Zeleninová jídla

Topinamburový krém s grilovaným artyčokem

4 porce

250 g topinamburu
100 g oloupané brambory
čerstvý tymián
sůl, pepř
cukr krupice
150 ml čerstvé smetany
0,75 l kuřecího vývaru
2 větší banánové šalotky
2 čerstvých artyčoků

V rozehřátém rendlíku povolíme máslo a zpěníme na drobno nakrájenou šalotku. Poté přidáme oloupané brambory a topinambur nakrájené na měnší kostky lehce zarestujeme. Podlijeme silným kuřecím vývarem a dochutíme tymiánem, solí, pepřem, cukrem. Povaříme, až se nám všechny suroviny rozvaří a vymixujeme do hladka, přecedíme přes jemné síto. Čerstvý artyčok očistíme a povaříme ve várce: kořenová zelenina, divoké koření, citrón, tymián, sůl, pepř. Vaříme krátce a poté necháme ve várce vystydnout.

Další recepty Celý díl