Topinamburové lupínky

Topinambury jsou druhem slunečnice. Nepěstují se však pro semena, ale pro jedlé, šťavnaté hlízy. Mají zajímavou, jemnou chuť, jsou zdravé a v kuchyni je lze všestranně využít.

6 větších hlíz topinambury
olivový olej
mořská vločková sůl

Hlízy omyjeme a odstraníme očka nebo můžeme i celé oloupat. Na ostrém struhadle nakrájíme na plátky a lehce osolíme mořskou solí. Necháme asi 15 minut odležet. Zatím si předehřejme troubu na 180 °C a vyložíme plechy papírem na pečení. Papír potřeme lehce olivovým olejem. Papírovým ubrouskem vypijeme přebytečnou vlhkost topinambur a pokládáme plátky na papír. Pečeme asi 8–12 minut do křupava. Pravidelně kontrolujte, během chvilky mohou být spálené! Občas chipsy otočíme. Dáváme pozor, aby se nespálily. Topinamburové chipsy připravujeme z většího množství, při sušení se scvrknou zhruba o polovinu.

Další recepty Celý díl