Kulajda se ztraceným vejcem

Úvod » Recepty

5. 2. 2011

Fotografie

Suroviny

0,2 kg čerstvých nebo mražených hub
0,2 kg brambor
0,1 kg cibule
2 pl octa
0,1 kg mouky
0,25 kg másla
1 čerstvý kopr
1l drůbežího nebo zeleninového bujonu
5 vajec
0,3 l smetany
0,1 l oleje
sůl, kmín

Zastřené neboli ztracené vejce
1 vejce (pro recept, ale další alespoň 2 do zásoby, paní si to možná bude zkoušet několikrát)

Postup

Brambory nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s vodou, osolíme, přidáme kmín a vaříme je do poloměkka.
Z másla a hladké mouky připravíme v malém hrnci světlou zásmažku, kterou později zahustíme polévku.
Na tuku v hrnci orestujeme houby společně s cibulí, zastříkneme octem a zalijeme vývarem.
Krátce povaříme, zahustíme zásmažkou a vaříme další půl hodiny. Do provařené polévky přidáme brambory a dochutíme solí a pepřem. Na závěr zjemníme smetanou a přidáme nasekaný kopr.

Do menšího hrnce dáme na dno vodu, kterou osolíme a přivedeme k mírnému varu. V tento okamžik do vody opatrně vyklepneme vejce a na mírném ohni vejce do té doby, než ztuhne bílek a žloutek zůstane tekutý. Takto vařené vejce ihned servírujeme nebo zchladíme ve studené vodě a uložíme pro pozdější konzumaci.