Pod pokličkou

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2008

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 60221

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

24. 7.
2016

Čočka - to je luštěnina stravitelná pro mimina

Čočka je lidem známa více než 4 tisíce let. V českých zemích byla v pravěku velmi rozšířená, ve středověku se prakticky nepoužívala - byla příliš náročná na pěstování. Oblibu si u nás získala až v 19. století a jako sváteční jídlo byla servírována například čočka na kyselo s koroptvemi. A nejspíš právě v této době vznikla i pověra, že pokud na Nový rok pojíme čočku, budou se nás celý rok držet peníze.

Víte, že...

A/ Podle starých receptů je vařená a rozmačkaná čočka účinným obkladem na krvácející rány a smíchaná s moukou se dá použít formou náplasti na zmírnění bolestí při dně. Uvařená v octě pak jako obklad pomáhá rozhánět různé otoky.
B/ Děti...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Červená čočka s rýží a houbami

200 g červené čočky
200 g rýže
50 g sušených hub
100 g anglické slaniny
1 velká cibule
1 středně velká mrkev
1 l vývaru,
1,5 dcl bílého jogurtu
1 stroužek česneku
1 lžička oleje
mletý pepř, kmín, sůl, nať petrželky

Zobrazit recept Vytisknout recept

Následující díl

Fotografie

Biomaso bez řečí o chuti tě přesvědčí

2. 1. 2008 18:15 ČT1

Biomaso, jak tento pojem chápeme dnes, se získává ze zvířat, která jsou chována na eko či bio farmách. To jsou statky, kde se zvířata volně pasou a většinou žijí ve výbězích. Při jejich krmení je nepřípustné používat stimulátory…