Jídla ze skanzenu – Báč
přes 1 hodinu
4 osoby
500 ml mléka
1 kostka čerstvého droždí (42 g)
1 lžička krupicového cukru
100 g sádla
750 g brambor (v poměru 2:1 – vařené strouhané nahrubo a syrové najemno)
250 g hladké mouky
sůl
1 vejce
250 g polohrubé mouky
2 stroužky česneku
1 lžíce sušené majoránky
1 lžíce kmínu
zhruba 100 g máku na obalení
sádlo na vymazání pekáče
Nejprve uvaříme 500 g brambor ve slupce doměkka. Slijeme je, necháme zchladnout a oloupeme.
Mléko ohřejeme, aby bylo vlažné. Polovinu nalijeme do mísy, do druhé poloviny rozdrobíme droždí, přimícháme cukr a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
V rendlíku rozehřejeme sádlo. Mezitím oloupeme brambory a česnek. Uvařené brambory nastrouháme nahrubo, syrové najemno, česnek nasekáme najemno a vše přidáme do mísy s mlékem.
Vsypeme hladkou mouku, osolíme, promícháme, přilijeme kvásek, přidáme vejce a vsypeme polohrubou mouku, majoránku a kmín.
Promícháme a vypracujeme těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba 30 minut kynout.
Pekáč vymažeme sádlem a vysypeme mákem, vlijeme těsto a necháme ještě 20 minut kynout. Troubu předehřejeme na 200 °C a upečeme v ní báč dozlatova, zhruba 45 minut.