25 minut

11. ledna

Část: Hasiči z MS kraje pomáhají ve Francii

Obsah dílu

Smogová situace se zlepšuje — Smoová situace se zlepšuje — Po novém roce zdražily některé služby — Podpis smlouvy na projekt Středoevropského fóra — Brána Pusteven je hotová — Hasiči z MS kraje pomáhají ve Francii — Opava kupuje budovu loutkového divadla — Elektrizace železnice do Jeseníku — Plány na elektrizaci trati do Beskyd — Chystá se proměnanádraží Ostrava-Vítkovice — Výběr ze sociálních sítí ČT — 13 let za vraždu kojence — Děti slunce v Komorní scéně Aréna

Části dílu

00:58
Smogová situace se zlepšuje
    Téměř v celém Moravskoslezském kraji platí výstraha meteorologů před smogem. Výjimkou je Třinecko, kde meteorologové smogovou situaci odvolali. Na řadě míst jsou nad limitem hodnoty polétavého prachu. Aktuální informace doplnila redaktorka Jana Drápelová.
    01:13
    Smoová situace se zlepšuje
      Doprava, lokální topeniště, průmysl a znečištění způsobené vlivy z Polska. To jsou čtyři nejpodstatnějšími faktory, které se podle odborníků propisují do kvality ovzduší v Moravskoslezském kraji. Podle posledních zjištění jde nejvíc na vrub lokálním topeništím, v těsném závěsu je doprava.
      03:48
      Po novém roce zdražily některé služby
        Od začátku roku zdražily až o pětinu například kosmetické a kadeřnické služby nebo masáže. Živnostníkům stouply náklady, a to včetně cen za energie, přípravky a dopravu.
        05:56
        Podpis smlouvy na projekt Středoevropského fóra
          Průlom v přípravě stavby Středoevropského fóra v Olomouci. Ředitel muzea umění podepsal smlouvu na projekční práce s firmou Šépka architekti, která projekt navrhla. Výstavba by mohla začít na přelomu let 2025 a 2026. Nová muzejní budova návštěvníkům nabídne stálé expozice moderního středoevropského umění společně s edukačními a badatelskými prostory.
          06:34
          Brána Pusteven je hotová
            Prosklená dřevostavba s infocentrem, zázemím pro návštěvníky i výhledem do krajiny. Nová budova v jedné z nejvyhledávanějších beskydských lokalit nese název Brána Pusteven. Proměnou prošla také blízká autobusová točna – nově má krytou vyhřívanou zastávku
            07:21
            Hasiči z MS kraje pomáhají ve Francii
              Hasiči z Moravskoslezského kraje už týden pomáhají po povodních na severu Francie, konkrétně v departmentu Pas de Calais. Na místě jsou hasiči z profesionálních stanic a Záchranného útvaru v Hlučíně.
              09:20
              Opava kupuje budovu loutkového divadla
                Opava koupí budovu loutkového divadla, a to od Církve československé husitské, které dům po dlouhém soudním sporu s městem připadl. Objekt je ale ve špatném stavu a potřebuje kompletní rekonstrukci. Město by s ní chtělo začít příští rok.
                12:09
                Elektrizace železnice do Jeseníku
                  Cestování v nových vlacích a jejich zrychlení. I to by měla přinést cestujícím elektrizace železniční trati mezi Zábřehem a Jeseníkem. Správa železnic by chtěla vlaky napájené elektřinou poslat přes Ramzovské sedlo do roku 2029. Lidem z Jesenicka by to mělo usnadnit spojení se zbytkem republiky.
                  14:18
                  Plány na elektrizaci trati do Beskyd
                    V Moravskoslezském kraji plánuje Správa železnic elektrizaci a zrychlení důležité regionální trati z Ostravy do Beskyd. V úseku z Ostravy do Frýdku-Místku má přibýt druhá kolej. Termín se ale posouvá – Správa železnic na svých stránkách uvádí, že by práce mohly začít nejdříve za dva roky. Hotovo by mělo být v roce 2031.
                    14:40
                    Chystá se proměnanádraží Ostrava-Vítkovice
                      Zpustlé památkově chráněné nádraží v Ostravě-Vítkovicích čeká dvouletá rekonstrukce. Správa železnic bude vybírat, kdo stavbu navrženou v 60. letech v tzv. bruselském stylu opraví. Zároveň řeší, jak využít prostor před nádražím. Jednou z možností je například expozice historických vozidel dopravního podniku.
                      17:07
                      Výběr ze sociálních sítí ČT
                        Pracovníci Ostravských městských lesů odklidili z Masarykova náměstí odstrojený vánoční strom. Kmen jedenáctimetrové jedle bělokoré se promění ve štěpku a materiál pomůže při výsadbě nových stromků. // Škodu za zhruba 5 milionů korun způsobil požár rodinného domu v Horní Suché na Karvinsku. Na místě zasahovalo pět jednotek dobrovolných a profesionálních hasičů.
                        17:58
                        13 let za vraždu kojence
                          Třinácti lety ve vězení se zvýšenou ostrahou nepravomocně potrestal olomoucký krajský soud ženu, která v létě minulého roku udusila svou desetiměsíční dceru. Za vraždu dítěte jí hrozil i výjimečný trest. Státní zástupkyně se na místě odvolala.
                          19:46
                          Děti slunce v Komorní scéně Aréna
                            Velké myšlenky profesora Protasova v kontrastu s bídou jeho okolí. Hru Děti slunce napsal ruský dramatik a spisovatel Maxim Gorkij v roce 1905, při krátkém pobytu ve vězení. Nastudoval ji soubor ostravské Komorní scény Aréna.
                            Přehrát celé video
                            Stopáž25 minut
                            Další díl
                            12. ledna

                            Přehled dílů

                             
                            Stopáž25 minut

                            31. května

                            Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                            31. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            30. května

                            Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                            30. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            29. května

                            29. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            28. května

                            Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                            28. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            27. května

                            Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                            27. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            24. května

                            24. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            23. května

                            Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                            23. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            22. května

                            Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                            22. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            21. května

                            10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                            21. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            20. května

                            20. 5. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám