Různé

Jídla ze skanzenu – Báč

přes 1 hodinu

4 osoby

500 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
1 lžička krupicového cukru
100 g sádla
750 g brambor (v poměru 2:1 – vařené strouhané nahrubo a syrové najemno)
250 g hladké mouky
sůl
1 vejce
250 g polohrubé mouky
2 stroužky česneku
1 lžíce sušené majoránky
1 lžíce kmínu
zhruba 100 g máku na obalení
sádlo na vymazání pekáče

Nejprve uvaříme 500 g brambor ve slupce doměkka. Slijeme je, necháme zchladnout a oloupeme.

Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Polovinu nalijeme do mísy, do druhé poloviny rozdrobíme droždí, přimícháme cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek.

V rendlíku rozehřejeme sádlo. Mezitím oloupeme brambory a česnek. Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, syrové najemno, česnek nasekáme najemno a vše přidáme do mísy s mlékem.

Vsypeme hladkou mouku, osolíme, promícháme, přilijeme kvásek, přidáme vejce a vsypeme polohrubou mouku, majoránku a kmín.

Promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba 30 minut kynout.

Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme mákem, vlijeme těsto a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C a upečeme v ní báč dozlatova, zhruba 45 minut.

Další recepty Celý díl