Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 59619

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

23. 8.
2014

Jen z vesnické krmi vaše tělo vrní

Až do nástupu nového životního stylu měšťanstva ve vrcholném středověku neexistovala jiná strava než venkovská. Se sociální diferenciací se sice strava vyšších tříd začala poněkud odlišovat, v principu ale zůstala domácí kuchyně převážně venkovskou, a to až do minulého století. V dnešní době už ale strava směřuje ke stále větší nezávislosti na místě, kde lidi bydlí i na době, kdy se co pěstuje a sklízí.

Víte, že...

a) Venkovská kuchyně ve všech historických obdobích je vždy prostší a méně rafinovaná, než kuchyně městská. Více souvisí s ročními obdobími a přírodou vůbec. Projevují se v ní období hojnosti a neúrody. Až do historického období supermarketů,…
b) Brambory,...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Nákyp z kyselého zelí

800 g brambor
800 g kyselého zelí
2 cibule
4 rajčata
tuk na vymazání
200 ml smetany
200 mi kyselé smetany
2 vejce
mletý pepř
sůl
pálivá mletá paprika
sladká mletá paprika
mletý anýz
150 g plátků anglické slaniny
100 g strouhaného sýra

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Borůvky i brusinky šup do naší pusinky

22. 10. 2008 17:30 ČT1

Borůvky pocházejí z Přední Asie, odkud se rozšířily do Evropy, Severní Asie i Ameriky. Odpradávna se používaly při nedostatku vitaminu C, například při kurdějích. Během 2. světové války piloti britského královského letectva…