Různé

Zelníky

3 dl vlažného mléka
2 lžíce cukru
0,5 balíčku kvasnic
0,5 kg polohrubé mouky
lžičku soli
1 vejce
1,5 dcl rozpuštěného tuku (v němž by alespoň třetinu mělo tvořit vepřové sádlo)
malou hlávku zelí
lžíci másla
0,5 lžičky mleté skořice
0,5 lžičky mletého černého pepře

Ve 3 dl vlažného mléka rozpustíme dvě lžíce cukru a půl balíčku kvasnic. Necháme vzejít kvásek. V půl kilogramu polohrubé mouky rozmícháme lžičku soli. Přidáme celé vejce, 1,5 dcl rozpuštěného tuku, v němž by alespoň třetinu mělo tvořit vepřové sádlo, kvásek a vypracujeme hladké těsto. V případě potřeby přidáváme po troškách mléko, aby bylo těsto vláčné a měkké. Polovinu malé hlávky zelí nakrájíme na tenké proužky. V kastrolku rozpustíme lžíci másla, nasypeme zelí, půl lžičky mleté skořice, půl lžičky mletého černého pepře. Zelí za stálého míchání podusíme, necháme vychladnout a vmícháme do již částečně nakynutého těsta. Pečící plech vymažeme sádlem. Lžicí na něj klademe tenčí placičky těsta se zelím. Počítáme s tím, že při pečení nabudou. Necháme ještě asi deset minut kynout. Pak placičky pokapeme rozpuštěným tukem (ale nemusíme) a upečeme dozlatova v troubě předehřáté na 250 stupňů Celsia. Protože těsto obsahuje poměrně dost tuku a zelí je již předvařené, jsou zelníky upečeny už za deset až patnáct minut. Je třeba pečení hlídat, protože by se mohly snadno spálit. Upečené zelníky obrátíme. Mohou se jíst již vlahé, ale chutnější jsou studené. Vydrží vláčné i několik dní. V některých rodinách bývá zvykem mazat zelníky medem, většinou se ale jedí nemazané.

Další recepty Celý díl