Moučníky a cukroví

Svatomartinské rohlíčky

24 středních rohlíčků

200 g ledového másla nastrouhat nahrubo
200 g žervé (ale obecně funguje skoro jakýkoli hustý mléčný výrobek, tedy tvaroh v alobalu či smetanový neochucený sýr)
250 g mouky (hladká)
2 g soli

Vše je třeba smísit nahrubo, rozplácnout do krabičky, dát na půlhodinu-hodinu vychladit. Viditelné kousky másla jsou žádoucí, dělají křehkost a listování.

Rozdělit na dva bochánky, ty pak rozválet do kruhů (ano, zvládla jsem to přesně naopak, jak se můžete podívat, kamerové nervy způsobují mnoho výpadků, ale aspoň se je čemu zasmát), každý pomazat hustými povidly, nebo makovou, kakaovou či ořechovou náplní.

Pokud děláme více plechů křehkého těsta (například i vanilkových rohlíčků, lineckého, košíčku…), chladí se ty první na balkóně, potom peču po dvou společně – na 175–180°, horkovzduch, asi 20 min – musí mírně zrůžovět. Čas velmi záleží na velikosti vámi vyrobených tvarů.

Ořechová náplň

200 g mletých vlašských ořechů
160 g kyselejší meruňkové marmelády

Přidávejte postupně, aby byla směs roztíratelná, ale netekla. Špetka tlučeného hřebíčku nebo skořice v náplni udělá vůni moc dobře.

Další recepty Celý díl