Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2007

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 60417

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

25. 2.
2017

Z kvašeného těsta k domovu je cesta

Droždí jsou vlastně živoucí lisované buňky kvasinek, které ke svému rozmnožování potřebují cukr. Velikost jedné kvasinky nepřesahuje šest až osm tisícin milimetru. Tyto živé organismy mají schopnost přeměňovat přirozené cukry v mouce na alkohol a oxid uhličitý, který zaručuje kynutí těsta. Čerstvé pekařské droždí sice obsahuje spoustu vitamínů, bílkovin a minerálů, ale někomu může způsobovat i potíže.

Víte, že...

A/ Droždí má omezenou dobu trvanlivosti a tak se příliš nehodí do moderní „instantní“ kuchyně. Náhradou je drožní sušené – dehydrované, vyráběné ve formě krystalek. Prodává se v sáčku o hmotnosti 6g -11g a může se při pokojové teplotě skladovat až 18 měsíců,...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Recept

Pórková polévka s drožďovými knedlíčky

1 větší pórek
½ šálku mléka
3 vejce
špetka muškátového květu
1-2 lžíce hladké mouky a olej na jíšku
2 kostky droždí
2-3 stroužky česneku
lžička majoránky
strouhanka

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Na pečení chleba mouky je nám třeba

20. 2. 2008 18:15 ČT1

Mouka získaná z obilných zrn se liší podle toho, které části zrna se do ní pomelou. Pokud pomeleme jen bílý vnitřek, vznikne mouka bílá, bohatá na sacharidy a tím pádem na energii. Pokud pomeleme i obaly zrna, které navíc…