25 minut

22. února 2022

Část: Květná zahrada zůstane státu

Obsah dílu

Zdražování nájmů a nemovitostí — Jak žádat o dávky — Aktuální situace očima Ukrajinců — Ukrajinské vlajky na úřadech — Květná zahrada zůstane státu — Zájem o svatby kvůli výjimečnému datu — Uctění obětí trestných činů — Méně peněz na doučování — Doučování žáků základních škol — V České vsi vzniká vojenské muzeum — Malby Aleše Hudečka

Části dílu

01:01
Zdražování nájmů a nemovitostí
    Ceny nájmů rostou. Zvedá je inflace, podle analytiků momentálně rekordní. Soukromí poskytovatelé nájemního bydlení už zdražují zároveň s tím, jak se zvedají ceny tepla, vody a dalších energií. A dražší nájmy mají čekat i obyvatelé městských bytů.
    03:19
    Jak žádat o dávky
      Lidem, kteří současný nárůst nájemného i energií ztěžka vykryjí ze svého, může pomoc příspěvek na bydlení - a zájemců přibývá. Úřad práce ČR přijal za první měsíc letošního roku 17 tisíc nových žádostí a každým dnem přicházejí další.
      04:17
      Aktuální situace očima Ukrajinců
        Rusko poslalo armádu na východ Ukrajiny poté, co Vladimir Putin uznal nezávislost separatistických oblastí v Donbase. Dění sledují Ukrajinci žijící v Česku i zdejší dobročinné organizace, které na ukrajinském východě pracují.
        06:55
        Ukrajinské vlajky na úřadech
          A žluto-modrou ukrajinskou vlajku vyvěsily i další města, úřady a instituce. Například MS hejtmanství nebo radnice v Olomouci. Přidávají se i divadla - třeba to ve Zlíně, chystá se Slovácké v Uherském Hradišti. A Univerzita Palackého v Olomouci nabídne studentům i zaměstnancům z Ukrajiny psychologickou, právní nebo tlumočnickou pomoc, postarají se o ni odborníci z jejích fakult. Začátkem příštího týdne by mělo vedení jednat i o speciálních stipendiích.
          07:49
          Květná zahrada zůstane státu
            Po 350 letech mají světoznámé památky v Kroměříži definitivně rozdílné majitele. Ústavní soud potvrdil, že Květná zahrada právoplatně patří státu - a ne olomouckému arcibiskupství, které o ni žádalo v rámci církevních restitucí. To se snažilo prokázat, že památka zapsaná na seznamu světového dědictví UNESCO tvoří funkční celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které církev získala při majetkovém vyrovnání před sedmi lety.
            10:01
            Zájem o svatby kvůli výjimečnému datu
              22. 2. 2022. Atraktivní datum, které si vybraly desítky párů v Česku jako svůj svatební den. Rušno bylo v obřadních síních úřadů nebo na hradech a zámcích. Třeba na prostějovské radnici oddali během dopoledne sedm novomanželských dvojic.
              12:26
              Uctění obětí trestných činů
                Minuta ticha a blikající policejní majáky. Po celém Česku - včetně MS kraje - policisté v poledne uctili oběti trestných činů. Připojili se tím k Evropskému dni obětí zločinu. V posledních letech pomáhá tuzemská Probační a mediační služba více než čtyřem tisícům lidí ročně, a to na více než sedmi desítkách míst.
                12:55
                Méně peněz na doučování
                  Pomáhají desítkám dětí ze znevýhodněných rodin z Ostravska dohnat, co ve škole ani doma nestíhají. Nezisková organizace STOP doučuje žáky základních i středních škol. Kvůli nedostatku peněz jí teď hrozí, že bude muset část služeb ukončit.
                  15:16
                  Doučování žáků základních škol
                    Živě Bohuslava Burá za MS sekci Asociace ředitelů základních škol.
                    19:30
                    V České vsi vzniká vojenské muzeum
                      Vojenské muzeum vzniká v České Vsi na Jesenicku. S podporou obce ho buduje amatérský historik Roman Janas - v bývalé hasičské zbrojnici. Kromě obecného mapování válečných konfliktů přinese i příběhy přímo z regionu.
                      21:15
                      Malby Aleše Hudečka
                        Hned dvě ostravské galerie současné malby naráz vystavují práce výtvarníka a pedagoga Aleše Hudečka. V Divadle Antonína Dvořáka je sedm velkoformátových maleb, v galerii Dole v antikvariátu Fiducia téměř třicet akvarelů. Na všech je vidět soustředěná práce se světlem, barvou a především ženskou figurou.
                        Přehrát celé video
                        Stopáž25 minut
                        Další díl
                        23. února 2022

                        Přehled dílů

                         
                        Stopáž25 minut

                        31. května

                        Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                        31. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        30. května

                        Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                        30. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        29. května

                        29. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        28. května

                        Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                        28. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        27. května

                        Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                        27. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        24. května

                        24. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        23. května

                        Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                        23. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        22. května

                        Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                        22. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        21. května

                        10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                        21. 5. 2024 na ČT1
                        Stopáž25 minut

                        20. května

                        20. 5. 2024 na ČT1

                        Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                        Napište nám