Moučníky a cukroví

Staročeský svatební koláč

Koláč je připraven z poctivých surovin, aby přicházející manželství dobře prospívalo. Vždy se pekly dva, jeden byl pro faráře, druhý pro novomanžele. Koláč se zdobí makovicemi a ořechy – symbol bohatství, miminkem – pro něj se lidé berou, veverkou – symbol sexuality a postavami novomanželů.

3 hodiny, kynutí 1 hodina, pečení 45–60 minut

na 2 koláče

Těsto

500 ml vlažného mléka
42 g droždí
150 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
750 g hladké mouky
2 lžičky soli
2 vejce
2 žloutky
150 g rozpuštěného másla
1 lžíce sádla
2 lžíce rumu
strouhaná kůra z 1 biocitronu
hladká mouka na pomoučení
máslo na vymazání formy

Náplň

250 g mletého máku
300 ml mléka
3 lžíce krupicového cukru
strouhaná kůra z 1 biocitronu
¼ lžičky mletého hřebíčku
¼ lžičky mletého badyánu
2 lžíce rumu
2 lžíce povidel
50 g rumových perníčků (nebo drcených piškotů s 1 lžící rumu a 1 lžičkou perníkového koření)

Figurky

12 g droždí
100 ml vlažného mléka
2 lžíce krupicového cukru
250 g hladké mouky
½ lžičky soli
2 lžíce rozpuštěného másla
2 žloutky
1 lžíce rumu
1 lžička citronové šťávy
1 vejce na slepení
rostlinný olej na smažení
červená mašlička na ozdobení
snítky jalovce omotané kolem špejle
vlašské ořechy napíchané na špejlích
makovice obarvené nazlato či s červenou pentlí
červené papírové kokardy
sušené švestky napíchané na špejlích

Do čtvrtiny vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme s 1 lžící cukru a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Trvá to zhruba 10-15 minut. Do mísy prosejeme 800 g mouky, přidáme zbylý cukr, sůl, vejce, žloutky, máslo, sádlo, rum, citronovou kůru, zbylé mléko a kvásek a vypracujeme hladké těsto. Postupně přidáváme odloženou mouku, až vznikne hladké pružné těsto. Zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme v teple zhruba 1 hodinu kynout.

Mák, mléko a cukr povaříme za stálého míchání 15 minut. Ochutíme citronovou kůrou, kořením, rumem a povidly a zahustíme rozdrobenými rumovými perníčky či piškoty s rumem a kořením. Náplň musí být hustá tak, aby nevytékala. Dvě vysoké kruhové či obdélníkové formy důkladně vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Z každé vyválíme na pomoučené ploše plát silný zhruba 1 cm, potřeme polovinou náplně, zabalíme a kraje stiskneme. Vložíme ho do formy a necháme ještě chvíli kynout. Troubu předehřejeme na 160 °C. Koláč pečeme 45-60 minut dozlatova. Když těsto příliš tmavne, zakryjeme ho pečicím papírem. Propečení zkontrolujeme testem špejle. Vyjmeme, necháme zchladnout a vyklopíme. Těsto na figurky připravíme stejným způsobem jako kynuté těsto na koláč. Jakmile vykyne, tvarujeme z části těsta malé kuličky, tzv. brambůrky a smažíme je v rozpáleném oleji. Pozor, při smažení se zvětší až dvakrát, tvarujeme je proto hodně drobné. Ze zbylého těsta vytvarujeme dvě miminka v zavinovačce, dvě veverky, dvě nevěsty, dva ženichy a kulaté a květinové tvary (symbolizující pevný vztah, nekonečný kruh). Miminko v zavinovačce upleteme jako copánek z delšího válečku s bambulkou (hlavičkou) na jednom konci. Zavinovačku nazdobíme stříháním malými nůžkami nebo krátkými zakrojeními ostrým nožíkem. Nevěstu a ženicha vytvoříme z válečku s hlavičkou tak, že váleček nakrojíme jako ruce a kalhoty nebo sukni. Můžeme nůžkami prostřihnout oči nos a ústa. Veverka je stočená z dlouhého válečku s bambulkou – hlavičkou. Vejcem jí přilepíme nožičky a ouška, tlamičku a ocásek nastřihneme nebo nakrájíme nožíkem. Květiny stáčíme z placatého a po celé délce do poloviny nakrájeného válečku. Bambulka tvoří střed květiny, slepíme vejcem. Usmažíme dozlatova a necháme okapat na papírové utěrce. Po vychladnutí je navlékáme na špejle a dřívka a zdobíme červenou mašličkou. Kuličky navlékneme na nit jako korále.

Do vychladlého koláče postupně od středu zapichujeme ozdoby – na nejvyšší bod miminko, vedle něj nevěstu a ženicha, veverku a květiny, snítky jalovce, makovice a vlašské ořechy, červené kokardičky a švestky. Boční strany ozdobíme smaženými korály.

Další recepty Celý díl