Ryby a mořské plody

Pečený filet z candáta s hříbkovou omáčkou

5 porcí

1 kg candáta
100 ml olivový olej
100 g másla
250g hříbků
pažitka
sůl
pepř

Filety candáta osušte, osolte, opepřete a opečte na jedné straně cca 3 min. Otočte a položte na filety kousek másla a ještě chvíli pečte. Očištěné houby nakrájejte na plátky, orestujte na pánvi a dejte stranou. Potom je osolte a opepřete.

Hříbková omáčka

100 g másla
150 g šalotky
0,2 dcl bílého vína
0,3 dcl kuřecího vývaru
0,3 dcl smetany
sůl
pepř
100 g hříbků

Rozehřejte máslo na pánvi, přidejte nakrájenou šalotku a potom nakrájené houby. Vše orestujte, zalijte vínem a povařte cca 10 min. Pak přidejte kuřecí vývar a zredukujte na polovinu, pak vlijte smetanu a nechte projít varem. Rozmixujte, osolte, opepřete a přecedíte přes jemné sítko.

Petrželové chipsy

200 g petržel kořen
100 ml olej

Očištěný petržel nakrouhejte škrabkou na brambory na tenké plátky. Rozpalte olej a petržel v něm orestujte dozlatova. Na talíř servírujeme nejprve hřiby, potom candáta přelitého omáčkou a dozdobte petrželovými chipsy a pažitkou.

Další recepty Celý díl