Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 59633

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

6. 9.
2014

Z ovčího mléka nevznikne jen feta

Chov ovcí býval v Čechách značně rozšířen odnepaměti. Chovaly se hrubovlné ovce, které poskytovaly kromě vlny i mléko. Za zlatou éru českého ovčáctví lze považovat 30. léta 19. století. Tehdy se už ovce chovaly spíš pro maso. Od poloviny 20. století začaly skopové a jehněčí maso vytlačovat velkochovy hovězího dobytka a produkce masa vepřového. Dnes odborníci na výživu doporučují nejen návrat ke konzumaci skopového a hlavně jehněčího, ale i mléčné ovčí produkty jako alternativu zdravé výživy.

Víte, že...

a) V jednom gramu brynzy, tedy v měkkém ovčím sýru se nachází asi miliarda organismů prospěšných pro naše tělo. Převálcuje dokonce i jogurt. Brynza vyrobená ze syrového mléka obsahuje asi 20 druhů mléčných bakterií, zatímco jogurty a kefíry jen dva.
b) Tuk...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Papriky plněné brynzou

2 velké zelené papriky
100 g brynzy
50 g másla
100 g cibule
sladká paprika
1 rajče
petrželka

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Natě, bulvy, kořeny pro tělo jsou stvořeny

15. 10. 2008 17:30 ČT1

Dnes nahlédneme Pod pokličku rostlin čeledi miříkovitých, ke kterým patří kromě výrazného celeru například i petržel, pastinák a mrkev. Celer je zeleninou, která od pradávna slouží jako lidový lék. Obsahuje totiž velmi silně…