Pizza à la Jiří

Úvod » Recepty

11. 9. 2010

Fotografie

Suroviny

(cca 5 – 10 ks)
na těsto:

  • 900 g hladké mouky
  • 10 g droždí
  • 10 g cukru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • cca 500 ml vody
  • 20 g soli

na obložení:

  • mozzarella
  • smetana ke šlehání
  • sýr s modrou plísní
  • anglická slanina
  • cibule
  • chilli papričky

Postup

Hladkou mouku smícháme se solí, droždím, cukrem, olivovým olejem a vlažnou vodou. Vypracujeme tužší hladké těsto, které se nelepí, z něhož vytvoříme jednotlivé bochánky. Ty naskládáme do vyššího plechu lehce poprášeného moukou, který přikryjeme, aby těsto neoschlo a necháme asi hodinu při pokojové teplotě nakynout.
Pak těsto vytáhneme do tenké placky pouze se zvýšenými okraji, posypeme nastrouhanou mozzarellou, zakápneme smetanou ke šlehání, přidáme plátky sýra s modrou plísní a anglické slaniny, a kolečka cibule. Kdo má rád pizzu ostřejší, může přidat nakrájené chilli papričky. Pečeme nejlépe v peci, nebo i v troubě vyhřáté na 250 stupňů zhruba 5 minut.

Rady:
Vodu přidávejte postupně a podle potřeby – každá mouka saje jinak.
Těsto lze připravit předem – v lednici vydrží i několik hodin.
V těstě nesmí zůstat vzduchové bublinky, při tvarování pizzy by se potrhalo.
Těsto musí být pevné, kompaktní, hladké bez jakýchkoli hrudek a nesmí se lepit.
Pokud přidáte moc mouky, těsto ztuhne a hůř se s ním pracuje.