakousko, připravila o život nejméně 13 lidí. Pět v Rakousku, dva v Itálii a nejméně 6 na Korsice.
                      18:32
                      Silné bouřky v Česku
                        Živý vstup redaktorky Nikol Coufalové..
                        19:46
                        Podezření na kartel čerpacích stanic
                          Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel od ministerstva financí podnět na prošetření případné kartelové dohody provozovatelů čerpacích stanic. Podle resortu marže čerpadlářů v červenci výrazně vzrostly.
                          20:08
                          Trest pro islamistu
                            Americký soud poslal na doživotí za mříže příslušníka teroristické organizace Islámský stát. Třiatřicetiletý Brit byl součástí skupiny čtyř radikálů, kteří se podíleli na vraždách západních novinářů nebo syrských vojáků v Iráku a v Sýrii.
                            20:48
                            Nové album Markéty Irglové
                              Markéta Irglová, jediná česká držitelka Oscara za nejlepší píseň, vydává novou sólovou desku. Díky tomu se objevuje portrét rodačky z Valašského Meziříčí na jedné z nejslavnějších reklamních ploch na světě – na newyorském Times Square.
                              23:14
                              Helikoptéry z USA
                                Stát dostane darem od americké vlády 8 helikoptér: 6 bitevních Viperů a 2 transportní Venomy. Zřejmě to budou stroje po námořní pěchotě. Jak dodala ministryně obrany – teď jsou na Havaji, kde se podle tamních médií ruší vrtulníková letka.
                                24:43
                                Dohled nad vypáleným národním parkem
                                  Týden po likvidaci požáru v Českém Švýcarsku hlídky stále denně objevují doutnající místa. Na to, aby oheň znovu nevzplál, teď dohlíží asi 130 hasičů a strážců. Solidaritu projevily české i evropské národní parky. Na pomoc poslali peníze i vlastní zaměstnance.
                                  27:05
                                  Prezident opustil ÚVN
                                    Prezident Miloš Zeman opustil dopoledne pražskou Ústřední vojenskou nemocnici, kde byl od včerejška na plánované návštěvě a kontrole vyživovací sondy. Všechny testy dopadly podle mluvčího hlavy státu uspokojivě.
                                    27:22
                                    Výplata příspěvku 5000 korun od 24. 8.
                                      Příspěvek 5000 korun na dítě začnou úřady práce vyplácet příští týden ve středu těm, kdo o něj požádali. Zatím se to týká bezmála tří set tisíc rodin. Automaticky už peníze dostaly domácnosti, které pobírají přídavky na děti.
                                      27:49
                                      Nehody na přejezdech vinou řidičů i strojvůdců
                                        V červenci i srpnu přibylo nehod na železničních přejezdech, které skončily zraněním nebo smrtí. Nejčastěji jsou na vině řidiči projíždějících vozidel, ale také cyklisté nebo pěší, kteří ignorují výstražná světla.
                                        30:04
                                        Zklamání z letní dovolené
                                          Letní sezóona je v plném proudu a lidé znovu bez větších omezení vyrážejí na dovolené. Část z nich se ale nevrací s dobrými zážitky a řeší nejrůznější reklamace. I když je podle cestovních kanceláří takových případů minimum, žádají, aby lidí situaci začali řešit už na místě a nenechávali to celé až na dobu po návratu.
                                          32:40
                                          Počet Čechů na dovolené v zahraničí
                                            Podle odhadů Asociace cestovních kanceláří letošní letní dovolenou stráví v zahraničí přes čtyři miliony Čechů. Je to stále ale zhruba o 10 procent lidí méně, než v posledním předkovidovém létě 2019.
                                            33:27
                                            Odškodnění za posunuté a zrušené lety
                                              A právě problémy v letecké dopravě letošní sezonu poznamenaly víc než v jiných letech. Kvůli nedostatku letištního personálu i stávkám žádá teď řada lidí i kompenzace za zpožděné nebo dokonce zrušené lety.
                                              35:57
                                              Postup Finanční správy v kauze Čapí hnízdo
                                                Ministr Zbyněk Stanjura prověří Finanční správu, jestli postupovala správně v kauze Čapí hnízdo, když resort řídilo hnutí ANO. Konkrétně jde o větev případu, která se týká plateb Babišova holdingu Agrofert za reklamu. Policisté vyšetřovali podezření z daňových úniků, případ ale odložili.
                                                36:29
                                                Nový most přes Svitavu
                                                  Živý vstup redaktorky Dominiky Řebíkové.
                                                  37:36
                                                  Trest pro čínského bosse
                                                    Soud v Číně poslal na 13 let do vězení tamního miliardáře s kanadským pasem Siao Ťien-chua za zpronevěru a nezákonné čerpání státních peněz. Musí taky zaplatit pokutu v přepočtu přes 23 milionů korun.
                                                    38:01
                                                    Vývoj počtu nakažených
                                                      Potvrzených případů koronaviru v Česku už neubývá. Včera laboratoře odhalily 19 set pozitivních vzorků – jen nepatrně míň než předchozí čtvrtek. Přibylo ale opakovaných infekcí.
                                                      38:21
                                                      Riskantní cesty uprchlíků
                                                        Při snaze překonat hraniční řeku Evros mezi Tureckem a Řeckem zemřela pětiletá dívka. Podle svědků podlehla následkům bodnutí štírem. Dívka byla součástí asi čtyřicetičlenné skupiny běženců převážně ze Sýrie, kteří zhruba týden vězeli na jednom z říčních ostrovů.
                                                        40:59
                                                        Scholzův daňový skandál
                                                          Německý kancléř Olaf Scholz před výborem hamburského parlamentu odmítl zapojení do daňových podvodů. Z nich je podezřelá tamní banka Warburg, která měla neoprávněně získat zhruba 47 milionů eur.
                                                          41:28
                                                          Znevýhodněné školy
                                                            Desetina základních škol s největším podílem znevýhodněných žáků si z evropských dotací rozdělí dvě miliardy korun. Prostředky mají vést ke snížení nerovností. Ředitelé za ně můžou najmout třeba i koordinátory inkluze nebo školní psychology.
                                                            43:33
                                                            Tisk volebních lístků
                                                              Volební lístky pro letošní komunální a senátní volby tisknou v těchto dnech rotačky v břeclavské tiskárně. Na tisk letos spotřebují okolo 350 tun papíru. Vytisknout musí během dvou týdnů přes deset milionů lístků pro komunální volby a 3,5 milionu sad pro první kolo voleb senátních.
                                                              44:12
                                                              Připomínky hotelů k regulaci vytápění
                                                                Dneškem končí termín pro zasílání připomínek k návrhu vyhlášky ministerstva průmyslu o regulaci vytápění. Kvůli úsporám – v případě omezení dodávek plynu z Ruska – navrhuje resort upravit teplotu v hotelových pokojích na 18 stupňů Celsia.
                                                                46:20
                                                                Rozmanitostí vegetace k ochraně přírody
                                                                  Amazonský prales jako nejrozmanitější vegetace naší planety. Nemůže za to ale jen teplota a množství srážek. Mezinárodní tým vědců včetně Čechů prozkoumal téměř všechny lesní ekosystémy na světě a zjistil co všechno jejich různorodost ovlivňuje.
                                                                  48:15
                                                                  Požár zámku Čertousy
                                                                    Barokní zámek Čertousy v noci na dnešek zachvátily plameny. Oheň zcela zničil střechu neobydleného a chátrajícího objektu, poškodil i vnitřek a obvodové zdi. hrozí zřícení.
                                                                    50:08
                                                                    Vzpomínky na srpen 1968
                                                                      Pietním aktem dnes v Prostějově vzpomínali na srpnové události před 54 lety. Invaze vojsk varšavské smlouvy na území Československa si hned první den okupace vyžádala oběti na životech i řadu vážně zraněných.
                                                                      51:00
                                                                      Pomoc dětem z Ukrajiny s adaptací
                                                                        Vítej v Česku – dvojjazyčná kniha, která pomáhá integrovat ukrajinské děti do české společnosti. Vyšla v rámci stejnojmenného adaptačního programu.
                                                                        52:45
                                                                        Návrat Amadea v Kroměříži
                                                                          Hlavně Mozartova hudba zazní už za chvíli ve skleníku Květné zahrady v Kroměříži. Práve teď se tam díváme živě. Koncert nazvaný Návrat Amadea má připomenout slavný Formanův oscarový film, který se i v Kroměříži natáčel.
                                                                          Přehrát celé video
                                                                          Stopáž50 minut
                                                                          Další díl
                                                                          20. srpna 2022

                                                                          Přehled dílů

                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          6. května

                                                                          Headlines — Jak pomoct českému hospodářství — Návrhy na podporu ekonomiky — Protest odborů — Schůze vlády — Izraelská ofenziva v Rafáhu — Předvolání ruského velvyslance — Zájem o program Oprav dům po babičce — Huť Liberty plánuje úplně odstavit koksovnu — Varování před silnými bouřkami — Prezident Si Ťin-pching v Paříži — Zásady právního státu v Polsku — Aiko na Eurovision Song Contest — Kandidáti na post ministra pro vědu a výzkum — Incident z Konvoje svobody — Rok od korunovace Karla III. — Černý kašel v ČR — Požár rodinného domu ve Staré Boleslavi — Lístky na hokejové MS — Zaměstnanecké benefity — Nezaměstnanost — Brigády pro čtrnáctileté — Zproštění obžaloby učitelky Bednářové — Povodně v jižní Brazílii — Moderní výbava pro ukrajinské vojáky — Stávka novinářů v Itálii — Stavba dálnice D35 — Pilotní projekt mobilní pošty — Los v Krkonoších — Rekonstrukce starých nádraží — Ocenění pro biologa Juliuse Lukeše — Den památky šoa a hrdinství — Křest knihy Hany Sternlichtové v Tel Avivu — zadržení českého faráře ve Vatikánu — Ocenění pro dobrovolníky Českého červeného kříže — Studentský majáles v Olomouci

                                                                          6. 5. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          6. května

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          6. 5. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          5. května

                                                                          Posun důchodového věku — Reforma penzí — Dopady částí důchodové reformy na veřejné finance — Hamás se přihlásil k raketovému útoku na přehod Kerem Šalom — Demonstrace za návrat izraelských rukojmích — Vláda odvolala velvyslance v Rusku — České zastoupení v Rusku — Výpověď bez udání důvodu — Spor o výpověď bez udání důvodu — Požár ve Frýdku-Místku — Čínský prezident Si Ťin Pching na návštěvě Evropy — Čínské domácnosti se propadly do dluhů — Zemřela herečka Simona Postlerová — Souboj o jaderný tendr — Radnice v Hřensku má nové vedení — Madonna na pláži Copacabana — Pomoc pečujícím rodinám — Nehod na elektrokolech přibývá — Dopravní nehody s koly — Nová cyklostezka kolem Lipna — Zájem o trailovou cyklistiku roste — Protivládní demonstrace v Maďarsku — Uctění památky padlých v Pražském povstání — Vrcholí Slavnosti svobody v Plzni — Likvidace přemnožených nutrií, mývalů a ondater — Mladík srazil čtyři chodce — Pražský maraton ovládli Etiopané — Na sankčním seznamu vůči Rusku bude i Voice of Europe — Ruská propaganda v Lotyšsku — Helena Langšádlová oficiálně končí — Výstava Jaroslava Róny v Trafo Gallery

                                                                          5. 5. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          5. května

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          5. 5. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          4. května

                                                                          Zrušení pošty v Jindřišské — Prodej nemovitostí České pošty — Hospodaření České pošty — Útok ruských dronů na východě Ukrajiny — Problémy a rizika e-shopů — Vážná nehoda na D1 — Situace na D1 po vážné nehodě — Jednání o navrácení izraelských rukojmí — Khan ovládl londýnské volby — Požár v Tlumačově — Den Hvězdných válek — Daňové slevy na děti — Protipovodňové cvičení — Rok od tragického požáru v Brně — Kampaň před volbami do Evropského parlamentu — Lidská hlava v řece Radbuze — Bilance nového radaru v Liberci — Vyšší ochrana půdy — Spory o nové výstavby v obcích — Spor taxikářů s Uberem — Ruské kyberútoky na Polsko — Propalestinské demonstrace v USA — Krevní testy na Alzheimerovu chorobu — Scholz odsoudil útok na lídra kandidátky saské SPD do EP — Jarní úklid Sprévy — Maraton uzavře centrum Prahy — Slavnosti svobody v Plzni — Na školách chybí místa pro ukrajinské děti

                                                                          4. 5. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž50 minut

                                                                          4. května

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          4. 5. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          3. května

                                                                          Kyberútoky na Česko — Kyberútoky na české instituce — Skupina Fancy Bear — Hrozba kyberútoků — Pavel Tuleja ministrem nebude — Tuleja se vzdal nominace — Populace stárne — Analýza zdravotnictví — Plány Ministerstva zdravotnictví — Stavba D1 u Přerova — Turecko přestalo obchodovat s Izraelem — Izraelští vojáci přijedou do Česka — Cirk La Putyka slaví 15 let — Kovosvit ze Sezimova Ústí podal návrh na moratorium — Ochrana zemědělského půdního fondu — Start rakety Falcon 9 byl viditelný i ze Slovenska — Týden do šampionátu v hokeji — Vykolejení vlaku u Klínce — Trasa vykolejeného vlaku — Vyšetřování vykolejeného vlaku — Pavel kritizoval kampaň SPOLU i výroky Babiše — Zásah policie na gymnáziu v Litvínově — Ruské stanoviště na Kurilských ostrovech — Macron připustil možnost vyslání vojáků na Ukrajinu — Sněmovna o návykových látkách — Výročí Pražského povstání — Začaly Slavnosti svobody v Plzni — Multikulturalismus na školách ve Velké Británii — Nové nádraží ve Vsetíně — Paradoxní situace v Nigeru — Čínská sonda zamířila na odvrácenou stranu Měsíce — Architektonická soutěž na školku ve Vimperku — Vývoj nového dílu počítačové hry Kingdom Come — Sklizeň sena v Plzeňském kraji

                                                                          3. 5. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž54 minut

                                                                          3. května

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          3. 5. 2024 na ČT24
                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          2. května

                                                                          Nižší úroky — ČNB snížila úrokovou sazbu — Výhled celoroční inflace — Snížení úrokových sazeb — Rusko čelí obvinění z používání chemických zbraní — Agresivní aktivity Ruska znepokojují NATO — Mimořádná schůze Sněmovny — Změny v zákoníku práce — Mezi Prahou a Dobříší se rozjel vlak — Nižší úroda ovocnářů — Policie v Tbilisi zasáhla proti demonstrantům — V Číně se propadla dálnice — Igor Orozovič vydal první album — Nominace Pavla Tuleji — V Břeclavi zemřel chlapec po úrazu na hřišti — Poláka po letu z Kolumbie zadrželi v Praze s pěti kily kokainu — Nové trasy a čísla MHD v Ústí nad Labem — Válečný veterán Kafka slaví sto let — Energie zlevňují — Vývoj velkoobchodní ceny elektřiny — Přeplatky za energie — Biden podle průzkumu vede nad Trumpem — Návrh zákona o antisemitismu prošel Sněmovnou reprezentantů — Hospodaření státu — Nadprůměrně teplé počasí — Bezpečnostní úřad má nového šéfa — Začala společná část maturit — Demonstrace proti změnám v RTVS — Lepší kvalita vody v Seině — Příznaky postcovidového syndromu — Otická past na kamiony — Zájem o koupi řopíků klesá — Balet gala v Plzni

                                                                          2. 5. 2024 na ČT1
                                                                          Stopáž55 minut

                                                                          2. května

                                                                          Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                          2. 5. 2024 na ČT24

                                                                          Události na sociálních sítích

                                                                          Napište nám