Zeleninová jídla

Gratinovaný lilek

4 porce

celkem 5200 kJ/1 porce 1300 kJ

450 g lilku na plátky
120 g nastrouhané mozzarelly
40 g nadrobno nakrájeného prosciutta
1–2 lžíce olivového oleje
50 g cibule
400 g drcených rajčat
50 ml suchého bílého vína
čerstvá bazalka

Bešamel

15 g másla
12 g jemně mleté špaldové mouky
350 ml polotučného mléka
15 g nastrouhaného parmazánu
muškátový oříšek

Lilek nakrájíme na kolečka 0,5 cm, osolíme a necháme cca na 15 minut vypotit. Lilek pak opláchneme a osušíme. Na rajčatovou omáčku si zasmahneme cibuli, přidáme rajčata, bílé víno, bazalku, sůl a lžičku třtinového cukru a chvilku provaříme.

Na bešamel rozpustíme máslo, osmahneme na něm mouku a za stálého míchání zalijeme vlažným mlékem. Přidáme muškátový oříšek a provaříme. Nakonec přidáme parmazán.

Na dno zapékací nádoby nalijeme trošku rajčat, na ně vrstvíme lilek, rajčatovou omáčku, směs mozzarelly a prosciutta a bešamel. Podle velikosti nádoby zopakujeme 2–3x, končíme bešamelem.

Další recepty Celý díl