Saláty

Kimchi

40 minut příprava + 3 dny fermentace

Suroviny:

2hlávky čínského zelí
4 lžíce chogugaru (mleté korejské papriky)
150 g česneku
30 g zázvoru - oloupaný a nastrouhaný
1 bílá cibule velká
svazek jarní cibulky
2 mrkve nakrájené na nudličky
100 ml rybí omáčky
krevetí pasta
sůl
3 lžíce mouky z lepkavé rýže
500 ml vody
2 lžíce třtinového cukru

Hlávky zelí si rozdělíme napůl a omyjeme ve vodě. Přendáme do velké mísy a řádně osolíme každou vrstvu. Vždy po 30 minutách listy promačkáme, aby byly opravdu rovnoměrně prosolené. Dáme stranou.

Pasta na kimchi

Do hrnce s vodou přidáme 3 lžíce rýžové mouky a zahřejeme. Za stálého míchání po dobu cca 9 minut vytvoříme škrobovou omáčku. Pak přidáme 2 lžíce třtinového cukru a zamícháme. Necháme projít varem a stáhneme z plotny.

V mixéru rozmixujeme česnek, zázvor, cibuli a krevetí pastu a přidáme ke vzniklé lepkavé hmotě z rýžové mouky. Přidáme rybí omáčku, 100 g gochucharu a zamícháme. Přidáme do pasty mrkev a nakrájenou jarní cibulku. Zamícháme.

Zelí umyjeme čistou vodou, rozdělíme na listy a necháme odkapat. Všechny listy pak štědře namažeme pastou tak, aby každý list byl řádně ochucený. Listy dáme do skleněné nádoby a pořádně promačkáme, aby mezi vrstvami listů bylo minimum vzduchu. Zavřeme a necháme alespoň 3 dny fermentovat při pokojové teplotě. Každý den zkontrolujeme a otevřením upustíme nahromaděný vzduch. Poté uložíme do lednice.

Další recepty Celý díl