Maso

Pečený králík se svíčkovou omáčkou a perníkové knedlíky

Maso

1 vykuchaný králík
150 g slaniny
½ větší bulvy celeru nebo 1 menší
4 mrkve
2–3 cibule
50 g másla
4 snítky tymiánu
2 bobkové listy
1 lžička kuliček jalovce
1 lžička kuliček nového koření
200 ml smetany na vaření podle chuti
sůl a čerstvě mletý pepř

Králíka očistěte, osolte a opepřete. Můžete ho prošpikovat polovinou slaniny – do prsou a stehen vetkněte špalíčky slaniny. Celer a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.

Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči rozehřejte máslo a opečte na něm králíka dozlatova ze všech stran. Vyjměte ho a ve výpeku krátce orestujte zeleninu. Položte na ni králíka, zakryjte ho plátky slaniny, podlijte zhruba 100 ml vody, přidejte tymián a koření, přiklopte druhým pekáčem nebo zakryjte alobalem, a pečte v předehřáté troubě doměkka, zhruba 1 hodinu. Podle potřeby podlijte další vodou. Upečeného králíka odklopte a dopečte 20 minut dozlatova.

Knedlíky

250 g polohrubé mouky
500 ml mléka
1 lžíce perníkového koření
1 vejce
6 starších rohlíků
50 g sušených švestek
50 g sušených meruněk
sůl

Mezitím připravte knedlíky. Mouku prosejte do mísy, zlehka osolte a promíchejte s mlékem, kořením a vejcem na řidší těsto. Rohlík a sušené ovoce nakrájejte na drobné kostičky. Zapracujte do něj kostičky rohlíku a sušené ovoce. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě odstát 30 minut.

V hrnci uvařte 3 l osolené vody. Z těsta odkrajujte lžící kousky a tvarujte z nich koule velikosti tenisového míčku. Vkládejte je postupně do vroucí vody tak, aby se nedotýkaly. Vařte 10 minut z jedné strany, pak otočte a uvařte 10 minut z druhé strany, až knedlíky vyplavou na hladinu. Vyjměte je a propíchněte vidličkou. Uchovejte je teplé v míse pod pokličkou.

Opečeného králíka vyjměte a zeleninu rozmixujte dohladka. Podle chuti ji můžete zředit smetanou a ohřát. Maso podávejte s omáčkou a knedlíky.

Další recepty Celý díl