Různé

Bylinkové rizoto s parmskou šunkou a krevetami

4 porce

olivový olej
2 větší cibule
1 stroužek česneku
svazek tymiánu, petrželky a řeřichy
350 g kulatozrnné rýže
100 ml bílého vína
700 ml zeleninového vývaru
150 g másla
80 g parmezánu
20 krevet
1 lžíce balzamika
parmská šunka
pepř, sůl

Na rozpáleném oleji nechte zesklovatět nakrájenou cibuli, přidejte k ní nasekaný česnek a tymián. Přisypejte rýži a chvíli restujte. Poté přidejte bílé víno a chvíli duste. Po odpaření vína směs zalijte vývarem a nechejte ještě chvíli dusit, cca 12 minut. Až bude rýže tzv. “al dente”, sundejte ji ze sporáku a vmíchejte do ní část másla a parmezán. Míchejte, dokud rizoto není dokonale krémové. Poté lehce přisolte a opepřete, přisypejte nasekanou petrželku, tymián a nakrájenou parmskou šunku; vše spolu promíchejte. Na pánev s olivovým olejem postupně vkládejte osolené a opepřené krevety, pomalu orestujte z obou stran dozlatova. Poté přidejte zbytek másla, nechte rozpustit do zlaté barvy. Přidejte balzamiko a krevety tímto přelívejte cca 30 sekund. Rizoto servírujte na talíř, na něj pokládejte orestované krevety a dozdobte řeřichou.

Další recepty Celý díl