Moučníky a cukroví

Domácí čokolády

Čokoláda s květy šeříku

1 hrozen čerstvých květů šeříku
1 bílek
2 lžíce moučkového cukru
2 tabulky bílé čokolády

V suchém teplém slunečném dni utrhneme větvičku plnou pěkných kvítků šeříku a nůžkami z ní odstřihneme jednotlivá kvítka. Troubu předehřejeme na 60 °C. Bílek lehce našleháme vidličkou do pěny a štětečkem potřeme kvítka ze všech stran, zvenku i zevnitř, až se krásně lesknou. Zlehka je obalíme v cukru a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. (Květy jsem do našlehaného bílku normálně namočila a pak do cukru, což se obalilo hodně a při pečení to vytvořilo kouli.) Dáme ho do vyhřáté trouby, necháme mírně pootevřená dvířka a sušíme 20–30 minut. Při delší době květy ztratí barvu. Opatrně vyjmeme a necháme vychladnout. Pozor, květy jsou velmi křehké.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Do obdélníkové misky či pekáčku položíme potravinářskou fólii, na ní vylijeme rozpuštěnou čokoládu, plochým nožem nebo špachtlí ji rozetřeme a poklademe šeříkovými květy. Necháme zchladnout. Poté ji rozlámeme na kousky, zabalíme a uděláme někomu radost.

Pozor: stopky nejsou jedlé, stříhejte proto jen kvítka.

Hořká čokoláda s chilli

2 tabulky hořké čokolády
chilli vločky
chilli papričky

Do teplé čokolády vmíchat chilli vločky nebo je tím jen posypeme. Vylít na plát a nechat ztuhnout, ozdobit chilli papričkami.

Další recepty Celý díl

Rostliny v tomto receptu: