25 minut

10. listopadu 2023

Část: Příběh veterána Karla Brhela

Obsah dílu

Vysoká pec zůstane v teplém útlumu. — Skokový nárůst zajištěného nelegálního alkoholu — Obchvat Olomouce bude stát 838 milionů Kč. — Policie se připravuje na zápas Baník-Sparta. — Růst výpůjček sdílených kol v Přerově. — Připomínka Dne válečných veteránů. — Připomínka Dne válečných veteránů. — Příběh veterána Karla Brhela — Opavané si dnes připomněli 85. výročí takzvané Křišťálové noci. Při ní nacisté vypálili a zbořili tamní synagogu. Budovu v současnosti připomíná památník a název ulice, která vede okolo – U Synagogy. — Ministr zemědělství na Opavsku. — Kopřivnice bojuje proti černým skládkám. — Přibývá venkovních posiloven. — Komiks o 3 hrdinkách 20. století.

Části dílu

00:55
Vysoká pec zůstane v teplém útlumu.
    Ostravská huť Liberty opět neuvedla do provozu vysokou pec číslo tři. Odstavila ji 23. října původně na dva týdny. Podle odborníků z oboru hutnictví jde o hazard. Je možné, že pec vychladne a její opětovné uvedení do provozu bude možné až po generální opravě. Firmě se nedaří a svým dodavatelům dluží stovky milionů korun.
    03:22
    Skokový nárůst zajištěného nelegálního alkoholu
      Celní správa zajistila od začátku roku při kontrolách řidičů přes 9000 litrů nelegálních lihovin. Ve srovnání s loňskem jde o skokový nárůst. Podle celníků může souviset s inflací, nebo výší spotřební daně. Alkohol pochází z tuzemska i ze zahraničí.
      05:28
      Obchvat Olomouce bude stát 838 milionů Kč.
        Poslední část obchvatu Olomouce postaví sdružení Eurovia CS a M-Silnice. Zvítězili ve výběrovém řízení Ředitelství silnic a dálnic. Tříkilometrový úsek dálnice D35 mezi Křelovem a Slavonínem postaví za 838 milionů korun. Na stavbu je vydáno stavební povolení a připravuje se území.
        05:51
        Policie se připravuje na zápas Baník-Sparta.
          Nedělní zápas Baníku a pražské Sparty bude podle policistů rizikový. Do Ostravy dorazí až několik stovek fanoušků pražského klubu, pojedou nejspíš vlakem v několika skupinách. Zajištěna pro ně bude hromadná přeprava z nádraží ke stadionu. S dopravními omezeními v ostravských Vítkovicích musí počítat také řidiči, a to od 12 do patnácté hodiny.
          06:18
          Růst výpůjček sdílených kol v Přerově.
            Sdílená kola jsou čím dál populárnější. Třeba v Přerově zavedli tuto službu v srpnu a za minulý měsíc tam evidují už víc než 27 tisíc výpůjček. Kola nebo koloběžky si mohou lidé už roky půjčit i v Olomouci. S nárůstem cyklistů ale také roste počet dopravních nehod, včetně těch s fatálním koncem.
            08:46
            Připomínka Dne válečných veteránů.
              Na Vojenském hřbitově v Olomouci - Černovíře dnes proběhla pietní akce ke dni válečných veteránů. Ten celosvětově připadá na 11. listopad k výročí ukončení první světové války. Symbolem tohoto svátku jsou vlčí máky, které pokrývaly hroby vojáků padlých na západní frontě.
              09:49
              Připomínka Dne válečných veteránů.
                Na památku veteránů nasvítili v Ostravě radnici a Sýkorův most červenou barvou, jak můžete právě teď vidět živě. Další pietní akce jsou v plánu zítra, třeba v Ludgeřovicích ji organizátoři spojí s ukázkami bitev druhé světové války a vojenskou módní přehlídkou.
                10:15
                Příběh veterána Karla Brhela
                  Příběhy válečných veteránů stále žijí díky Paměti národa. A žijí také ve vzpomínkách příbuzných. Jedním z veteránů 2. světové války byl i Karel Brhel. Bojoval v Itálii i Francii. V padesátých letech jej pak komunisti zavřeli.
                  13:01
                  Opavané si dnes připomněli 85. výročí takzvané Křišťálové noci. Při ní nacisté vypálili a zbořili tamní synagogu. Budovu v současnosti připomíná památník a název ulice, která vede okolo – U Synagogy.
                    Opavané si dnes připomněli 85. výročí takzvané Křišťálové noci. Při ní nacisté vypálili a zbořili tamní synagogu. Budovu v současnosti připomíná památník a název ulice, která vede okolo – U Synagogy.
                    14:38
                    Ministr zemědělství na Opavsku.
                      Ministr zemědělství Marek Výborný dnes navštívil Opavsko. Odpoledne v Pusté Polomi jednal s místními zemědělci o problémech v regionu a možných novelách zákona.
                      17:40
                      Kopřivnice bojuje proti černým skládkám.
                        Vyhozené gauče, skříně, židle, pneumatiky, televizory a stovky kusů dalšího harampádí navozila radnice města Kopřivnice přímo do svého centra, kde odpad vysypala a založila velkou černou skládku. Originálním způsobem tak město bojuje právě proti černým skládkám, konkrétně proti odkládání velkoobjemového odpadu u kontejnerů v ulicích. Radnice proto v rámci kampaně na dva měsíce přerušila svoz velkoobjemového odpadu ve městě, teď ho nechala z ulic posbírat a navezla ho do centra, aby lidem ukázala, kolik odpadu se za tuto dobu vyprodukuje. Apelovat tak chce na obyvatele, aby tento odpad odváželi do sběrných dvorů a nenechávali ho v ulicích. Město pak jeho svoz stojí ročně 150 tisíc korun navíc.
                        18:30
                        Přibývá venkovních posiloven.
                          Trend venkovních posiloven v Česku neutichá. V Evropě patříme mezi země s největším počtem těchto sportovišti na obyvatele. Nové venkovní posilovny otevírají soukromí podnikatelé i města.
                          21:00
                          Komiks o 3 hrdinkách 20. století.
                            Tři královny, to je název komiksu, který právě tvoří pro Paměť národa Střední Morava olomoučtí umělci. Ilustrace popisují osudy tří hrdinek 20. století z regionu. Mladých žen, které i přes svůj nízký věk ukázaly za války velkou odvahu. Dvě z nich už nežijí, ale jejich příběh je v této největší evropské databázi zachycen.
                            Přehrát celé video
                            Stopáž25 minut
                            Další díl
                            13. listopadu 2023

                            Přehled dílů

                             
                            Stopáž25 minut

                            28. května

                            Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                            28. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            27. května

                            Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                            27. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            24. května

                            24. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            23. května

                            Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                            23. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            22. května

                            Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                            22. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            21. května

                            10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                            21. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            20. května

                            20. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            17. května

                            Budoucnost zařízení pro vězně na Sv. kopečku — Další zařízení pro propuštěné vězně — MS v ledním hokeji čeká závěrečný týden — Nová budova městské policie ve Frýdku-místku — Policisté zachránili muže ze zakouřeného bytu — Studentský Majáles v Ostravě — Energocentrum pro skleníky s rajčaty — Představení gobelínů pro útulnu Maměnka — Oprava silnice mezi Hvězdou a Ovčárnou — Výběr ze sociálních sítí — Rozkvetlé rododenrony v Arboretu Nový Dvůr — Olomoucká muzejní noc nabídne 60 institucí — Nové varhany v kostele v Ostravě

                            17. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            16. května

                            ČSOP proti stavbě gigafactory u Dolní Lutyně — Plán na stavbu gigafactory u Dolní Lutyně — Zesílená bezpečnostní opatření na MS v hokeji — Brankářem polského hokejového týmu je Čech — Ceny pohonných hmot klesly — Začíná ústní část maturit — Větší zájem o zápis dvouletých dětí do MŠ — Cvičení na radnici v Jeseníku — Začaly samosběry jahod — Výběr ze sociálních sítí — Policisté dopadli pachatele vloupání do aut — Výročí první české školy na Jablunkovsku

                            16. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            15. května

                            Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — Výsledky příjímacích zkoušek na střední školy — MS v ledním hokeji: zápasy Česka s Dánskem a Slovenska s Polskem — Odklad nástupu do Liberty do konce června — Nález starých mincí v Opavě — Další jednání zastupitelů o Bauhausu v Ostravě — Vědci testují zadržování vody v krajině — Mezinárodní soutěž řemeslných oborů — Tanec a architektura na Divadelní Floře

                            15. 5. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám