25 minut

3. května 2023

Část: Likvidace chovu v Rychvaldu kvůli ptačí chřipce

Obsah dílu

Likvidace chovu krůt v Rychvaldu. — V Hradci Králové se rozpadla koalice — Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy — Bourání domů kvůli stavbě dálnice D1 — Zápisy do mateřských škol — Oprava hlavního průtahu v Přerově. — Nález valounu s pravěkou rytinou. — Vysoké nedoplatky za teplo — Výstava o festivalu Dream Factory. — Vysoké nedoplatky na teplo ve Slaném — Meteorologové varují před dalším nočním mrazem. — Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. — Likvidace chovu v Rychvaldu kvůli ptačí chřipce — Dotované ubytování pro uprchlíky končí — Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. — Bourání budov kolem D1 — Klesá zájem o studium ruštiny — Písemné maturitní testy. — Stavění májky v Bělé pod Pradědem. / Zloděj chtěl uplavat přes řeku Ostravici. — Bagrista objevil leteckou pumu — Tornádo na Vysočině — Chlapec v babyboxu v Brně — Králem Olomouckého majálesu je Miroslav Krobot. — Zapsání nádrže mezi přírodní památky — Zemřel bývalý rektor UP Olomouc Josef Jařab. — Prezident na poštovních známkách

Části dílu

00:56
Likvidace chovu krůt v Rychvaldu.
    Veterináři začali s utrácením patnácti tisíc krůt z velkochovu v Rychvaldu na Karvinsku - potvrdila se v něm ptačí chřipka. V Česku jde letos o 21. ohnisko nákazy v chovu, dalších 18 se prokázalo u volně žijících ptáků, z toho dvě v MS-kém kraji na konci dubna, nakažení tam byli racci. Šlo o rybník Skučák také v Rychvaldu a nedaleký Heřmanický rybník na okraji Ostravy.
    01:23
    V Hradci Králové se rozpadla koalice
      Čtyři koaliční partneři nechtějí dál spolupracovat s radním Janem Holáskem z uskupení Rozvíjíme Hradec, dnes proto vypověděli koaliční smlouvu.
      03:49
      Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy
        Všechny střední školy v Česku už zveřejnily výsledky přijímacích zkoušek na čtyřleté i víceleté obory. Uchazeči, kteří uspěli na obou školách, se teď musejí rozhodnout, kterou z nich si vyberou.
        05:21
        Bourání domů kvůli stavbě dálnice D1
          Těžká technika se pustila do bourání čtveřice domů v Přerově - Dluhonicích. Stojí v cestě chybějícímu desetikilometrovému úseku dálnice D1, jeho stavba začala v lednu a hotovo má být do tří let.
          06:19
          Zápisy do mateřských škol
            Začaly zápisy dětí starších tří let do mateřských škol. Potrvají do poloviny května. Stále větší zájem o umístění je ale i mezi rodiči dvouletých dětí.
            07:13
            Oprava hlavního průtahu v Přerově.
              Řidiče v Přerově čekají od zítřka dopravní komplikace. Začne tam oprava jednoho z nejvytíženějších tahů městem čtyřproudého úseku přes most Legií po křižovatku v ulici Velké Novosady. Částečná uzavírka má trvat do příští neděle, místem se bude dát projet, ale jen jedním pruhem v každém směru. Pocítí to i cestující v autobusech MHD. Některé linky budou místo objíždět.
              08:08
              Nález valounu s pravěkou rytinou.
                Archeologové našli unikátní objev v Ostravě-Hošťálkovicích. Jde o jemnou rytinu koně a mamuta na povrchu říčního valounu. Podobný předmět nebyl v Česku nalezen několik desítek let. V budoucnu by ho lidé měli vidět vystavený i v regionu.
                08:48
                Vysoké nedoplatky za teplo
                  Obec Luby na Chebsku a Slaný ve Středočeském kraji. Lidé v těchto městech nesouhlasí s vysokými cenami za energie. Faktury za vyúčtování jsou i o desítky tisíc korun vyšší.
                  10:27
                  Výstava o festivalu Dream Factory.
                    Festival Dream Factory má letos patnáctiny, a tak fanouškům připravil fotografické ohlédnutí. Festivalové divadlo se za tu dobu hrálo na mnoha netradičních místech. Pod těžní věží dolu Hlubina, v elektrárně Dlouhé stráně, bývalém hotelu nebo kostele. Divadelní hostování a atmosféru ze zákulisí shrnuje výstava ve foyer ostravské Nové radnice.
                    12:22
                    Vysoké nedoplatky na teplo ve Slaném
                      Obdobná situace s vysokými nedoplatky za teplo a teplou vodou se týká i některých obyvatel Slaného. Část z nich odpoledne demonstrovala před tamním městským úřadem.
                      13:16
                      Meteorologové varují před dalším nočním mrazem.
                        V noci na zítřek předpovídají meteorologové pro některá místa Česka přízemní mráz. V polohách pod 600 metrů nad mořem mohou teploty spadnout až k minus pěti stupňům Celsia. Mráz může poškodit některé plodiny.
                        13:32
                        Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy.
                          Letošní uchazeči už znají výsledky přijímacích zkoušek na střední školy. Kdo neuspěl, může do tří dnů od doručení podat odvolání. Letošní ročník je populačně ještě o něco silnější než loňský. V některých regionech může být nouze o místa. Moravskoslezského kraje by se to ale týkat nemělo.
                          13:40
                          Likvidace chovu v Rychvaldu kvůli ptačí chřipce
                            Veterináři a hasiči začali likvidovat 15 tisíc krůt v Rychvaldu na Karvinsku, kde se potvrdil výskyt ptačí chřipky. V Česku se tak letos jedná už o 21. ohnisko, ve kterém se nákaza objevila.
                            14:31
                            Dotované ubytování pro uprchlíky končí
                              Dosavadní solidární příspěvek pro ty, kteří Ukrajince u sebe doma nebo ve svém volném bytě ubytovávají, stát přestane vyplácet na konci června
                              15:28
                              Výsledky přijímacích zkoušek na střední školy.
                                Daniel Kašička, Moravskoslezský předseda tuzemské Asociace ředitelů gymnázií a ředitel ostravského gymnázia Hladnov.
                                17:01
                                Bourání budov kolem D1
                                  Těžká technika začala s bouráním domů v Přerově-Dluhonicích. Stojí na trase budoucí dálnice D1. Jedná se o chybějící desetikilometrový úsek, který začali dělníci budovat v lednu.
                                  17:52
                                  Klesá zájem o studium ruštiny
                                    Zájem o výuku ruského jazyka na Západočeské univerzitě klesá. Ke studiu ruštiny třeba na Pedagogické fakultě se letos přihlásilo 40 lidí. Loni to byl téměř trojnásobek.
                                    18:16
                                    Písemné maturitní testy.
                                      A na pilno mají i středoškoláci, kterým už studium končí. V 8 ráno psali didaktický test z češtiny. Společná část maturit začala už v úterý. Testem z cizího jazyka, nebo matematiky. Státní část zkoušky je v Česku pro všechny maturanty stejná, bez ohledu na to, zda navštěvují gymnázium, odbornou střední školu, nebo učiliště.
                                      19:39
                                      Stavění májky v Bělé pod Pradědem. / Zloděj chtěl uplavat přes řeku Ostravici.
                                        V Bělé pod Pradědem nejprve pokáceli vysoký strom, děvčata ho ozdobila stuhami a hasiči kmen vztyčili. Tradice stavění máje, coby symbolu lásky, plodnosti a mládí, je tam velmi oblíbená. / Skokem do řeky Ostravice chtěl utéct svědkovi 31 letý recidivista, který v Ostravě minulý týden vykrádal auta.
                                        19:44
                                        Bagrista objevil leteckou pumu
                                          V Brně-Židenicích narazil bagrista při výkopových pracích na leteckou pumu. Policie kvůli tomu uzavřela okolí a evakuovala několik stovek lidí.
                                          20:05
                                          Tornádo na Vysočině
                                            Tornádo se v sobotu prohnalo také částí obce Nejepín u Chotěboře. Tamní obyvatelé hlásí několik poškozených plechových střech a vyvrácených stromů.
                                            20:35
                                            Chlapec v babyboxu v Brně
                                              Asi půlročního chlapce našli včera odpoledne v babyboxu pracovníci brněnské nemocnice Milosrdných bratří. Chlapec dostal jméno Tomáš.
                                              20:37
                                              Králem Olomouckého majálesu je Miroslav Krobot.
                                                V Olomouci vrcholí studentský majáles. Jeho králem si letos posluchači Univerzity Palackého zvolili režiséra a herce Miroslava Krobota. Kromě koncertů, divadla, filmů nebo besed je součástí programu i vyhlášení mezi-fakultní soutěže v darování krve nebo majálesová tramvaj. Studentské veselí zakončí v 10 večer skupina Tata Bojs.
                                                21:28
                                                Zapsání nádrže mezi přírodní památky
                                                  Vědci z Biologického centra akademie věd bojují za Jiřickou nádrž v Novohradských horách. Chtějí, aby se dostala na Seznam přírodních památek.
                                                  22:36
                                                  Zemřel bývalý rektor UP Olomouc Josef Jařab.
                                                    Zemřel Josef Jařab, první polistopadový rektor Univerzity Palackého v Olomouci. Bylo mu 85 let. Profesor anglické a americké literatury, literární teoretik a překladatel byl v roce 1989 byl výraznou postavou listopadového dění v Olomouci. Dvakrát byl jako nezávislý senátorem Parlamentu ČR.
                                                    23:19
                                                    Prezident na poštovních známkách
                                                      Oficiální portrét prezidenta Petra Pavla představil Pražský hrad. Česká pošta zároveň také vedla nové poštovní známky s podobiznou hlavy státu.
                                                      Přehrát celé video
                                                      Stopáž26 minut
                                                      Další díl
                                                      4. května 2023

                                                      Přehled dílů

                                                       
                                                      Stopáž25 minut

                                                      10. června

                                                      10. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž26 minut

                                                      7. června

                                                      Odklízení po vlakovém neštěstí — Obnovení provozu na trati — Mobilní signál na železničních koridorech — Sporný kurhový objezd v Českém Krumlově — Nehoda sanitky na Třebíčsku — Reklamace oprav na D1 u Koberovic — Začaly volby do Evropského parlamentu — Referenda v rámci evropských voleb — Na Ještěd začnou jezdit autobusy — Rekonstrukce liblínské rozhledny — Začín 16. ročník noci kostelů — Nejdek má po deštích špatnou vodu — Zajištění skal a svahů u Vltavy v Boršově — Rytířský řád pro českého mistra skláře

                                                      7. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž26 minut

                                                      6. června

                                                      Železniční neštěstí v Pardubicích — Stav zraněných po srážce vlaků — Zabezpečovací systém na trati — Podobné železniční nehody — Komplikace na železnici kvůli srážce vlaků — Likvidace následků železniční nehody — Reakce na nehodu na sociálních sítích — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Výjimečný trest za vraždu na Svitavsku — Za znásilnění a pokus o vraždu 19 let vězení — V Praze skončila opatření proti velké vodě — Výstraha před bouřkami — Setkání párů z nové řady StarDance

                                                      6. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž26 minut

                                                      5. června

                                                      Přibývá nehod sanitních vozů — Hromadná nehoda deseti aut na dálnici D1 v Brně — Další uvolnění trhu práce pro cizince — Nová firma u Českých Budějovic — Málo asistentů pedagoga na středních školách — Bezpečnější železniční přejezdy — Sesuv svahu pod železniční tratí na Litoměřicku — Na jižním Plzeňsku zemřel dělník — Policie dopadla podezřelého z vraždy — Spor kvůli parkování na Litoměřicku — Sporná výběrová řízení na školách — V Liberci začal třídenní festival dětského čtenářství — Petize za záchranu provozu v centru Kasárna Karlín — On-line rezervace a návštěvnost památek — Opravené terasy Křižíkových pavilonů

                                                      5. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž26 minut

                                                      4. června

                                                      Likvidace následků záplav ve Štěnovicích — Blesk udeřil na Jindřichohradecku — Situace na Vltavě a jejích přítocích se po silných deštích uklidňuje — Otava zaplavila plovárnu v Písku — Škody na úrodě jahod po přívalových deštích — Spor o podobu rychlodráhy z Prahy do Drážďan — Starosta Zlatníků ve funkci skončil — Uznávání vzdělání ukrajinských lékařů — Kácení v Prachovských skalách — Požár kamionu na D1 — Polygon pro práci pod vysokým napětím — Sbírka Karla Tutsche — Koncert Stinga pod širým nebem v Plzni — Firma v Klášterci nad Ohří zazdila otvory pro Rorýse — Koně Převalského ze Zoo Praha v pořádku přiletěli do Kazachstánu — Expedice Z101 se vrátila z Afriky

                                                      4. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž25 minut

                                                      3. června

                                                      Ničivé přívalové deště na západě Čech — Likvidace škod po lijácích na Plzeňsku — Deště zvedly i hladinu Vltavy v Praze — Stav zraněných po úderu blesku — Jak se chránit před úderem blesku — Omezení kvůli stavbě Dvoreckého mostu — Omezení kvůli opravě mostu v Pardubicích — Provizorní most ze dřeva poškozuje auta — Pilotní projekt žádostí o dávky na poště — Výpadek internetových služeb České pošty — Spor o novou školu v Ledenicích — Sanitka Golem v Náchodě — Zájem škol o vodácke kurzy na Vltavě — Svalnatá babička mistryní Evropy — Speciální videohra k výročí Franze Kafky

                                                      3. 6. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž26 minut

                                                      31. května

                                                      Nový orientační systém v nemocnicíh — Poslední den na úhradu daně z nemovitosti — Modernizace železničního uzlu v Pardubicích — Podezření na investiční podvod s whisky — Meteorologové varují před povodněmi — Vstupné 250 korun na páternoster — Aviatická pouť v Pardubicích — Nebezpečí srážky se zvěří — Hotely u Lipna na léto ze tří čtvtin plné — Návrat toků na Plzeňsku do původních koryt — Přehlídka dovedností žáků oboru gastronomie — Distribuce úhoře v severních Čechách — Tisíce skautů na zámku Valeč

                                                      31. 5. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž26 minut

                                                      30. května

                                                      Požár bytu na sídlišti v Chomutově — Požár drážního domku v Modřanech — Tragická nehoda rogala — Nehodu ultralightu nepřežil srnec — Záchrana pevností Terezín a Josefov — Sparta si postaví nový stadion na Strahově — Opravy na přehradě Skalka — Problémy s reklamací zájezdu — Zdražování parkovacích karet v Praze — Ceny parkování v dalších městech — Města na Vysočině řeší problém s parkováním — Rostoucí zájem o projekt Obědy do škol — Liberec mění vyhlášku o hazardu — Výstraha před povodněmi — Krkonošská mapa ČR zmizí dřív — Začíná houbařská sezóna — Dílo Davida Černého v Pardubicích

                                                      30. 5. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž25 minut

                                                      29. května

                                                      Zaměstnanci soudů dnes stávkovali za vyšší platy — Platy pracovníků soudu — Výstavba nových čtvrtí v Praze — Využití chátrajících pražských zámků — Demolice historické textilní továrny — Výsadkářský závod Airborne Triathlon — Karlovarsku chybí veterinární pohotovosti — První útoky vlků na Vysočině — Záchrana pozorovatelny ryb na Domařlicku — Ovocné sady se promění na solární parky — Vzácný korýš listonoh letní v Brdech — Kendeho vila jako připomínka židovské komunity — Navzdory handicapu mladý rybář bojuje

                                                      29. 5. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž26 minut

                                                      28. května

                                                      Spor o zavedení spádovosti středních škol — Stavba nových gymnázií — Starosta Zlatníků podezřelý z tunelování — Podmíněné tresty za smrt dítěte při závodech — Případ požáru ve Vejprtech u soudu — Případ požáru ve Vejprtech u soudu — Využití a údržba krytů civilní ochrany — Užívání nikotinových výrobků a alkoholu — Trest pro majitele rotvailerů z Holýšova — Zdravotní stav napadené dívky byl vážný — Výrazně roste zájem o školy v přírodě — Koupaliště zahajují sezonu — V pražském planetáriu začaly první stavební práce — Na Šumavě se podařilo stabilizovat populaci vydry říční — Příprava na koncert ZUŠ Open — Výluka vysílače Krásné

                                                      28. 5. 2024 na ČT1

                                                      Napište nám