25 minut

5. května 2023

Část: Velké skautské setkání v Hradci Králové

Obsah dílu

Skončila likvidace krůt v Rychvaldu — Zahájení výstavby dalšího úseku D35 — Ptačí chřipka v Česku — Likvidace drůbeže zasažené ptačí chřipkou — Dálnice D35 pomůže snížit vytíženost D1 — Africký mor prasat na Českolipsku — Akce na nábřeží v Ostravě — Požár pyrotechniky ve Studánkách na Českokrumlovsku — Vyšetřování tragického požáru v Brně pokračuje — Projekty v programu Spravedlivé transformace — Grant na výzkum rekonstrukce památek — Spor o fotovoltaickou elektrárnu u Vendryně — Požár elektromobilu v Praze — Tragický začátek cyklistické sezóny — Turisté naslouchají netopýrům — Zájem o sezonní brigádníky — Doživotí za vraždu — Výrazný nárůst nakažených svrabem — Kriminalita v Mostě stoupla o 20 % — Výročí Pražského povstání — Vlastivědné muzeum v Olomouci plánuje opravy — Začínají Slavnosti svobody v Plzni — Začaly Slavnosti svobody — Výběr ze sociálních sítí ČT — V Karlových Varech startuje lázeňská sezona — Památka na korunovaci Jiřího VI. v Kuníně — Otevření nového přístaviště v Nymburku — Výstava modelové železnice v Opavě — Velké skautské setkání v Hradci Králové

Části dílu

01:01
Skončila likvidace krůt v Rychvaldu
    Hasiči museli v Rychvaldu zlikvidovat téměř třicet tisíc kusů krůt zasažených ptačí chřipkou. V okolí platí ochranné pásmo pro chovatele slepic a jiných ptáků.
    01:25
    Zahájení výstavby dalšího úseku D35
      V Pardubickém kraji začala stavba dalšího úseku dálnice D35. Téměř dvanáctikilometrový úsek vznikne na Svitavsku, mezi Janovem a Opatovcem.
      02:49
      Ptačí chřipka v Česku
        Rychvald je v Česku letos o 21. ohniskem ptačí chřipky. Kromě toho veterináři v osmnácti případech v zemi potvrdili nákazu u volně žijících ptáků, z čehož se deset případů týkalo racků. Dvě z těchto míst byla na konci dubna v Moravskoslezském kraji – u rychvaldského rybníku Skučák a u Heřmanického rybníku na okraji Ostravy.
        03:06
        Likvidace drůbeže zasažené ptačí chřipkou
          Informace k tématu doplnil agrární analytik Petr Havel.
          03:58
          Dálnice D35 pomůže snížit vytíženost D1
            Dálnice D35 má částečně ulevit dálnici D1. Ta je v současné době nejvytíženější dálnicí v Česku. Úsek u Prahy využije denně přes 100 tisíc řidičů. U Brna pak kolem 80 tisíc aut.
            04:53
            Africký mor prasat na Českolipsku
              Nové ohnisko nákazy africkým morem prasat oznámila Státní veterinární správa v Libereckém kraji. Uhynulé divoké prase nalezli myslivci v Ralsku poblíž Doks a Máchova jezera. V místě nálezu a jeho okolí platí omezení a výjimečná opatření.
              06:15
              Akce na nábřeží v Ostravě
                Havlíčkovo nábřeží v centru Ostravy hostí v letní sezóně o víkendech koncerty, tančírny i trhy. Městský obvod akce sice stále podporuje, jenže letos odmítl dát zhruba 200 tisíc korun na každotýdenní instalaci a demontáž dopravních značek potřebných pro vznik pěší zóny, kde se kulturní dění odehrává.
                06:31
                Požár pyrotechniky ve Studánkách na Českokrumlovsku
                  Přes 8 hodin hasiči likvidovali včerejší požár lodních kontejnerů u obchodu se smíšeným zbožím ve Studánkách na Českokrumlovsku. Příčinu stále vyšetřují policisté.
                  08:18
                  Vyšetřování tragického požáru v Brně pokračuje
                    Vyšetřování požáru v centru Brna, při kterém přišlo o život 8 lidí, potrvá několik dní nebo týdnů. Podle policie zatím nic nenasvědčuje tomu, že by oheň v opuštěných stavebních buňkách někdo založil úmyslně.
                    08:27
                    Projekty v programu Spravedlivé transformace
                      Do programu Spravedlivé transformace bylo v Moravskoslezském kraji odevzdáno deset strategických projektů, například Černá kostka, nové sídlo moravskoslezské vědecké knihovny, velké skleníky a vzdělávací centrum Eden Silesia na Karvinsku nebo rekonstrukce bývalého dolu Gabriela a jeho okolí v Karviné. Při návštěvě Ostravy to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík. Pro kraj je v programu určeno téměř 19 miliard korun.
                      08:56
                      Grant na výzkum rekonstrukce památek
                        V Dolních Vítkovicích budou odborníci zkoumat materiály vhodné pro rekonstrukce architektonického dědictví tak, aby byly klimaticky neutrální. Museum plus zřízené ministerstvem kultury v Ostravě dostalo na výzkum v letech 2024 až 2026 grant. Společně s dalšími osmnácti partnery bude mít k dispozici bezmála pět milionů eur.
                        09:24
                        Spor o fotovoltaickou elektrárnu u Vendryně
                          Plán na fotovoltaickou elektrárnu ve Vendryni budí v obci emoce. Panely mají pokrýt přes 50 hektarů orné půdy, kterou vlastní tamní zemědělská firma. Investorovi ji nabídla, když byla ve finančních potížích. Pod petici proti elektrárně se podepsalo na 4000 lidí.
                          09:25
                          Požár elektromobilu v Praze
                            Pražští hasiči v noci na dnešek zasahovali u požáru elektromobilu. Hořet začalo v podzemní garáži. Na vině je pravděpodobně technická závada. Majitel škodu vyčíslil na milion korun.
                            10:04
                            Tragický začátek cyklistické sezóny
                              Teplé počasí a volné dny lákají na stezky a silnice stále více cyklistů. S nimi ale stoupá také počet nehod, včetně tragických.
                              12:18
                              Turisté naslouchají netopýrům
                                Zvuky netopýrů, od letoška nové lákadlo jeskyně Na Špičáku v Supíkovicích na Jesenicku. Jediní létající savci se často dorozumívají na vysokých frekvencích, člověk jejich komunikaci většinou neslyší. Na Špičáku mají domov hned tři netopýří druhy, další žijí v blízkém okolí.
                                12:30
                                Zájem o sezonní brigádníky
                                  S rozjezdem turistické sezony opět roste poptávka po sezonních brigádnících. Nejvíce pracovníků teď shánějí provozovatelé v gastronomii nebo ve službách. S příchodem léta stoupá i počet pracovních míst.
                                  14:25
                                  Doživotí za vraždu
                                    Doživotní trest uložil krajský soud v Ústí nad Labem recidivistovi, který loni zavraždil svou známou. Podle verdiktu ji brutálně napadl v rodinném domě na Děčínsku. Poté ji na polní cestě u Rumburka polil benzínem a zapálil.
                                    15:04
                                    Výrazný nárůst nakažených svrabem
                                      V Česku přibývá nakažených svrabem, v minulých měsících byl nárůst až osmdesátiprocentní. Infekční onemocnění si epidemiologové vysvětlují celkovým poklesem imunity populace i migrací obyvatelstva. Nakazit se je velmi snadné.
                                      15:09
                                      Kriminalita v Mostě stoupla o 20 %
                                        Kriminalita v Mostě loni o pětinu stoupla. Vyplývá to ze statistik policie, která chystá nová bezpečnostní opatření na léto. Během něj totiž přibývá krádeží a výtržností.
                                        16:50
                                        Výročí Pražského povstání
                                          Lidé ve městech napříč regiony si dnes připomněli události, které předcházely konci druhé světové války. Tradičně i před budovou Českého rozhlasu v metropoli uctili památku ozbrojeného odporu proti německým okupantům. Pražské povstání tam začalo přesně před 78 lety.
                                          17:12
                                          Vlastivědné muzeum v Olomouci plánuje opravy
                                            Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo expozici Příběh kamene v Denisově ulici. Budova byla ještě před třemi měsíci kvůli střeše v havarijním stavu. Teď jsou problematická místa dočasně zajištěná, Olomoucký kraj se chystá je v nejbližších měsících opravit. Bude to stát několik milionů korun, budova přitom před 12 lety prošla rozsáhlou rekonstrukcí.
                                            17:17
                                            Začínají Slavnosti svobody v Plzni
                                              Jedny z největších oslav jsou tradičně v Plzni. Tam dnes začaly čtyřdenní Slavnosti svobody. Každý rok je navštíví desetitisíce lidí.
                                              18:52
                                              Začaly Slavnosti svobody
                                                Osvobození si dnes připomněli obyvatelé Domažlic, vojenské historické kempy jsou i v Plzni. Letos poprvé už na slavnosti nedorazí američtí a belgičtí veteráni.
                                                19:37
                                                Výběr ze sociálních sítí ČT
                                                  Téměř 12 000 litrů nezdaněného alkoholu odhalili celníci v kamionu řidiče z Běloruska, kterého zastavili při náhodné kontrole na dálnici D35 ve směru na Ostravu. Předběžný daňový únik vyčíslili na více než dva miliony korun. // Hasiči absolvovali v ostravských Dolních Vítkovicích výcvik s vysokotlakým řezným a hasicím zařízením COBRA. Zařízení podle nich umí prořezat otvor skrz jakýkoli materiál a je možné ho použít i ve výbušném prostředí.
                                                  20:16
                                                  V Karlových Varech startuje lázeňská sezona
                                                    Impulz k uzdravení lázní. V něj doufají hoteliéři v Karlových Varech, kde se právě otevírá 666 sezóna. Předchozí 3 roky hodnotí jako kritické.
                                                    20:18
                                                    Památka na korunovaci Jiřího VI. v Kuníně
                                                      Na zámku v Kuníně mají vzácnou památku z korunovace anglického krále – obálku s fotografiemi a stoličku, na které v roce 1937 v Londýně seděl poslední majitel zámku, rytíř a podnikatel Viktor Bauer. Na královský trůn tehdy po abdikaci svého bratra usedl král Jiří VI. s manželkou, prarodiče krále Karla III.
                                                      21:42
                                                      Otevření nového přístaviště v Nymburku
                                                        V Nymburku zahajuje provoz první veřejné přístaviště - pro osobní lodě na středním Labi. Další se pak chystají i v jiných městech. Konkrétně v Nymburku začaly stavební práce loni v červenci.
                                                        22:48
                                                        Výstava modelové železnice v Opavě
                                                          Vlaky, nádraží a příroda kolem jako věrné zmenšené kopie s nejmenšími detaily. To vše na jedné koleji. Do neděle si mohou fanoušci železničních modelů přijít prohlédnout výstavu v Opavě Na Rybníčku. Kromě těch českých představují i modeláři z Belgie, Německa, Maďarska a Francie. Modely jsou v měřítku H0, tedy 1:87.
                                                          23:00
                                                          Velké skautské setkání v Hradci Králové
                                                            Největší setkání skautů za posledních 90 let se až do pondělí koná na letišti v Hradci Králové. Na národní skautské "jamboree" přijelo 5 tisíc dětí ve věku od 10 do 16 let.
                                                            Přehrát celé video
                                                            Stopáž25 minut
                                                            Další díl
                                                            9. května 2023

                                                            Přehled dílů

                                                             
                                                            Stopáž26 minut

                                                            28. května

                                                            Spor o zavedení spádovosti středních škol — Stavba nových gymnázií — Starosta Zlatníků podezřelý z tunelování — Podmíněné tresty za smrt dítěte při závodech — Případ požáru ve Vejprtech u soudu — Případ požáru ve Vejprtech u soudu — Využití a údržba krytů civilní ochrany — Užívání nikotinových výrobků a alkoholu — Trest pro majitele rotvailerů z Holýšova — Zdravotní stav napadené dívky byl vážný — Výrazně roste zájem o školy v přírodě — Koupaliště zahajují sezonu — V pražském planetáriu začaly první stavební práce — Na Šumavě se podařilo stabilizovat populaci vydry říční — Příprava na koncert ZUŠ Open — Výluka vysílače Krásné

                                                            28. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            27. května

                                                            Čeští hokejisti jsou mistry světa — Padělané vstupenky — Oslavy titulu z hokejového šampionátu — Soud se žhářem — Zájem o startovací byty v Hradci Králové — Bydlení pro život — Soud v Náchodě před středeční stávkou — Neproplacené škody za zmrzlé ovoce — Palírnám končí sezóna — Díky radarům v Českém Krumlově ubylo přestupků — Základy sebeobrany pro děti v Chomutově — Přívalové deště na Plzeňsku — Jihočech pře 82 lety operoval Heydricha — Proměna pražského ostrova Štvanice — Záchrana čapích hnízd po bouřkách

                                                            27. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            24. května

                                                            Dostavba části pražského okruhu — Hromadná nehoda na I/35 na Orlickoústecku — Zákaz předjíždění kamionů na D1 — Nárust počtu případů páté nemoci — Vlaková ehoda u hlavního nádraží v Praze — Bezpečnostní přeliv na přehradě Orlík — Meteorologové varují před bouřkami — Ubývá venkovských prodejen — Dražší ovoce a zelenina — Nákupy ovoce a zeleniny v Polsku — Referendum proti vzniku kasina na Děčínsku — Šachta svatého Jiří u Jihlavy se stále propadá — Uctění obětí tzv. jáchymovského pekla — Zemřel herec a režisér Jan Kačer — Rekonstrukce horské chaty na Korábu

                                                            24. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            23. května

                                                            Burza práce pro horníky na Mostecku — Zetor propustí 160 lidí — Čtvrtfinále hokejového šampionátu — Hokejové čtvrtfinále na náměstí v Táboře — Studny nesplňují limity pro pitnou vodu — Vojenské cvičení Joint Fires 2024 — 12 zraněných po nehodě autobusu — Letecký spoj z Karlových Varů do Taškentu — Na stadionu v Plzni zasahovali těžkooděnci — Oprava poškozené památky — Připomínky k projektu Nový Hlavák — Lázně Luhačovice po rekonstrukci — Mimořádný zájem o výpravy do šumavské divočiny

                                                            23. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž25 minut

                                                            22. května

                                                            Novela o umístění dětí do školek — Prezident Petr Pavel v Pardubickém kraji — Blesková povodeň v Blížejově na Domažlicku — Klesá poptávka po brigádnících — Pražští radní jednají o projktu Nové Holešovice — Zdržení výstavby přivaděče k D3 u Českého Krumlova — Nárůst počtu krádeží aut — Hokej na velkoplošných obrazovkách — Cvičení hasičů v Národním parku České Švýcarsko — Správa šumavského parku uzavřela cestu k Bílé strži — Nová expozice ledních medvědů v Zoo Praha

                                                            22. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            21. května

                                                            V Plzni začala oprava dálničního obchvatu — Kilometrové kolony u německých hranic — Převaděči před soudem — Přibývá nehod malých letadel — Prezident Petr Pavel v Pardubickém kraji — 10 let od rozsudků v metanolové kauze — Dva mrtví po srážce auta s vlakem — Petice občanů proti těžbě kamene — Fotovoltaická elektrárna v dolu Bílina — Uctění padlých vojáků — Hasiči procvičí zásah u požáru lesa — Rychlostaba bytů ve Žďáru nad Sázavou — Vyšetřování zakázky na dětské hřiště — Lovosice mají nově bezbariérové nádraží — Cyklisté místo vlaků u Chrástu — Nejlepší rybáři světa na Vltavě

                                                            21. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            20. května

                                                            Problémy s platbami kartou v MHD v Hradci Králové — Dostavba dálnice D3 u Tábora — Dopravní komplikace kvůli stavbě D35 — Sporný projekt Nové Holešovice — Rekordní počty nehod motorkářů na českých silnicích — Aplikace mapující dopravní nehody — Spotřeba piva v restauracích klesá — Havrani ničí úrodu na jihu Čech — Pomoc neúspěšným uchazečům o studium na SŠ — Muzeum genocidy ve vlakové soupravě — Žižkovský Mordor nahradí bytový projekt — Žací loď na Boleváku v Plzni — Obnovená tradice na Vysočině

                                                            20. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            17. května

                                                            Změny v rozdělování sdílených daní — Soud odročil případ požáru v Českém Švýcarsku — Škoda po požáru skladu olejů — Otevření zrekonstruované Hrabalovy chaty — Vrcholí festival Open House Praha — Začíná festival muzejních nocí — Větrný park vznikne u Dolního Dvořiště — Regulace sdíleních koloběžek a kol — Stát prodává zámek Štiřín — Mládě orangutana je samec — Otevření nového úseku D49 v ohrožení — Obyvatelé Chrášťan si prosadili referendum o hazardu — Zájem o lestí školky roste — Začíná festival Jižní svéráz — Úklid na sjezdovkách ve Špindlerově Mlýně — Úklid během hokejového šampionátu

                                                            17. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            16. května

                                                            Případ největšího lesního požáru u soudu — Soud se žhářem — Případ největšího lesního požáru u soudu — Obnova NP České Švýcarsko — Prodloužení oprav Barrandovského mostu — Otrava bonbony s psychotropními látkami — Požár skladu olejů v Kladně — Zaměstnanci Kovosvitu podávají výpovědi — Správa železnic hledá projektanty na stavbu železničního koridoru ze Stodu do Domažlic — Byty z areálu zkrachovalého Botasu — Plzeňská kasárna se promění v byty — Ječmen ohrožují výkyvy počasí — Objev středověkého pokladu — Ukrajinské slavnosti vyšívaných košil — Završení svatojánských slavností Navalis

                                                            16. 5. 2024 na ČT1
                                                            Stopáž26 minut

                                                            15. května

                                                            Výsledky přijímaček na střední školy — Zájem o některé učňovské obory roste — Opatření po atentátu na premiére Fica — Pošta v Jindřišské ulici nemá kupce — Noční cvičení složek IZS v Jihlavě — Restaurace nebudou platit za venkovní posezení — V Chebu poškodili vandalové sochu v kašně — V Praze vrcholí Svatojánské slavnosti Navalis — Svatojánské procesí projde Prahou — Černé skládky v Ústí nad Labem — Kapacita letních táborů se plní — Chotěboř přispěje rodinám na dětské kroužky — Nelegální ohniště v NP Šumava — Nová pracovní místa pro handicapované

                                                            15. 5. 2024 na ČT1

                                                            Napište nám