Pod pokličkou → 13. 11. 2012

Vysílání

  • Stopáž: 22 minut
  • Rok výroby: 2011

Hlasujte pro pořad:

Celkem hlasů: 62261

Kupte si v E-shopu

Kniha Kniha

Mohli jste vidět

13. 11.
2012

Marmeláda není džem, to je přece jasné všem

V Čechách se marmeláda tradičně vyrábí z místních plodů, používá se k výrobě moučníků a nebo jen k namazání na chléb s máslem. Širokou paletu marmelád jsme si v obchodech mohli i koupit, ale jen do roku 2004, kdy nás o ně Evropská unie připravila. Pokud chcete vědět kam se marmeláda z obchodů ztratila a jaký je rozdíl mezi marmeládou, džemem a ovocnou směsí, sledujte další díl svátečního pořadu Pod pokličkou. Zjistíte i to, jak vyrobit dobrý džem a jak tahle dobrota působí na naše zažívání!

Víte, že...

a) Před rokem 2004 se v Čechách slovem džem označoval výrobek s kousky ovoce, normy Evropské unie, ale opět přinesly „inovaci“. Jako džem mohou být označeny i výrobky bez kousků ovoce. Směrodatný je obsah ovoce. Do 35 %, jde o džem, nad 45 % ovoce kráčí o džem...

Zobrazit článek

Výherci minulých soutěží

Marmeláda

Hit Marmeláda nazpívala Lucie Vondráčková

Výherci:
Jana Vláčilová - Rokytnice nad Rokytnou
Jiří Kašpar - Židlochovice
Ludmila Höhnová - Příbor

Soutěžní otázka

Hebrejsky popřejeme dobrou chuť slovy bete avon

Výherci:

Eliška Škodová - Náchod
Karel Pulec - Vimperk
Pavel Špecián - Louny

Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie Fotografie

Recept

Zdravé palačinky s domácím džemem

80 g celozrnné mouky
60 g hladké mouky
10 g sójové hladké mouky
2 vejce
350 ml mléka
lžička vanilkového cukru
špetka soli
špetka prášku do pečiva

Zobrazit recept Vytisknout recept

Fotografie

Následující díl

Fotografie

Sýry se šlechtickým titulem

7. 4. 2010 17:30 ČT1

Sýry byly už součástí stravy starých Egypťanů i Mezopotámců. Sýry s plísní ovšem začali vyrábět samozřejmě ve Francii až koncem 18. století. Pokud netušíte, že ušlechtilá plíseň dodá sýru jedinečnou chuť a konzistenci, že ji…