Chat

vysokoškolská pedagožka předmětu Společenský protokol

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.

Záznam chatu ze čtvrtka 14. listopadu 2013

Vlastimil D.: „není na Vás moc brzo?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „ano, je :)“

Grainsofs: „Je to náročný předmět Společenský protokol? Jak v něm studenti prospívají obecně - čeští?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „studenti zvládají předmět dobře, baví je, takže je radost ho učit.“

Grainsofs: „Co vše ve Vašem předmětu Spol. protokol musí studenti prokázat - referáty, seminár. práce, zkoušky?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Dobré ráno, součástí absolvování předmětu je prezentace na vybrané téma etikety.“

Grainsofs: „Chová se současný český prezident vždy správně protokolárně?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Dobrý den, každý člověk občas chybuje, ale proto má prezident ve svém týmu jistě odborníka na otázky související s protokolem a můžeme se těšit na správné chování.“

Grainsofs: „Na kt. všech českých školách se vyučuje Společenský protokol?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Dobrý den, nezabývala jsem se celkovým přehledem škol, které vyučují předmět společenský protokol, tento předmět se vyučuje např. na Vysoké škole Báňské v Ostravě, Ekonomické fakultě.“

David: „Hrozne vam to slusi :-)“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Děkuji..., hezký den“

lilly: „Co je nejčastější chybou, které se lidé v rámci etikety dopouštějí?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Dobré ráno, pokud zůstaneme v oblasti stolování, tak mezi často opakované chyby patří to, že začneme jíst dříve než nejváženejší osoba u stolu, foukáme na horké pokrmy, mluvíme s plnými ústy aj. Mezi další chyby patří nevhodná nabídka tykání, absence očního kontaktu při rozhovoru nebo to, že nevíme, jak reagovat na nehody druhých ve společnosti.“

Michaela Krauze: „Dobrý den, paní doktorko, prosím, ochytřete mě, jak jíst v restauraci kukuřici. Mohu ji vzít do ruky, do dvou, měla bych napíchnout na vidličku? Děkuji za odpověď ať se Vám daří, jste velmi sympatická.“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Dobrý den, děkuji za dotaz, řada hostů si s kukuřicí v restauraci neví rady. Kukuřice se často servíruje na hrotech, za které ji můžeme uchopit a konzumovat, v případě, že je na stole finger-bowl - mísa s vodou, můžeme kukuřici vzít do ubrousku a poté konzumovat. Více častých dotazů na www.katerinamakova.cz“

Hvězda: „Jaký rozdíl vidíte mezi etikou a etiketou? Nálepka na láhvy je etika nebo etiketa?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Etika je otázky morálky, dobra a zla, etiketa zahrnuje pravidla slušného chování. S nadsázkou se dá říci, že krást je neetické, ale dle etikety by měl i zloděj pozdravit.“

Ondřej: „Chci se zeptat co mám dělat když mi ve škole spadne sklenička ?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Dobré ráno, v tomto případě je čekání na čišníka zbytečné... a uklidíme po sobě, případně požádáme spolužáka, aby počkal na místě a dohlédnul, aby si někdo, kdo o nehodě neví, neublížil, než se vrátíme s prostředky na úklid.“

Jana: „Jak se zachovat? Stalo se mi, že mi přinesli polévku k obědu, snědla jsem pouhé 2 lžíce a už mi číšnik polévku bral a dával hlavní jídlo.“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Zde můžeme čišníka slušně požádat, aby s druhým chodem počkal, příště raději volit jinou restauraci.“

Jiří Poláček: „Jak správně sedět? Moderátorka říkala, že se má sedět na krajíčku. Ale židli má dost daleko od stolu a kdyby se neopírala o ruce, tak asi upadne do talíře. Navíc se za takovou "židlí" nedá projít. Je to tak skutečně správně?“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Žena má opravdu sedět zhruba na třetině židle, židle má být přisunuta blíže ke stolu, tak ať je sezení přirozenější.“

JIŘÍ PADALÍK: „ZDRAVÍM,JAK SE POSTUPUJE,PŘI NÁVŠTĚVĚ, NA PRAŽSKÉM HRADĚ,PŘI PŘEDSTAVENÍ SE ,PŘED PREZIDENTEM A PRVNÍ DÁMOU!?DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ....ZDRAVÍ JIRKA P.“

Ing. Kateřina Maková, Ph.D.: „Dobrý den, vhodné je, pokud Vás představí třetí osoba, uvede Vaše jméno, jako osoby společensky méně významné. Ruku by Vám nabídla osoba výše postavená, prezidentova žena a prezident.“