Zeleninová jídla

Polentové hranolky

15 minut, odpočinek 30 minut, pečení 40–50 minut

pro 4 osoby

1,5 l vody
400 g polenty
100 g strouhaného parmazánu
100 g másla
čerstvě mletý pepř
olej na vymazání plechu

Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu a za stálého míchání dřevěnou měchačkou nepřerušovaně a rovnoměrně vsypáváme polentu. Nepřestáváme míchat a vaříme na mírném stupni 5 minut, dokud směs nezhoustne a nezačne se odlepovat od stěn hrnce. Odstavíme, vmícháme máslo a sýr a pak vyklopíme na hlubší plech vymazaný olejem. Uhladíme a necháme alespoň 30 minut chladnout.

Troubu předehřejeme na 160 °C. Odpočinutou polentu nakrájíme na obdélníky a posléze na hranolky a pečeme v předehřáté troubě 40­­–50 minut dozlatova. Občas obrátíme.

Další recepty Celý díl