55 minut

17. března 2022

Část: Proměna Zelené dohody

Obsah dílu

Headlines — Boje na Ukrajině — NATO mimo boje na Ukrajině — Ruské útoky na Ukrajině — Postup Ruska na Ukrajině — Česká pomoc okupované Ukrajině — 22. den války na Ukrajině — Obrana ukrajinské metropole — Nasazení vojáků NATO na Slovensku — Zelenského kritický projev v německém parlamentu — Odchody ruských mediálních hvězd — Nové využití prázdné budovy ruské ambasády — Příliv uprchlíků do Česka — Podpora uprchlíků z Ukrajiny — Uprchlíci z Ukrajiny v ČR — Svědectví žen uprchlých z míst bojů — Konta uprchlíků z Ukrajiny — Prověrka cen pohonných hmot — Firmy, které přerušily obchodování s Ruskem — Odchod bank z Ruska — Varování před použitím ruského antivirového programu — Přetahovaná o cukr — Koncert pro mír — Tendr na dostavbu Dukovan — Proměna Zelené dohody — Vývoj počtu nakažených — Průjezd vojenského konvoje USA — Odposlechy v kauze Miroslava Pelty — Havárie v pardubické Synthesii — Raketa na Měsíc — Růst cen v Evropské unii — Andrej Babiš zůstává v IKEMu — Vypouštění Novomlýnských nádrží — Nouzové přistání malého letadla

Části dílu

00:02
Headlines
    Přehled zpráv.
    00:41
    Boje na Ukrajině
      Ukrajina má za sebou další noc a den ruského ostřelování. Jednotky Kremlu znovu útočily i na civilní objekty, kryt s přibližně tisícovkou žen a dětí zasaženého divadla v Mariupolu podle zástupců města nicméně vydržel a záchranáři vyprošťují lidi uvězněné pod troskami.
      01:52
      NATO mimo boje na Ukrajině
        NATO na Ukrajině zasahovat nebude. Po setkání s německým kancléřem Olafem Scholzem to zopakoval generální tajemník Aliance Jens Stoltenberg. Kyjevu ale Západ slíbil další zbraně. Podle Volodymyra Zelenského ale země jako Německo přišly s pomocí pozdě.
        02:45
        Ruské útoky na Ukrajině
          Pohledem na mapu bojů ubylo na Ukrajině míst, kde by během posledních 24 hodin zněly sirény na poplach kvůli náletům. Ostřelování přesto neustalo – mrtvé znovu hlásí metropole Kyjev, bomby dopadaly už několikátou noc i na Charkov.
          03:46
          Postup Ruska na Ukrajině
            Živý vstup Michala Kubala.
            11:08
            Česká pomoc okupované Ukrajině
              Hostem Událostí je premiér Petr Fiala /ODS/.
              15:25
              22. den války na Ukrajině
                Tady je dnešní den očima fotografů. Lidé v Kyjevě zakrývají rozbitá okna svých bytů plastovými plachtami. Vysklil je náraz při sestřelení ruské rakety.
                16:17
                Obrana ukrajinské metropole
                  Živý vstup zpravodaje z Kyjeva Václava Černohorského.
                  21:23
                  Nasazení vojáků NATO na Slovensku
                    Senát schválil vyslání 600 českých vojáků na Slovensko – budou působit v bojové skupině NATO. Ta vznikla v reakci na ruskou agresi. Závazek bránit alianční území potvrdil v Bratislavě americký ministr obrany.
                    23:30
                    Zelenského kritický projev v německém parlamentu
                      S mimořádně kritickým proslovem vystoupil před německým parlamentem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. K poslancům promluvil prostřednictví počítačové obrazovky.
                      24:28
                      Odchody ruských mediálních hvězd
                        V Rusku dávají výpovědi novináři, kteří nesouhlasí s válkou na Ukrajině. Třeba dlouholetá moderátorka Prvního kanálu nebo 2 redaktoři konkurenční NTV.
                        24:47
                        Nové využití prázdné budovy ruské ambasády
                          Radnice Prahy 6 chce, aby ruské velvyslanectví dalo k dispozici část rozlehlých a momentálně prázdných budov – především školu, kterou ambasáda nevyužívá od vyhoštění části diplomatů po vrbětické kauze. Teď by mohla sloužit k vyučování ukrajinských dětí.
                          27:26
                          Příliv uprchlíků do Česka
                            Premiér Fiala potvrdil, že v Česku je už zhruba 270 tisíc lidí, kteří prchají z Ukrajiny před válkou. Dodal, že je země na hraně počtu, který je bez větších komplikací možné zvládnout.
                            28:03
                            Podpora uprchlíků z Ukrajiny
                              Prezident dnes podepsal tři zákony, které reagují na uprchlickou vlnu. Krátce předtím je schválil Senát. Předlohy počítají třeba se snadnějším získáním oprávnění k pobytu, práce i zdravotního pojištění nebo s výplatou takzvané humanitární dávky.
                              30:34
                              Uprchlíci z Ukrajiny v ČR
                                Ministerstvo vnitra zatím vydalo uprchlíkům 180 tisíc speciálních víz, za včerejšek 9 tisíc. Cizinecké policii se nahlásilo skoro 100 tisíc lidí – ve středu přes 4 tisíce. Děti do 15 let registrační povinnost nemají.
                                31:07
                                Svědectví žen uprchlých z míst bojů
                                  Zhruba třicet ukrajinských běženců bydlí v penzionu v Janově nad Nisou. Jde o ženy s dětmi, které utekly z různých částí své země. Společné bydlení jim pomáhá vyrovnávat se s tím, co se právě teď děje nedaleko jejich původních domovů.
                                  33:49
                                  Konta uprchlíků z Ukrajiny
                                    Uprchlíci z Ukrajiny si mohou ode dneška založit bankovní účet i přímo v asistenčních centrech. První sociální dávky totiž dostávají v hotovosti, další by jim už ale měl stát vyplácet bezhotovostně. Týká se to asi 180 tisíc běženců.
                                    34:32
                                    Prověrka cen pohonných hmot
                                      Víc než 90 procent firem nahlásilo do dnešního poledne ministerstvu financí ceny pohonných hmot. Úřad teď data vyhodnocuje. Ceny u čerpacích stanic dál klesají – pořád ale výrazně převyšují ty z doby před ruskou invazí.
                                      36:19
                                      Firmy, které přerušily obchodování s Ruskem
                                        České firmy dál omezují své obchodní styky s Ruskem. Jejich přerušení už oznámily třeba některé tuzemské pivovary nebo e-shopy. Podle vyjádření pro Českou televizi už s Ruskou federací neobchoduje ani žádná z firem koncernu Agrofert.
                                        37:40
                                        Odchod bank z Ruska
                                          Odchod z Ruska zvažuje i rakouská finanční společnost Raiffeisenbank. Za důvod označila i tragické důsledky války na Ukrajině. Stejný postoj vyjádřila taky italská banka UniCredit.
                                          38:02
                                          Varování před použitím ruského antivirového programu
                                            Německo varuje před užíváním programů ruské společnosti Kaspersky. Podle Spolkového úřadu pro bezpečnost v informační technice nelze v současné chvíli vyloučit kybernetické útoky vedené právě přes její antivirus. Ten má v počítačích i řada tuzemských institucí.
                                            40:11
                                            Přetahovaná o cukr
                                              Teď dopad západních sankcí na obyčejné Rusy v praxi. Neověřené záběry z několika obchodů ukazují přetahování o nové zásoby cukru. Ten v regálech po začátku invaze chybí, nebo prudce podražil. Obavy lidí z nedostatku sladidla vyhnal i zákaz vývozu, který zatím platí do konce srpna.
                                              40:37
                                              Koncert pro mír
                                                Pražská konzervatoř hraje pro mír. Orchestr složený z českých, ukrajinských i ruských studentů vystupuje právě teď v koncertním sále školy. S akcí se pojí sbírka na pomoc válkou devastované zemi.
                                                42:43
                                                Tendr na dostavbu Dukovan
                                                  Společnost ČEZ zahájila tendr na stavbu nového jaderného bloku elektrárny Dukovany. Dostala souhlas od ministerstva průmyslu. Podle šéfa resortu Jozefa Síkely jde o největší investici v novodobých dějinách České republiky.
                                                  44:56
                                                  Proměna Zelené dohody
                                                    Otázka jaderné energie rezonuje nejen v České republice. Řada evropských zemí přehodnocuje plány na uzavření nukleárních elektráren. A ministři životního prostředí EU přiznávají, že současná krize Evropu donutí změnit plány na bezuhlíkovou budoucnost.
                                                    47:13
                                                    Vývoj počtu nakažených
                                                      Epidemie covidu v Česku po třech dnech zpomalila. Včera přibylo 8 a půl tisíce nově nakažených – o 500 míň než před týdnem. Míň bylo ale i testů – o 6 a půl tisíce.
                                                      47:30
                                                      Průjezd vojenského konvoje USA
                                                        Živý vstup redaktorky Barbory Sittové.
                                                        48:29
                                                        Odposlechy v kauze Miroslava Pelty
                                                          Bývalý šéf Fotbalové asociace Miroslav Pelta lobboval podle serveru iRozhlas v kauze sportovních dotací ve prospěch prezidentova poradce Martina Nejedlého. Ten u soudu tvrdil, že si na to nevzpomíná.
                                                          49:38
                                                          Havárie v pardubické Synthesii
                                                            Pět zraněných po požáru v teplárně chemičky Synthesia. V pardubickém závodě se dopoledne vznítil uhelný prach v hlubinném tunelu. Dva lidé utrpěli popáleniny, tři se, podle hasičů, nadýchali zplodin.
                                                            49:53
                                                            Raketa na Měsíc
                                                              Zhruba za dvě hodiny se nová obří raketa NASA s názvem SLS vydá na první metry své cesty. Zatím jen na startovací rampu. Teď se na to díváme živě. Opustit Zemi má raketa v květnu, kdy i s kosmickou lodí Orion obletí Měsíc. Na programu Artemis NASA s Rusy nespolupracuje – aktuální izolace Ruska ho tak neohrožuje.
                                                              51:54
                                                              Růst cen v Evropské unii
                                                                Rekordní tempo zdražování vykazuje celá Evropská unie. Míra inflace za celou sedmadvacítku v únoru vystoupala na 6,2 procenta. V zemích platících eurem je o něco nižší. Naopak Česko má třetí nejvyšší růst cen – podle Eurostatu rovných deset procent.
                                                                52:11
                                                                Andrej Babiš zůstává v IKEMu
                                                                  Bývalý premiér Andrej Babiš zůstává v pražském IKEMu. A to až do konce týdne, čeká ho ještě vyšetření. Podle šéfky poslaneckého klubu hnutí ANO Aleny Schillerové se cítí se dobře. V pátek ho do nemocnice převezla sanitka poté, co nakrátko ztratil vědomí.
                                                                  52:31
                                                                  Vypouštění Novomlýnských nádrží
                                                                    Vypouštění vody z Novomlýnských nádrží – dnes s tím začali vodohospodáři z Povodí Moravy. Hladina přehrady postupně klesne o čtyřicet centimetrů – do krajiny odteče až jedenáct milionů metrů krychlových vody. Pomůže menším tokům, mokřadům a tůním v lužních lesích poblíž Břeclavi.
                                                                    53:08
                                                                    Nouzové přistání malého letadla
                                                                      Malé letadlo muselo odpoledne nouzově přistát na slánském letišti – problém způsobila závada na podvozku, který se ani opakovaně nevysunul celý. Hasiči kvůli vyšší bezpečnosti připravili koberec z pěny – do něj pilot bez potíží dosedl.
                                                                      Přehrát celé video
                                                                      Stopáž55 minut
                                                                      Další díl
                                                                      18. března 2022

                                                                      Přehled dílů

                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      14. června

                                                                      14. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      14. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      14. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      13. června

                                                                      Headlines — Jednání o růstu platů — Platy ve zdravotnictví a justici — Požadavky na růst platů — Požadavky justice na růst platů — Tarifní platy pracovníků v justici — Summit G7 — Mobilizace branců na Ukrajině — Hizballáh zaútočil na Izrael — Problémy Liberty Ostrava — Náhrada mezd pro pracovníky Liberty Ostrava — Velký firmy v Moravskoslezském kraji — Dočasná ochrana uprchlíků — Druhý den návštěvy slovenské prezidentky — Objem poskytnutých hypoték — Nová střelnice u tábora — Kniha roku — Nové americké sankce proti Rusku — Předpověď počasí na další dny — Armádní výcvik pro středoškoláky — Drogový gang z Ostravy — Odstranění petičního stánku u Úřadu vlády — Snadnější rozvody manželství — Počet rozvodů — Dopady rozvodu na děti — Ústavní stížnost na změny v důchodech — Pokuta za chybně vydanou jízdenku — Demonstrace v Argentině — Cesta ministra Bartoše do USA — Odměna pro Elona Muska — Transformace regionu Trojmezí — Dodávka vrtulníku pro amádu — Obvinění kvůli požáru Alzheimer centra — Zpráva o stavu světových oceánů — Příspěvky pro ukrajinské uprchlíky s handicapem — Ocenění mladých vědců — Obnova pyramid kutnohorské kostnici

                                                                      13. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      13. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      13. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      12. června

                                                                      Modernizace tankové brigády — Nákup tanků Leopard — Modernizace armády — Plán strategických projektů — Slovenská prezidentka v Praze — Rozhovor se Zuzanou Čaputovou — Konference Česko na křižovatce — Zvyšování konkurenceschopnosti — Jednání o zavedení cel na čínská elektroauta — Soud v Hunterem Bidenem — Šéf NATO jednal s Viktorem Orbánem — Natáčení seriálu Děcko — Jednání o zavedení korespondenční volby — Rychlost na českých železnicích — Ústavní soud o kauze Dominika Feriho — Zákon o dostupném bydlení — Zabezpečení českých železnic — Tratě chráněné systémem ETCS — Příprava záchranářů na mimořádné události — Zabezpečení vlakových vagónů — Zájem o studium medicíny v Plzni — Liberty Ostrava žádá soud o povolení reorganizace — Boje na Ukrajině — ÚS od odškodnění pro pozůstalé obětí nehody — Předvolební kampaň ve Francii — Jednání o příměří v Gaze — Nehoda kamionu na D7 — Trest za schvalování terorismu — Aktivisté před Úřadem vlády — Rekonstrukce přehrady v Nechranicích — Šíření komára tygrovaného v Evropě — Požáry v Brazílii — Práce robotů v podzemí — Začal festival Rock for People

                                                                      12. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      12. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      12. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      11. června

                                                                      Inflace za květen — Vliv cen na poptávku a spotřebu — Vývoj spotřebitelských cen — Ceny zboží a služeb — Hledání nového generálního tajemníka NATO — Konference o Ukrajině v Berlíně — Soud s bývalým důstojníkem Pohraniční střáže — Následky bleskových povodní — Bleskové povodně ve Valašských Kloboukách — Rada bezpečnosti o situaci v Gaze — Mezinárodní konference pro Gazu — Film Vzor líčí šikanu i vztek mladých — Změny ve sněmovně — Odstranění havarovaného vlaku v Pardubicích — Houba pojmenovaná po českém vědci — Policisté na Děčínsku — Blesková povodeň ve Valašských Kloboukách — Nasycení půdy vodou — Srážky v květnu — Průtok vody v řekách — Opatření proti suchu — Novela zákona o držení střelných zbraní — Zákon o změnách v RTVS na Slovensku — Porota uznala Huntera Bidena vinným — Přípravy opravy mostu v Ústí nad Labem — Hořící auto v Praze — Vlak poháněný energií z baterií — Připomínka vyhlazení francouzské vesnice nacisty — Zájem o školy v přírodě — Nemovitosti v Číně — Jednání o nové spalovně v Písku — Seriál o astronautce Sally Rideové

                                                                      11. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž55 minut

                                                                      11. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      11. 6. 2024 na ČT24
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      10. června

                                                                      Volby do Evropského parlamentu — Volby do Evropského parlamentu — Výsledky voleb do EP — Vítězové voleb — Získané mandáty v EP — Výsledek hnutí ANO ve volbách — Výsledky Pirátů a SPD — Získané mandáty v EP — Dopad voleb na politiku ve Francii — Frakce v Evropském parlamentu — Nové trendy — Volby v okolních zemích — Noví zástupci ČR v Evropském parlamentu — Výsledky v regionech — Jednání o novém složení Evropské komise — Bezpečnostní rada státu — Sabotáže v evropských zemích — Nezvěstní občané Ukrajiny — Výbuch v Polsku — Vývoj nezaměstnanosti — Odklízení poškozeného vlaku v Pardubicích — Stávka zaměstnanců RTVS — Spory uvnitř izraelského válečného kabinetu — Stavba dálnice D4 — Trestání dětí — Demolice mostu v Semilech — Končí období výsadby letniček — Přípravy KVIFF — Frankenstein v Divadle Komedie

                                                                      10. 6. 2024 na ČT1
                                                                      Stopáž54 minut

                                                                      10. června

                                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                      10. 6. 2024 na ČT24

                                                                      Události na sociálních sítích

                                                                      Napište nám