26 minut

15. prosince 2021

Část: Prostějovská synagoga chátrá

Obsah dílu

Domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou — Domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou — Přípravy očkování dětí — Výzva pro praktické lékaře — Pokles počtu nakažených — Energolinka pokračuje — Poslanci nejednali o cenách energií — Kniha pomáhá dětem s autismem — Horské hotely a střediska před Vánocemi — Prostějovská synagoga chátrá — Otevření D35 na Pardubicku — Šikmý kostel bodoval v anketě Kniha roku — Violoncello z 3D tiskárny

Části dílu

01:00
Domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou
    Začala stavba nového domova pro seniory v Kopřivnici. Zařízení ve městě dlouhá léta chybělo. Většina míst v něm bude určená pro péči se zvláštním režimem, tedy pro seniory s Alzheimerovou chorobou nebo demencí. Takových lidí bude v populaci přibývat.
    03:29
    Domov pro seniory s Alzheimerovou chorobou
      Živě Iva Holmerová, členka správní rady České alzheimerovské společnosti
      06:22
      Přípravy očkování dětí
        Původně jen pediatři měli v OL kraji očkovat proti covidu děti od 5 do 11 let. Vakcínu ale budou nakonec podávat i dětští lékaři ve Fakultní nemocnici Olomouc. Důvodem je to, že k odběru očkovacích dávek se v regionu přihlásilo málo pediatrů. Ze zhruba 130 je jich zatím jen 10.
        07:58
        Výzva pro praktické lékaře
          Ke kolegiálnímu přístupu a pomoci s očkováním vyzvali praktické lékaře Krizový štáb MS kraje a ředitelé regionálních nemocnic. Poukazují na to, že zdravotníci jsou vyčerpaní. Zároveň znovu apelovali na obyvatele, aby se nechali očkovat. Region patří mezi kraje s nejnižší proočkovaností v zemi. Na ARU a JIP je teď 121 pacientů s koronavirem, více než 2/3 z nich nemá očkování.
          08:26
          Pokles počtu nakažených
            A přidáme další čísla: V MS kraji v úterý přibylo 1 770 nakažených koronavirem, což je více než v pondělí. Oproti minulému týdnu ale počet klesl o více než 750. Incidenční číslo je nejvyšší na Bruntálsku, téměř 950 nakažených na 100 tis. obyvatel za uplynulý týden.
            09:02
            Energolinka pokračuje
              Za 6 týdnů fungování zvládla odbavit bezplatná moravskoslezská Energolinka 400 hovorů v délce přes 3 tis. minut. Včera oznámil konec další dodavatel energií. Podle zjištění Hospodářských novin navíc od něj odebíral elektřinu sám Energetický regulační úřad. I z tohoto důvodu se rozhodl Krajský úřad MS kraje, že zatím provoz linky zachová alespoň do konce roku.
              11:18
              Poslanci nejednali o cenách energií
                Poslancům hnutí ANO se nepodařilo prosadit ve sněmovně debatu o třech návrzích končící vlády, které reagují na zdražování energií. Mělo jít třeba o odpuštění DPH na celý příští rok. Pro schválení programu hlasovali pouze zákonodárci ANO a SPD. Sněmovna tak o zákonech nejednala. Předseda KDU-ČSL a příští ministr práce Marian Jurečka označil navrhovaná řešení za plošné rozdání peněz, které potřebným lidem nepomůže.
                11:47
                Kniha pomáhá dětem s autismem
                  Jak se mluví na enhačku, kniha z prostředí ostravské huti pomáhá organizaci Světlo autismu. Kniha, kterou původně vydala Liberty Ostrava jen pro své zaměstnance,začala dětem pomáhat poté, co vedení společnosti oslovil jeden z jejích pracovníků.
                  14:03
                  Horské hotely a střediska před Vánocemi
                    Hotely a skiareály se chystají na vrchol sezony, na Vánoce a Silvestra má část středisek obsazeno.
                    Podle některých větších hotelů ale zájem o ubytování srazila vládní opatření proti šíření koronaviru.
                    Někde se taky potýkají s nedostatkem personálu. Kvůli růstu cen plánují střediska zdražovat.
                    15:52
                    Prostějovská synagoga chátrá
                      Stará synagoga v Prostějově. Jeden z mála dochovaných odkazů na významné židovské dějiny města, kterému se někdy přezdívá Hanácký Jeruzalém. Přesto, že je chráněna zákonem, roky chátrá a podle památkářů je v havarijním stavu. Od revoluce změnila synagoga několikrát majitele, větších oprav se ale nedočkala.
                      19:21
                      Otevření D35 na Pardubicku
                        Druhá dálniční trasa z Moravy do Prahy je po dnešku blíž k dokončení. Na Pardubicku otevřeli úsek dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a Časy. Lidem, kteří nechtějí při cestování využít dálnici D1, umožní vyhnout se krajským městům Hradec Králové a Pardubice.
                        21:32
                        Šikmý kostel bodoval v anketě Kniha roku
                          Druhé místo pro druhý díl plánové trilogie Šikmý kostel spisovatelky Karin Lednické v anketě Lidových novin Kniha roku. Prostřední z románů o zaniklé Karviné popisuje období první republiky i druhé světové války. V anketě, která vznikla téměř před sto lety, letos hlasovalo na 180 osobností. Karin Lednická teď sbírá materiál na třetí díl příběhu. A na jaře jí vyjde kniha s názvem Životice - obraz polozapomenuté tragédie. Půjde o literární doku drama s velkou obrazovou přílohou.
                          22:05
                          Violoncello z 3D tiskárny
                            Violoncello vytisknuté na 3D tiskárně. To je dílem dvou kamarádů z Přerova, Ondřeje Kratochvíla a Jana Tobolíka. Nápad vznikl během epidemie, kdy se snažili vymyslet, jak doma trénovat a nerušit přitom sousedy. Nástroj nazvaný MyCello si navíc můžou zájemci nechat vytisknout v jakékoli barvě, dokonce i svítící ve tmě.
                            Přehrát celé video
                            Stopáž26 minut
                            Další díl
                            16. prosince 2021

                            Přehled dílů

                             
                            Stopáž25 minut

                            31. května

                            Návrh snížení mezd v Liberty o 25 % — Mistr světa Hájek v Hošťálkovicích — Protipovodňová opatření v Olomouci — Čekání na nový systém parkování v Olomouci — Týden do voleb do Evropského parlamentu — Nová prohlídková trasa na zámku Velké Losiny — Frýdek-Místek usiluje o koupi Českého domu — Nemocnice Třinec chce léčit pomocí konopí — Rekonstrukce OD Breda — Výběr ze sociálních sítí ČT — Tradice mincovnictví ve Zlatých Horách — Muzikantské žně 2024

                            31. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            30. května

                            Poslední připomínky k VRT Moravská brána — Poslední připomínky k VRT Moravská brána — ŘSD dokončuje stavbu obchvatu Mošnova — Čtyři nelegální herny v Olomouckém kraji — Motorová paliva zlevnila — Renovace historické tramvaje T3 — Opravy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci — Výběr ze sociálních sítí ČT — Mistrovství historických kol v ulicích Ostravy — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka — Začíná Mezinárodní hudební festival L. Janáčka

                            30. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            29. května

                            29. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            28. května

                            Nové lokality měření ovzduší u haldy Heřmanice — Přípravy sanace haldy Heřmanice — Jaromír Lukeš zůstává ve vězení — Řízení o zrušení registrace Druhé míle skončilo — ÚS zamítl návrh na zrušení vyhlášky v Píšti — Atletický mítink Zlatá tretra 2024 — Výběr ze sociálních sítí ČT — Olomouc má zlatou pamětní minci — ČT natáčí na Bouzově vánoční pohádku

                            28. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            27. května

                            Oslavy titulu mistrů světa v hokeji — Oslavy titulu mistrů světa v regionech — Dražby nájemních bytů v Olomouci — Aktuální vývoj v nájemním bydlení — Vrcholí sezóna nákupu dovolených — Velký zájem o skauting — Námitka Tamehu k restrukturalizaci Liberty — Užití umělé inteligence v zdravotnictví — Výběr ze sociálních sítí ČT — Přípravy Zlaté tretry 2024 — Zemřel bývalý ředitel NDM Luděk Golat — Díla M. Mikyškové v Galerii Krystal

                            27. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            24. května

                            24. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            23. května

                            Nepravomocný trest vězení za dotační podvod

                            23. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            22. května

                            Šestý neúspěšný prodej Hanáckých kasáren

                            22. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            21. května

                            10 let od rozsudku v kauze metanol — Kauza Metanol PSA — Dražba Hanáckých kasáren — Lékařskou fakultu povede Rastislav Maďar — Zájem fanoušků nad očekávání — Holubi ničí úrodu — Kauza Bečva znovu před soudem — Výběr ze sociálních sítí — 27. ročník Divadelní Flóry v Olomouci

                            21. 5. 2024 na ČT1
                            Stopáž25 minut

                            20. května

                            20. 5. 2024 na ČT1

                            Události v regionech (Ostrava) na sociálních sítích

                            Napište nám