Různé

Domácí chleba

4 hodiny

- 350 ml vlažné vody
- lžička soli
- žitný kvásek
- 800g žitné a pšeničné mouky - poměr dle preferencí (obvykle 1:1)
- 1 PL olivového oleje
- semínka dle chuti (slunečnice, dýně, drcené lněné semínko)
- 1 ČL kmínu

Vše promícháme a případně doplníme mouku tak, aby se těsto nelepilo na ruce. Poté dáme do moukou vysypané ošatky a necháme na teplém místě kynout asi 3 hodiny. Po vykynutí dáme do vyhřáté trouby (250°) spolu s rendlíkem vařící vody a pečeme 10 minut. Poté rendlík vytáhneme, potřeme kůrku chleba vodou z rendlíku a dopečeme 40 minut při teplotě 180°. Po vytažení z trouby necháme vychladnout, zabalíme do utěrky a skladujeme na chladnějším místě.

Další recepty Celý díl