Různé

Chléb s avokádem a vejcem

Podle Kitchenette.

Velmi variabilní lehké jídlo, zužitkujete zeleninu, kterou máte zrovna v lednici či vám právě roste na zahradě. Vejce můžete připravit klasicky, vařené ve skořápce. Nebo, pokud si troufnete, jako ztracené, tedy vyklepnuté do víru vroucí vody s octem.

2 vejce
1 avokádo
směs listových salátů (jako je polníček, rukola, římský…)
2 ředkvičky
pár cherry rajčátek
kousek fenyklu na jemné plátky
čerstvé bylinky (hladkolistá petržel, máta, koriandr…)
2 lžíce extra panenského olivového oleje
šťáva z poloviny citronu
1 lžička medu
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
2 plátky kváskového chleba

Připravte si dresing smícháním olivového oleje, citrónové šťávy, medu, soli a také směs zeleniny ve středně velké míse. Tedy lehce promíchejte listové saláty, rajčátka, ředkvičky na tenké plátky a fenykl na plátky ještě tenčí. Avokádo zbavte pecky, slupky a nakrájejte také na plátky. Ještě si najemno nasekejte směs bylinek. Nešetřete! Tady můžete experimentovat a použít takové bylinky, které zrovna máte, ale nebojte se použít petrželku, koriandr i mátu dohromady. Bylinky přidejte k salátu.

Nyní je čas na přípravu vejce. Dejte do menšího hrnce dvě vejce (studené přímo z lednice), přidejte tolik vody, aby byla celá potopená a přiveďte k varu. Aby byl žloutek ještě částečně tekutý, ale ne syrový, měla by doba varu trvat přibližně kolem 4 (maximálně 5 minut) v závislosti na velikosti vejce. Pokud byste chtěli žloutek více „nahniličko“, vařte 6 minut. Hotová vejce rychle odstavte, vyjměte z horké vody a oloupejte. Mezitím si otoastujte dva krajíce chleba a také promíchejte salát s dresingem.

Na chléb dejte trochu salátu, polovinu nakrájeného avokáda, jedno vejce a můžete servírovat s trochou čerstvého pepře.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: