Kuchařský tým

Úvod

2008–2010 a od září 2011

Jiří Král

Jiří Král – šéfkuchař

Kdybyste se ho zeptali, jaký smysl má být kuchařem, odpoví vám jako filozof: "Je zbytečné se ptát, má-li život smysl, či ne. Má takový smysl, jaký mu dáme. A kuchařina je maximálně smyslná!“

Je mu 40 let a je kuchařem tělem i duší. Gastronomii věnuje maximum času, nejenom v zaměstnání, ale i ve volném čase. Absolvoval několik praxí a stáží v Paříži, Německu, Švýcarsku, Skotsku, Norsku, Itálii i v Indonésii a vždycky mířil co nejvýše. V roce 1996 získal titul Kuchař roku ČR, 12 let byl členem, později kapitánem národního týmu kuchařů AKC ČR. Od roku 2010 je kapitánem kuchařského týmu Československého svazu kuchařů. Je i členem rytířského cechu Chaine des Rotisseurs – rytíři gastronomie. Je obdivovatelem asijské kuchyně, nejraději tráví čas v „gastronomické Asii“ a jeho nejoblíbenější destinací je Singapur, Jakarta, Thajsko.

Vyučil se v podniku Hotely a restaurace Praha 2. Pracoval v hotelu Beránek a v nově otevřené restauraci Peking, což byla v pořadí druhá čínská restaurace v Praze, tehdy ještě s čínskými kuchaři. Tam asi přeskočila jiskra… Poté vařil jako mladý kuchař ve Vinném restaurantu Pálava, následovala krátká stáž v Německu (Schwarzwald - hotel Hirsch), dále pracoval 8 let v cateringu Golem jako zástupce šéfkuchaře, kde připravoval velké rauty, bankety pro hlavy států včetně anglické královny a několika prezidentů. Absolvoval půlroční stáž ve Francii, následně pracoval 10 let jako šéfkuchař Francouzské a plzeňské restaurace v Obecním domě a zároveň jako šéf gastronomie pro prezidentskou kancelář ČR, což obnášelo péči o státní návštěvy a prezentaci české gastronomie po celém světě. Od roku 2010 se věnuje gastronomickému poradenství a cateringu. Na podzim 2010 přišla velká výzva v podobě restaurace s nádherným prostorem. Nyní je spolumajitelem a šéfkuchařem v nové, nejvýše položené restauraci v ČR. „AUREOLE“ Jeho láska k asijské kuchyni je promítnuta do velice zajímavé, chuťově výborné a u nás zatím neobvyklé „fusion kuchyně“, což je kombinace stylů, chutí a čerstvých surovin z celého světa.

Volný čas: když neochutnává a nevaří někde ve světě, tak motocykl, off road, cestování, fotografování.

Vladimír Krofta

Vladimír Krofta – šéfcukrář

Pracuje jako šéfcukrář hotelu Corinthia Praha.

Vyučil se v pražském Intercontinentalu, maturoval na Střední gastronomické škole v Ondříčkově ulici v Praze. Působil v několika pražských hotelích a restauracích, v hotelích Victoria a Lanesbrough v Londýně, zúčastnil se a přednášel na mnoha odborných kurzech.

Je členem představenstva Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Chaine des Rotisseurs. Mluví rusky a anglicky. Získal bronzovou medaili a bronzovou plaketu M. D. Rettigové, v letech 1996 – 1998 získal titul Cukrář roku a je majitelem zlaté a stříbrné medaile Gastro Hradec.

 

Martina Nemčeková

Martina Nemčeková – studená kuchyně

Na svůj věk zdatná odbornice na studenou kuchyni, českou i mezinárodní. Pracuje jako šéf směny studené kuchyně v Obecním domě v Praze.

Má za sebou domácí i zahraniční stáže, semináře, účast v kuchařských republikových soutěžích. Samozřejmě asistuje, trénuje a vytváří s „šéfem“ moderní gastronomii. Nejraději má klasické české předkrmy, avšak nestandardně připravené, a samozřejmě asijskou kuchyni, a to zejména sushi, které je pro ni nejenom výborné a zdravé, ale i krásné a kreativní. “Je to takový krásný obraz na talíři…,“ říká.

2011

Mirek Kalina

Mirek Kalina

Mirek Kalina (nar. 1976) je šéfkuchařem restaurace ADA hotelu Hoffmeister v Praze, která se v roce 2010 umístila na celkové 11. příčce prestižního žebříčku českých restaurací Maurerův výběr (7. místo v jídle).

Od roku 1996 pracoval Mirek Kalina na různých pozicích v předních českých restauracích jako jsou restauranty Bazar, Aqua, Kampapark a Šípek Bistrot. Absolvoval i řadu zahraničních stáží včetně tří restaurací, které jsou držitely hvězdy v průvodci Michelin – ORO v Norsku a Krone v Německu (oba jedna hvězda) a především Les Prés d‘ Eugenie uznávaného šéfkuchaře a jednoho ze zakladatelů nouvelle cuisine (francouzské nové kuchyně) Michela Guerarda (tři hvězdy).

V restauraci ADA hotelu Hoffmeister se zaměřuje především na styl Nové pražské kuchyně, v níž po vzoru Michela Guerarda vytváří jídla tradiční české kuchyně v novém kabátu – odlehčené, moderně prezentované a pokud možno z regionálních surovin.