Restovaná cuketa s holandskou omáčkou, mandlovou posypkou a bramborem

Úvod » Recepty

10. 10. 2011

Fotografie

Suroviny

na restované cukety:

  • cukety
  • olivový olej
  • prolisovaný česnek
  • tymián
  • sůl
  • bílý pepř

na holandskou omáčku:

  • 200 ml bílého vína
  • 60 ml vývaru
  • 60 g žloutků
  • 200 – 250 g másla
  • citron
  • sůl
  • bílý pepř

na mandlovou posypku:

  • toastový chléb
  • plátky mandlí
  • máslo
  • sůl

Postup

Nakrájené cukety krátce orestujeme na oleji s česnekem a snítkou tymiánu. Osolíme je, opepříme a pod pokličkou necháme asi pět minut dojít. Mezitím si připravíme holandskou omáčku:
Nejdřív necháme varem zredukovat víno asi na třetinu. Až vychladne, smícháme ho s vlažným vývarem a žloutky, a na vodní lázni šleháme tak dlouho, až omáčka začne houstnout. Za velmi intenzivního šlehání pak pomalu přiléváme rozpuštěné máslo a jakmile omáčka získá správnou konzistenci, dochutíme ji pár kapkami citronu, solí, pepřem, a okamžitě podáváme s restovanými cuketami. Na talíři vše doplníme vařenými bramborami a speciální posypkou z na másle opražené čerstvé strouhanky smíchané s na másle orestovanými plátky mandlí a špetkou soli.

Rady:
Postup výroby přepuštěného másla najdete v receptu na vídeňský řízek u dílu Fešák řízek.
Mandle orestujte jen zlehka, aby nezhořkly.
Suché bílé víno předem zredukujte varem asi na třetinu.