25 minut

19. května 2023

Část: Začíná Festival muzejních nocí

Obsah dílu

Problémy se spádovostí na ZŠ — Spádovost na ZŠ — Spor samospráv a vlády kvůli dani z nemovistosti — Případ poplašné zprávy o tuberkulóze — Začala lázeňská sezona — Týden Jana Prokeše — 3D modely šilheřovických památek — Kontroly v ostravské hromadné dopravě — Nárůst počtu sov přírodě — Výběr ze sociálních sítí ČT — Začíná Festival muzejních nocí

Části dílu

01:11
Problémy se spádovostí na ZŠ
    Hodně zájemců, ale málo volných míst pro budoucí prvňáky. Tato situace se týká některých základních škol v centru Ostravy. Do školy v Ostrčilově ulici se nedostala víc než polovina zájemců, včetně dětí, které bydlí na dohled. Zřizovatel - městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz - se chce s rodiči setkat. Podle radnice jsou ale poblíž další školy, na nichž ještě místa jsou.
    04:02
    Spádovost na ZŠ
      Informace k tématu doplnila analytička Lucie Slejšková.
      06:55
      Spor samospráv a vlády kvůli dani z nemovistosti
        Spor mezi Svazem měst a obcí a vládou. Přou se kvůli plánům kabinetu na dvojnásobné zvýšení daně z nemovitosti. Dojít k tomu má příští rok. Jde o návrh, který je součástí konsolidačního balíčku. Vláda ho představila minulý týden. Část peněz má jít nově státu, doteď je do rozpočtů získávaly jen samosprávy.
        08:46
        Případ poplašné zprávy o tuberkulóze
          Olomoučtí policisté odložili případ poplašné zprávy, která v únoru tvrdila, že se od ukrajinských vojáků cvičících na Libavé šíří vysoce infekční tuberkulóza a krajská hygiena kvůli tomu zve obyvatele mimořádně k vyšetření. Policie nezjistila, kdo nepravdivou informaci na internet umístil. Hygiena tehdy oznámení označila za falešné, zprávu už ale mezitím na facebookovém profilu několik hodin sdílela i senátorka Jana Zwyrtek Hamplová. Příspěvek vzápětí smazala a omluvila se.
          09:20
          Začala lázeňská sezona
            Priessnitzovým léčebným lázním v Jeseníku se pomalu vracejí hosté, stále je jich ale méně než před covidem. Po energetické krizi se teď zařízení připravuje na možné změny, které může přinést vládní úsporný balíček.
            12:08
            Týden Jana Prokeše
              Politik Jan Prokeš, který se zasloužil mimo jiné o stavbu ostravské Nové radnice, se narodil před 150 lety. Výročí si Ostrava připomene například odhalením zrestaurované pamětní desky, která byla léta skrytá pod omítkou ve věži Nové radnice nebo křtem knižní monografie.
              12:48
              3D modely šilheřovických památek
                Zámek nebo Neptunova kašna v Šilheřovicích ve zmenšeném provedení. Pět 3D modelů architektonicky zajímavých šilheřovických památek tvoří informatici z Ostravské univerzity. Obec chce zmenšeniny nabízet návštěvníkům Horního Slezska. Na jeho propagaci spolupracuje s polským mikroregionem Krzyżanowice.
                15:39
                Kontroly v ostravské hromadné dopravě
                  Na cestující, kteří nectí přepravní podmínky, se intenzivně zaměřují asistenti přepravy, revizoři a strážníci v Ostravě. V terénu se jich pohybuje 130. Dopravní podnik pravidelně cílí hlavně na noční spoje, ve kterých jsou potíže nejčastější.
                  17:17
                  Nárůst počtu sov přírodě
                    Letošní rok přeje sovám. Podle ornitologů vyvedly víc mláďat než loni, a to hlavně díky dostatku potravy, třeba hrabošů. Zvýšení populace dravců je znát i v záchranných stanicích.
                    19:44
                    Výběr ze sociálních sítí ČT
                      Až deset let vězení hrozí sedmi lidem, kteří v Ostravě vyráběli a distribuovali pervitin. Odhalili je policisté ostravského Toxi týmu. Drogy odebírali hlavně lidé z Ostravska. Podle policie mohla skupina vyrobit zhruba 8,5 kilogramu pervitinu. // Šestnáct závad napočítali policisté u nákladní soupravy, kterou zastavili ke kontrole u Chotěbuzi na Karvinsku. Auto mělo mimo jiné prasklé brzdy, sjeté pneumatiky nebo nefunkční světla. Řidiči cizí státní příslušnosti zakázali další jízdu a na místě mu uložili kauci 10 tisíc korun.
                      20:59
                      Začíná Festival muzejních nocí
                        Muzea, galerie, knihovny, kina, ale taky radnice, výstaviště, kryt civilní obrany nebo hřbitov. Letošní Olomoucká muzejní noc se odehrává na obvyklých i méně očekávaných místech. Festival muzejních nocí letos potrvá do 16. června. Zapojí se rekordních 630 institucí ve 190 městech v zemi. Informace přidala Jana Hutníková z Asociace muzeí a galerií ČR.
                        Přehrát celé video
                        Stopáž25 minut
                        Další díl
                        22. května 2023

                        Přehled dílů

                         
                        Stopáž25 minut

                        31. května

                        Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                        31. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        30. května

                        Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                        30. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        29. května

                        29. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        28. května

                        Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                        28. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        27. května

                        Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                        27. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        24. května

                        24. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        23. května

                        Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                        23. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        22. května

                        Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                        22. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        21. května

                        10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                        21. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        20. května

                        20. 5. 2024 na ČT1

                        Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                        Napište nám