26 minut

26. února

Část: Půjčovny lyží mají nejslabší zimní sezonu

Obsah dílu

Kompenzace za škody způsobené ptačí chřipkou — V 5 případech šlo o velkochovy drůbeže, 17 drobných domácích chovů a několik míst s hromadným úhynem ptáků, např. labutí ve volné přírodě. — Kotroverzní projekt Nové Holešovice — Zastupitelstvo Ústeckého kraje probíralo možná řešení důsledků kriminální kauzy kolem společnosti Krajská zdravotní — Platby za přístroje v jihlavské nemocnici — Problémy s výstavbou cyklostezek u Hradce Králové — Na novém fotbalovém stadionu se začal vyměňovat trávník — O jedno procento každoročně přibývá nádorových onemocnění u mladých lidí — Českem se dál šíří černý kašel — Medailí moravskoslezského policejního ředitele byl oceněn 16letý Jan Baloun, student First International School — V Praze chybí lůžka pro zdravotně postižené — Místní referendum v Jáchymově je kvůli malé účasti neplatné — Rybářům na západě Čech způsobují stále větší škody přemnožené vydry — Půjčovny lyží mají nejslabší zimní sezonu — Níže položená lyžařská střediska v Krkonoších ukončila letošní zimní sezonu

Části dílu

01:20
Kompenzace za škody způsobené ptačí chřipkou
    Od začátku roku už bylo v Česku zjištěných 25 ohnisek výskytu ptačí chřipky, což je číslo, ke kterému se loni dospělo až v květnu. Žádosti o peněžní náhrady za nařízenou likvidaci zasažených chovů, které už na Ministerstvo zemědělství přicházejí, přesahují očekávané částky. Už teď jde o desítky milionů korun.
    03:13
    V 5 případech šlo o velkochovy drůbeže, 17 drobných domácích chovů a několik míst s hromadným úhynem ptáků, např. labutí ve volné přírodě.
      Celkový počet drůbeže, která musela být preventivně utracená, ovlivňují nejvíc nařízené likvidace právě velkochovů. K dnešku jde o 210 tisíc ptáků. A to je bezmála třikrát tolik než loni za celý rok.
      04:23
      Kotroverzní projekt Nové Holešovice
        Radní hlavního města ani dnes neprojednali kontroverzní projekt pražského Dopravního podniku Nové Holešovice. Projekt byl na začátku korupční kauzy známé jako Dozimetr. Dozorčí rada Dopravního podniku ho po řadě auditů znovu schválila a na řadě je právě hlasování o něm v radě hlavního města, na které dnes opět nedošlo.
        07:02
        Zastupitelstvo Ústeckého kraje probíralo možná řešení důsledků kriminální kauzy kolem společnosti Krajská zdravotní
          Jde o podezření na manipulace se zakázkami v 7 nemocnicích. Dnes už bývalý ředitel Petr Malý je v případu jedním z 10 obviněných a současně i jedním z 5 poslaných do vazby. Vedení kraje bude jednat o změnách v orgánech Krajské zdravotní a ve hře jsou i rezignace a výměny krajských politiků.
          07:52
          Platby za přístroje v jihlavské nemocnici
            Kauza s vyšetřování manipulací s zakázkami má přesah i do Nemocnice Jihlava. I té už proto Ministerstvo pro místní rozvoj preventivně zastavilo proplácení tří projektů z evropských fondů. V případě Jihlavy jde o projekty celkem za 317 milionů korun.
            09:19
            Problémy s výstavbou cyklostezek u Hradce Králové
              Budování cyklostezek kolem Hradce Králové se v poslední době nedaří. Jedna za 8 milionů korun skončila v lese nedokončená, druhá za 10 milionů sice hotová je, ale funkční příliš není. Obě totiž často a nadlouho zaplavuje voda.
              11:12
              Na novém fotbalovém stadionu se začal vyměňovat trávník
                Na jeho nekvalitu si při sobotním ligovém utkání Hradce s Mladou Boleslaví stěžoval jak hostující, tak i domácí tým. Speciální stroj během dneška odfrézoval čtvrtinu rozbahněné hrací plochy. Nový travní koberec narychlo vezou kamiony z Belgie, pokládat se začne na konci týdne. Původní trávník za 0,75 miliardy korun bude klub reklamovat.
                11:51
                O jedno procento každoročně přibývá nádorových onemocnění u mladých lidí
                  Nejčastěji jde v této věkové kategorii o nádory mozku, kůže, prsu a varlat. Ukázala to nová data brněnského Masarykova onkologického ústavu, který v té souvislosti znovu připomíná potřebnost preventivních vyšetření.
                  13:43
                  Českem se dál šíří černý kašel
                    Od začátku roku je evidovaných už víc než 1200 případů, tedy 2,5krát víc než za celý loňský rok. 374 jich přibylo jen za poslední týden. Nejhorší je situace pořád v jižních Čechách.
                    13:55
                    Medailí moravskoslezského policejního ředitele byl oceněn 16letý Jan Baloun, student First International School
                      Zastal se a ochránil 12letého chlapce, kterého v centru Ostravy napadli dva o rok starší násilníci a chtěli ho okrást. Surově ho bili, mj. i pěstí nebo tzv. hlavičkou do obličeje, kolem chodily desítky lidí a nikdo chlapci nepomohl. Až právě Jan Baloun. Ten jednoho útočníka zpacifikoval, druhého zahnal a přepadeného pro jistotu doprovodil až domů.
                      14:41
                      V Praze chybí lůžka pro zdravotně postižené
                        Podle expertní analýzy bude v Praze do 6 let chybět víc než 5 tisíc míst - lůžek v zařízeních sociálních služeb - pokud se situace v tomto směru nebude řešit. Ne všechna tato zařízení má přitom Praha na svém území, některými disponuje i mimo území hlavního města. V odlehlejších regionech ale vedení metropole kapacity navyšovat nechce.
                        17:07
                        Místní referendum v Jáchymově je kvůli malé účasti neplatné
                          Obyvatelé měli rozhodnout, jestli má radnice společnosti Bratrství prodat pozemky pro výstavbu rekreačních apartmánů s parkovištěm. Jde o projekt, který město dlouhodobě rozděluje. Přestože z 502 hlasujících jich naprostá většina byla proti prodeji, celková účast byla nedostatečná, necelých 28 %.
                          19:30
                          Rybářům na západě Čech způsobují stále větší škody přemnožené vydry
                            Jsou rybníky, ve kterých zbývá už jen pětina původního množství ryb. Rybářské spolky a společnosti se proto obracejí na plzeňské hejtmanství kvůli náhradě škod za situace, kdy jsou vydry, byť přemnožené, pořád chráněným zvířecím druhem, a tak jejich počty není možné účinně regulovat.
                            21:28
                            Půjčovny lyží mají nejslabší zimní sezonu
                              Málo sněhu na sjezdovkách a i minimum zákazníků v půjčovnách lyží a lyžařského vybavení. Taková je momentální situace v horských střediscích na českých horách. Pro mnoho majitelů půjčoven je to nejslabší zimní sezona, jakou pamatují. Lidi si k nim v tyto dny spíš začínají chodit pro kola a koloběžky k zapůjčení.
                              23:32
                              Níže položená lyžařská střediska v Krkonoších ukončila letošní zimní sezonu
                                A mnozí provozovatelé skiareálů se vracejí ke svému druhému zaměstnání, třeba v zemědělství.
                                Přehrát celé video
                                Stopáž26 minut
                                Další díl
                                27. února

                                Přehled dílů

                                 
                                Stopáž26 minut

                                11. června

                                Po deseti letech Česko netrápí sucho — Zpoždění sečí kvůli dešťům — Obnova vodovodní infrastruktury — Města a obce přišly o značnou část daní z hazardu — Demolice budovy bývalých jatek v Žatci — Rekonstukce mostu Dr. Edvarda Beneše — Odstranění poškozeného vagonu RegioJet — Dotace na nové nájemní byty pro obce — Ekologická recyklace spotřebičů — Písek se chystá energeticky využívat odpad — Screening sluchu u pětiletých dětí — Ve Starém Vestci na Nymbursku hořela ubytovna — Plný stav policistů na Děčínsku — Zítra začne festival Rock for People

                                11. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                10. června

                                Autobusové zastávky pouze na znamení — Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO — Výsledky referend — Odklízení poškozeného vagónu RegioJet — Požár v historickém centru Prahy — Dostavba dálnice D4 — Těžká technika demoluje most v Semilech — Vlaky jezdí podle nového řádu — Pokles nezaměstnanosti — 82 let od vypálení Lidic — Frýdlant sníží daň z nemovitosti — Českým nemocnicím stále scházejí dárci krve — Poslední zápas před ME ve fotbale — Tlející dvřevo i v hospodářských lesích — Stovky chemiků napříč NATO cvičí v ČR — 50 milionů pro ústecké filmaře

                                10. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                7. června

                                Odklízení po vlakovém neštěstí — Obnovení provozu na trati — Mobilní signál na železničních koridorech — Sporný kurhový objezd v Českém Krumlově — Nehoda sanitky na Třebíčsku — Reklamace oprav na D1 u Koberovic — Začaly volby do Evropského parlamentu — Referenda v rámci evropských voleb — Na Ještěd začnou jezdit autobusy — Rekonstrukce liblínské rozhledny — Začín 16. ročník noci kostelů — Nejdek má po deštích špatnou vodu — Zajištění skal a svahů u Vltavy v Boršově — Rytířský řád pro českého mistra skláře

                                7. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                6. června

                                Železniční neštěstí v Pardubicích — Stav zraněných po srážce vlaků — Zabezpečovací systém na trati — Podobné železniční nehody — Komplikace na železnici kvůli srážce vlaků — Likvidace následků železniční nehody — Reakce na nehodu na sociálních sítích — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Výjimečný trest za vraždu na Svitavsku — Za znásilnění a pokus o vraždu 19 let vězení — V Praze skončila opatření proti velké vodě — Výstraha před bouřkami — Setkání párů z nové řady StarDance

                                6. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                5. června

                                Přibývá nehod sanitních vozů — Hromadná nehoda deseti aut na dálnici D1 v Brně — Další uvolnění trhu práce pro cizince — Nová firma u Českých Budějovic — Málo asistentů pedagoga na středních školách — Bezpečnější železniční přejezdy — Sesuv svahu pod železniční tratí na Litoměřicku — Na jižním Plzeňsku zemřel dělník — Policie dopadla podezřelého z vraždy — Spor kvůli parkování na Litoměřicku — Sporná výběrová řízení na školách — V Liberci začal třídenní festival dětského čtenářství — Petize za záchranu provozu v centru Kasárna Karlín — On-line rezervace a návštěvnost památek — Opravené terasy Křižíkových pavilonů

                                5. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                4. června

                                Likvidace následků záplav ve Štěnovicích — Blesk udeřil na Jindřichohradecku — Situace na Vltavě a jejích přítocích se po silných deštích uklidňuje — Otava zaplavila plovárnu v Písku — Škody na úrodě jahod po přívalových deštích — Spor o podobu rychlodráhy z Prahy do Drážďan — Starosta Zlatníků ve funkci skončil — Uznávání vzdělání ukrajinských lékařů — Kácení v Prachovských skalách — Požár kamionu na D1 — Polygon pro práci pod vysokým napětím — Sbírka Karla Tutsche — Koncert Stinga pod širým nebem v Plzni — Firma v Klášterci nad Ohří zazdila otvory pro Rorýse — Koně Převalského ze Zoo Praha v pořádku přiletěli do Kazachstánu — Expedice Z101 se vrátila z Afriky

                                4. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                3. června

                                Ničivé přívalové deště na západě Čech — Likvidace škod po lijácích na Plzeňsku — Deště zvedly i hladinu Vltavy v Praze — Stav zraněných po úderu blesku — Jak se chránit před úderem blesku — Omezení kvůli stavbě Dvoreckého mostu — Omezení kvůli opravě mostu v Pardubicích — Provizorní most ze dřeva poškozuje auta — Pilotní projekt žádostí o dávky na poště — Výpadek internetových služeb České pošty — Spor o novou školu v Ledenicích — Sanitka Golem v Náchodě — Zájem škol o vodácke kurzy na Vltavě — Svalnatá babička mistryní Evropy — Speciální videohra k výročí Franze Kafky

                                3. 6. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                31. května

                                Nový orientační systém v nemocnicíh — Poslední den na úhradu daně z nemovitosti — Modernizace železničního uzlu v Pardubicích — Podezření na investiční podvod s whisky — Meteorologové varují před povodněmi — Vstupné 250 korun na páternoster — Aviatická pouť v Pardubicích — Nebezpečí srážky se zvěří — Hotely u Lipna na léto ze tří čtvtin plné — Návrat toků na Plzeňsku do původních koryt — Přehlídka dovedností žáků oboru gastronomie — Distribuce úhoře v severních Čechách — Tisíce skautů na zámku Valeč

                                31. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž26 minut

                                30. května

                                Požár bytu na sídlišti v Chomutově — Požár drážního domku v Modřanech — Tragická nehoda rogala — Nehodu ultralightu nepřežil srnec — Záchrana pevností Terezín a Josefov — Sparta si postaví nový stadion na Strahově — Opravy na přehradě Skalka — Problémy s reklamací zájezdu — Zdražování parkovacích karet v Praze — Ceny parkování v dalších městech — Města na Vysočině řeší problém s parkováním — Rostoucí zájem o projekt Obědy do škol — Liberec mění vyhlášku o hazardu — Výstraha před povodněmi — Krkonošská mapa ČR zmizí dřív — Začíná houbařská sezóna — Dílo Davida Černého v Pardubicích

                                30. 5. 2024 na ČT1
                                Stopáž25 minut

                                29. května

                                Zaměstnanci soudů dnes stávkovali za vyšší platy — Platy pracovníků soudu — Výstavba nových čtvrtí v Praze — Využití chátrajících pražských zámků — Demolice historické textilní továrny — Výsadkářský závod Airborne Triathlon — Karlovarsku chybí veterinární pohotovosti — První útoky vlků na Vysočině — Záchrana pozorovatelny ryb na Domařlicku — Ovocné sady se promění na solární parky — Vzácný korýš listonoh letní v Brdech — Kendeho vila jako připomínka židovské komunity — Navzdory handicapu mladý rybář bojuje

                                29. 5. 2024 na ČT1

                                Napište nám