Moučníky a cukroví

Dýňový koláč s vločkami

500 g dýně nebo dýňového pyré
500 g brambor (varný typ C)
1 vejce
100 g krupicového cukru
150 g hladké mouky
1 lžíce kypřicího prášku
1 lžíce perníkového koření
Špetka strouhaného muškátového květu
½ lžičky mletého badyánu
30 g směsi ovesných vloček
50 g zavařeniny
máslo na vymazání formy
polohrubá mouka na vysypání formy

Dužinu dýně nakrájejte na kostky, podlijte zlehka vodou a povařte doměkka. Podle velikosti kousků to trvá zhruba 20 minut. Rozmixujte dohladka a nechte zchladnout. Pokud máte dýňové pyré, rovnou ho použijte.

Brambory oloupejte, nastrouhejte najemno, vymačkejte z nich tekutinu a dejte do mísy. Přidejte vychladlé dýňové pyré, žloutek, 80 g cukru a promíchejte. Přisypte mouku s kypřicím práškem a kořením a vypracujte hladké těsto.

Troubu předehřejte na 180 °C. Dortovou rozevírací formu vymažte máslem a vysypte moukou. Přesuňte do ní těsto, uhlaďte povrch a pečte v předehřáté troubě zhruba 35 minut dozlatova. Propečenost vyzkoušejte špejlí.

Upečené těsto vytáhněte a nechte zchladnout. Ovesné vločky opražte se zbylým cukrem na pánvi dozlatova. Nechte zchladnout.

Vychladlý dort potřete zavařeninou a posypte vločkami.

Další recepty Celý díl