Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 60490

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

28. 7.
2017

Z Jablunkova do Rožnova je strava vždy bramborová

Chudá kuchyně - dobrá kuchyně, to se dá říci i o kuchyni beskydské. A to nejen co se týče stravitelnosti a racionálnosti, ale i chutnosti pokrmů. Základními potravinami byly a jsou brambory, zelí, houby, z obilovin oves, z masa především maso skopové. Velké zastoupení mají v beskydské kuchyni bylinky, které tu slouží nejen k ochucování pokrmů, ale i k léčbě případných nemocí.

Víte, že...

a) Pro beskydskou kuchyni je charakteristický hrudkový sýr. Ten dělal bača z čerstvě nadojeného ovčího mléka s použitím trošky syřidla. Rychle sražené mléko nabíral do plachetky a zavěsil k odkapání. Tento sýr se netužil, nelisoval ale zůstával vazký. dobrota! ...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie

Recept

Beskydské zelníky

1 kg syrových brambor
30 dkg vařených brambor
sůl
hladká mouka
máslo

nádivka:
500g zelí
sůl
pepř
nové koření
kmín drcený
sádlo nebo olej na případné vymazání plechu

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Grilování, rožnění, maso v manu promění

25. 6. 2008 18:15 ČT1

O původu grilování existuje několik teorií. Pravda ale bude taková, že grilování se vyvinulo přirozeně spolu s tím, jak člověk ovládl umění lovu a zapálení ohně. Grilování údajně pochází od původních obyvatel Ameriky, konkrétně…