Jablečný koláč s vanilkovým krémem
Koláč z lineckého těsta, který je naplněn lehkým vanilkovým krémem a poté ozdoben plátky jablek a zapečen.
asi 30 minut
1 porce
Krém
200 ml mléka
3 žloutky
40 g cukru krupice
20 g pudinkového prášku
špetka soli
semínka z jednoho vanilkového lusku
Mléko, sůl a semínka dejte do hrnce a přiveďte k varu. Mezitím si v míse smíchejte žloutky a cukr. Jakmile nasypete cukr k žloutkům je potřeba směs ihned promíchat, neboť by došlo k nežádoucí chemické reakci. Poté přimíchejte pudinkový prášek. Do mísy nalijte menší množství vařícího mléka a metlou promíchejte. Poté přimíchejte zbývající mléko. Vráťte na plamen a vařte do zhoustnutí.
Těstem vyložte koláčovou formu. Dno koláče potřete připraveným krémem.
Jablka
350 g jablek
šťáva z 1/2 citronu
75 g krupicového cukru
semínka z půlky vanilkového lusku
Jablka a ostatní suroviny dejte do hrnce a asi 20 minut povařte nebo do úplného změknutí.
Uvařená jablka dejte do formy.
Zdobení
3 jablka
krupicový cukr
meruňková marmeláda
Plátky jablek rozložte do kruhu po celém obvodu koláče. Zasypte krupicovým cukrem. Vložte do trouby a pečte do zlatova. Marmeládu rozpusťte s trochou vody a koláč po vytažení z trouby potřete.