Moučníky a cukrovíZeleninová jídla

Kvásková batátová hvězda se slaným karamelem

1,5 hodiny + kynutí přes noc

Těsto:

250 g batátů
225 g třtinového cukru
120 ml řepkového nebo olivového oleje
špetka soli
225 g pšeničného kvásku (den předem rozdělaného ze 2 lžic kvasu, 100 ml vody a 100 g
pšeničné mouky)
190 g hladké mouky (nebo celozrnné, špaldové či pohankové)
1 lžička mletého kardamomu
2 lžičky mleté skořice
olej ve spreji
polohrubá nebo hrubá mouka na vysypání
maldonská sůl

Slaný karamel:

200 g krupicového cukru
6 lžic vody
250 ml smetany ke šlehání
1 lžička maldonské soli

Troubu předehřejte na 175 °C. Batáty pečlivě omyjte, oloupejte, rozkrájejte na větší kusy a rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte je v předehřáté troubě doměkka, podle velikosti to trvá zhruba 20 minut. Pak je rozmačkejte najemno.

Bábovkovou formu ve tvaru hvězdy vystříkejte olejem a pečlivě vysypte moukou.

V míse promíchejte cukr, rozmačkané batáty, olej, sůl a kvásek – v robotu s nástavcem hnětací hák, nebo vařečkou. Zvlášť promíchejte mouku s kořením. Vlijte do ní batátový základ a promíchejte, ať se suché i mokré suroviny spojí. Nemíchejte ale moc, aby těsto nebylo husté a po upečení tuhé. Těsto vlijte do připravené bábovkové formy a uložte do lednice na 12 hodin fermentovat.

Formu s těstem vytáhněte. Troubu předehřejte na 180 °C a hvězdu pečte 40 minut, až špejle zapíchnutá do těsta vyjde ven čistá a suchá. Upečenou hvězdu vytáhněte a po 5 minutách otočte a vyklopte.

Mezitím připravte slaný karamel. V pánvi zahřívejte na středním stupni cukr s vodou a pánví jemně kružte, až se cukr rozpustí a začne zlátnout. Snižte teplotu a pomalu přilévejte smetanu a opatrně míchejte vařečkou, až vznikne hustý karamel. Osolte a promíchejte.

Horkou hvězdu přelijte rovnoměrně teplým karamelem a posolte maldonskou solí.

Další recepty Celý díl