Různé

Pekařské kosti

Na Dušičky, či památku zesnulých se pekly takzvané pekařské kosti, nebo jen kosti svatých nebo prostě dušičky. Bylo to pečivo z kynutého těsta na žemle nebo na jidáše. Tvarovalo se do podoby dvou zkřížených kostí, hnátů ale i symbolických spirál nebo esíček a peklo se hlavně jako dárek pro chudé, aby sám člověk nepřišel do očistce. Takový úplateček svatému Petrovi. Věřilo se, že hříšné duše mohou v předvečer Dušiček vystoupit z očistce, aby si odpočaly od útrap. Příbuzní hříšníků proto plnily lampičku na hrobě máslem, aby si hříšníci mohli ošetřit popáleniny a aby se duše hříšníka ochladila, měli jeho příbuzní vypít toho večera hrnek mléka. Jinde se nechávali zbytky jídla a mléka po večeři na stole pro duše ztrápené plameny očistce.

30 minut

Suroviny:

100 ml mléka
21 g čerstvého droždí (1/2 kostky)
50 g krupicového cukru
70 g másla
500 g hladké mouky
špetka soli
150 g bílého jogurtu
3 žloutky
1 vejce
moučkový cukr na poprášení (slaná verze bez cukru s kmínem nebo
solí)

Mléko ohřejte, aby bylo vlažné. Rozdrobte do něj droždí a promíchejte ho s 1 lžící cukru. Nechte vzejít kvásek, trvá to zhruba 10 — 15 minut na teplém místě, až se na hladině vytvoří hustá pěna. Máslo rozehřejte. Do hnětací mísy prosejte mouku, osolte ji, přisypte zbylý cukr a promíchejte. Přidejte jogurt, žloutky a vejce. Přilijte rozpuštěné máslo a vzešlý kvásek. Vypracujte hladké těsto, buď ručně vařečkou nebo v robotu s nástavcem hnětací hák. Vypracované těsto zakryjte čistou utěrkou a nechte kynout 45 minut, až zdvojnásobí svůj objem. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Z vykynutého těsta odkrajujte lžící kousky a vyválejte je do tvarů kostí. Troubu předehřejte na 180 °C a nechte kosti ještě 15 minut kynout. Pečte je v předehřáté troubě přibližně 20 minut dozlatova. Píchněte do těsta párátkem a vyjde-li ven čisté a suché, je upečené. Kosti vytáhněte a nechte zchladnout. Podle chuti je můžete pocukrovat.

Další recepty Celý díl