Různé

Dvoubarevný dýňový cheesecake

400 g oloupané dýně (nejlépe máslové nebo muškátové)
2 lžíce cukru krupice

Těsto

300 g máslových sušenek
1 vejce
120 g změklého másla
0,5 lžičky skořice
nastrouhané kůra z půlky citronu

Dýňová hmota - oranžová

uvařená a rozmixovaná dýně
2 vejce
4 lžíce kukuřičného škrobu (místo škrobu můžete použít vanilkový pudink)
250 g termizovaného sýru
5 lžic cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
šťáva z půlky citronu
80 ml smetany ke šlehání

Dýňová hmota – čokoládová

část oranžové dýňové hmoty (max. 1/3)
5 g hořké čokolády
1 lžíce másla
1 lžíce kakaa

1Oloupanou dýni nakrájejte na kostky a uvařte ji s cukrem ve vodě do měkka. Vodu dejte po horní hranici dýňových kostek. Nemusíte je ve vodě úplně „utopit“. Doba vaření odpovídá zhruba 15-20 minutám. Důležité je, aby dýně byla měkká (nemusí být rozvařená, ať v ní zbydou i nějaké prospěšné látky) a mohla se po vychladnutí rozmixovat. Po uvaření vodu slijte, nechte dýni vychladnout a rozmixujte ji ponorným mixérem do hladké kaše. Při chladnutí dýně si můžete připravit těsto. Rozdrťte (pomelte) máslové sušenky do větší misky. K sušenkám přidejte jedno vejce, másla (změklé), nastrouhanou citronovou kůru a skořici. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Takto připravené „těsto“ dejte do dortové formy o průměru 24 centimetrů. Těsto tam doslova „namačkejte“ stejnoměrně po celém dně dortové formy. Na dno dortové formy doporučuji umístit pečící papír. Připravte si oranžovou dýňovou hmotu – k vychlazené a rozmixované dýni přidejte vejce, kukuřičný škrob (nebo pudink), termizovaný sýr, cukr krupici i vanilkový cukr, citronovou šťávu a smetanu. Vše smíchejte. Část oranžové hmoty (přibližně dvě třetiny) již můžete přelít na těsto připravené v dortové formě. Zbytek hmoty použijte na čokoládovou dýňovou hmotu. Tu si připravíte ze zbytku hmoty oranžové. Přidejte do ní rozpuštěnou horkou čokoládu se lžící másla (rozpouštěnou na vodní lázni) a lžíci kakaa. Je potřeba dát pozor na konzistenci, aby čokoládová hmota nebyla příliš tuhá. Případně můžete přidat více kakaa (pro zahuštění) nebo naopak másla. Čokoládovou hmotu vlijte do oranžové hmoty v dortové formě – ve tvaru různých obrazců. Můžete vytvořit „mramorování“podobně jako na obrázku. Mramorování vytvoříte vylitím čokoládové hmoty do tvaru spirály. Takto připravený koláč dejte péct do trouby při 180 stupních (u horkovzduchu 160-170 stupňů) a pečte 30-40 minut. Zda máte hotovo, můžete ověřit píchnutím špejle do dýňové hmoty. Na špejli by neměly ulpívat mokré kousky. Můžete servírovat se zakysanou smetanou.

Další recepty Celý díl