Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 59685

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

22. 10.
2014

Párky, buřty, klobásky nejdou dělat bez lásky

Za zemi původu párků je označováno Německo, konkrétně Frankfurt, kde podle záznamů kronikáře Achilla Augusta Lersnera byly párky prodávány již v roce 1487. Párky, buřty či klobásky velmi rychle zdomácněly i v českých luzích a hájích. Všechny patří do skupiny uzenin, které jsou většinou kombinací hovězího masa a sádla. To přináší lidskému tělu nejen zvýšený příjem samotného cholesterolu, ale i velkého množství živočišných tuků obsahujících takzvané nasycené mastné kyseliny. Našly by se mezi uzeninami i "zdravé párky"?

Víte, že...

a) Párky se kromě pepře a soli klasicky koření sladkou paprikou, muškátovým oříškem a novým kořením, pak získáme jemné párky. Pokud použijeme kmín, pálivou papriku a někdy i česnek vyrobíme debrecínské párky a pokud přidáte bílý pepř, muškátový květ a...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Rybí klobásy

9 kg plevelných ryb (plotice, perlín, karas apod.)
3 kg vepřového bůčku (může být i tučnější sekaná)
česnek
sůl
pepř
15 g drceného kmínu
10 g majoránky
mletá pálivá paprika
mletá sladká paprika
cca 1/2 l rybího vývaru

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Kešu, para, pekany - nemoci jsou zahnány

3. 12. 2008 17:30 ČT1

Ořechy používají lidé po staletí nejen jako potravinu, ale také jako surovinu pro výrobu oleje. Již 200 let před našim letopočtem rozdávali Římané při zvláštních příležitostech lidem mandle obalované v cukru. A tato tradice se v…