26 minut

4. června 2021

Část: Stezka kolem šumavské Olšiny opravena

Obsah dílu

Headlines — Očkování od 16 let — Zájem o očkování klesá s věkem — Přibývá pacientů s následky covidu-19 — Roste zájem o postcovidová centra — Časté příznaky postcovidového syndromu — Poděbrady léčí pacienty s následky covidu-19 — Nové Město na Moravě podpoří místní živnostníky soutěžemi o ceny — Kontroly při cestách mimo EU — Končí praktické závěrečné zkoušky — Historické nádraží na prodej — Pocta Josefu Balabánovi — Stezka kolem šumavské Olšiny opravena — Tradiční tábořiště v srdci Šumavy — Podvodní vědecká laboratoř v lomu — Památka v Mariánské Týnici nově dostavěná — Začíná festivalové Folkaliště

Části dílu

00:06
Headlines
    Přehled zpráv.
    01:11
    Očkování od 16 let
      Dneškem se můžou hlásit k očkování proti covidu-19 také lidé ve věkové skupině 16 až 29 let. V Česku jich je skoro milion a půl. Od půlnoci do 8:00 se jich přihlásilo necelých 80 000. Na podporu očkování plánuje Ministerstvo zdravotnictví stupňovat kampaň.
      02:45
      Zájem o očkování klesá s věkem
        Seniorů starších 80 let je naočkováno, nebo zaregistrováno téměř 90%, u lidí ve věku 50 až 54 let je to přes 60% a z třicátníků má o vakcinaci proti covidu zájem jen asi třetina této věkové skupiny.
        03:23
        Přibývá pacientů s následky covidu-19
          Přetrvávající potíže trápí 15-20% pacientů, kteří prodělali covid-19. Roste proto zájem o tzv. postcovidová centra. Například ve Fakultní nemocnici v Olomouci se lidem s trvajícími problémy věnují v podstatě od začátku epidemie. Za tu dobu jich léčili více než 2 000 a číslo stále narůstá. Na vyšetření musí lidé čekat i několik týdnu, tak jako například ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové.
          04:39
          Roste zájem o postcovidová centra
            Epidemie koronaviru je zatím v Česku na ústupu, zanechává za sebou ale tisíce lidí, kteří mají zdravotní potíže.
            06:03
            Časté příznaky postcovidového syndromu
              Dušnost, únava a ztráta fyzické kondice jsou nejčastější obtíže, které zůstávají pacientům i několik měsíců po prodělání nemoci. Jednou z možností, jak urychlit návrat zpátky do normálního stavu, je postcovidová terapie.
              06:48
              Poděbrady léčí pacienty s následky covidu-19
                Kromě nejrůznějších cviků jsou pacientům podávány v rámci terapie třeba také infuze. Pomáhá jim také speciální elektroléčba mikroproudy, které lékaři aplikují na oblast plic.
                07:59
                Nové Město na Moravě podpoří místní živnostníky soutěžemi o ceny
                  Do slosování mohou lidé posílat účtenky za nákup nebo služby v některém z novoměstských podniků, které se k akci přihlásily. Soutěž potrvá od června do konce září.
                  09:39
                  Kontroly při cestách mimo EU
                    Ode dneška platí v ČR přísnější pravidla pro převoz peněžní hotovosti, zlata nebo šeků při cestování mimo EU. Nová regulace by měla zabránit praní špinavých peněz a financování terorismu. Kdo během dvanácti po sobě jdoucích měsíců převeze víc než 10 tisíc eur v hotovosti, nebo ve zlatě, musí podat přiznání. Jinak mu hrozí vysoké pokuty.
                    11:31
                    Končí praktické závěrečné zkoušky
                      Na některých středních odborných školách dnes skončily praktické závěrečné zkoušky. Teď je čekají ty teoretické. Školy se letos mohly rozhodnout, zda je učňové budou skládat písemně, nebo ústně. Praktické závěrečné zkoušky se ale žádné úlevy netýkaly.
                      13:21
                      Historické nádraží na prodej
                        Historická nádražní budova v Ústí nad Orlicí se prodává. Současní vlastníci, kteří před lety objekt zachránili před demolicí, už nemají peníze na jeho další opravy ani provoz. Pro každého majitele přitom zůstává největší komplikací samotná poloha objektu, stojí totiž uprostřed kolejiště.
                        14:57
                        Pocta Josefu Balabánovi
                          Pamětní desku legendárnímu odbojáři a členu skupiny Tři králové Josefu Balabánovi odhalili v jeho rodné Dobříši. Balabán byl od jara 1939 součástí užšího vedení odbojové organizace Obrana národa a podílel se na získávání zpravodajských informací a na diverzních akcích proti nacistickému Německu. V roce 1941 ho zatklo gestapo, ani přes kruté výslechy ho ale nezlomilo. Popraven by téhož roku v říjnu.
                          16:57
                          Stezka kolem šumavské Olšiny opravena
                            Naučná stezka Olšina v šumavském národním parku se po roce opět otevřela veřejnosti a prošla také úpravou. Její správce Vojenské lesy a statky ČR na ní vybudoval nové chodníky z akátového a jedlového dřeva.
                            18:40
                            Tradiční tábořiště v srdci Šumavy
                              Táboření jako za starých časů bez moderních vymožeností a navíc v srdci šumavského národního parku. To nabízí tradiční tábořiště Zahrádky u Borových Lad. Má své skalní příznivce, někteří se vracejí každoročně už od dětství.
                              20:32
                              Podvodní vědecká laboratoř v lomu
                                V zatopeném lomu v Jesenném na Semilsku probíhá unikátní vědecký projekt zaměřený na život pod vodní hladinou. Trojice potápěčů chce ve speciální laboratoři strávit 48 hodin. Během jejich pobytu tým odborníků zkoumá vliv extrémního prostředí na zdraví a psychiku.
                                22:24
                                Památka v Mariánské Týnici nově dostavěná
                                  V národní kulturní památce na Plzeňsku dokončili dostavbu východního ambitu, který předkové nikdy nedobudovali. Projekt, který přišel téměř na 60 milionů korun, vznikl na základě myšlenky stavitele kostela Jana Blažeje Santiniho.
                                  24:17
                                  Začíná festivalové Folkaliště
                                    Jde o první hudební festival po pandemii na Vysočině, ve stanu proto budou kontrolovat, jestli mají návštěvníci test, nebo jsou očkovaní. Vystupují třeba skupiny Pozdní sběr, Žamboši nebo Poutníci.
                                    Přehrát celé video
                                    Stopáž26 minut
                                    Další díl
                                    7. června 2021

                                    Přehled dílů

                                     
                                    Stopáž25 minut

                                    12. června

                                    Dostupnost bydlení v Praze se opět zhoršila — Nová bytová čtvrť by měla vzniknout i na pozemcích letiště v pražských Letňanech — Oproti tomu nad kolejištěm pražského hlavního nádraží se zřejmě stavět bude. Vedení hlavního města tam změnu územního plánu schválilo. — Zmírnění pravidel pro výstavbu ve městech — Kvůli vyšší dani z nemovitosti se řada lidí začala zbavovat rekreačních chalup — Pražská technická správa komunikací udělala stavební zábor kolem petičního stánku před úřadem vlády — Problémy s digitalizací technických průkazů — Dálnici D7 zablokovala nehoda kamionu — Hromadná nehoda uzavřela pražský Dejvický a Bubenečský tunel v komplexu Blanka ve směru na Troju — Až dvousetkilometrovou rychlost testují v těchto dnech železničáři na trati mezi Táborem a Olbramovicemi — Právě na zavedení jednotného evropského zabezpečovacího systému na železnici se Česko chystá už 8 let — Problémy s osvětlením stadionu — V Hradci Králové začal festival Rock for People — Nechranická přehrada u Chomutova prochází největší rekonstrukcí od své výstavby v 60.letech minulého století — Zoologická zahrada v Táboře otevřela záchranné centrum pro státem zabavené chladnomilné šelmy jako levharty, pumy nebo tygry usurijské — Záchrana kriticky ohroženého motýla

                                    12. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž26 minut

                                    11. června

                                    Po deseti letech Česko netrápí sucho — Zpoždění sečí kvůli dešťům — Obnova vodovodní infrastruktury — Města a obce přišly o značnou část daní z hazardu — Demolice budovy bývalých jatek v Žatci — Rekonstukce mostu Dr. Edvarda Beneše — Odstranění poškozeného vagonu RegioJet — Dotace na nové nájemní byty pro obce — Ekologická recyklace spotřebičů — Písek se chystá energeticky využívat odpad — Screening sluchu u pětiletých dětí — Ve Starém Vestci na Nymbursku hořela ubytovna — Plný stav policistů na Děčínsku — Zítra začne festival Rock for People

                                    11. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž25 minut

                                    10. června

                                    Autobusové zastávky pouze na znamení — Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO — Výsledky referend — Odklízení poškozeného vagónu RegioJet — Požár v historickém centru Prahy — Dostavba dálnice D4 — Těžká technika demoluje most v Semilech — Vlaky jezdí podle nového řádu — Pokles nezaměstnanosti — 82 let od vypálení Lidic — Frýdlant sníží daň z nemovitosti — Českým nemocnicím stále scházejí dárci krve — Poslední zápas před ME ve fotbale — Tlející dvřevo i v hospodářských lesích — Stovky chemiků napříč NATO cvičí v ČR — 50 milionů pro ústecké filmaře

                                    10. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž26 minut

                                    7. června

                                    Odklízení po vlakovém neštěstí — Obnovení provozu na trati — Mobilní signál na železničních koridorech — Sporný kurhový objezd v Českém Krumlově — Nehoda sanitky na Třebíčsku — Reklamace oprav na D1 u Koberovic — Začaly volby do Evropského parlamentu — Referenda v rámci evropských voleb — Na Ještěd začnou jezdit autobusy — Rekonstrukce liblínské rozhledny — Začín 16. ročník noci kostelů — Nejdek má po deštích špatnou vodu — Zajištění skal a svahů u Vltavy v Boršově — Rytířský řád pro českého mistra skláře

                                    7. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž26 minut

                                    6. června

                                    Železniční neštěstí v Pardubicích — Stav zraněných po srážce vlaků — Zabezpečovací systém na trati — Podobné železniční nehody — Komplikace na železnici kvůli srážce vlaků — Likvidace následků železniční nehody — Reakce na nehodu na sociálních sítích — Přípravy na volby do Evropského parlamentu — Výjimečný trest za vraždu na Svitavsku — Za znásilnění a pokus o vraždu 19 let vězení — V Praze skončila opatření proti velké vodě — Výstraha před bouřkami — Setkání párů z nové řady StarDance

                                    6. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž26 minut

                                    5. června

                                    Přibývá nehod sanitních vozů — Hromadná nehoda deseti aut na dálnici D1 v Brně — Další uvolnění trhu práce pro cizince — Nová firma u Českých Budějovic — Málo asistentů pedagoga na středních školách — Bezpečnější železniční přejezdy — Sesuv svahu pod železniční tratí na Litoměřicku — Na jižním Plzeňsku zemřel dělník — Policie dopadla podezřelého z vraždy — Spor kvůli parkování na Litoměřicku — Sporná výběrová řízení na školách — V Liberci začal třídenní festival dětského čtenářství — Petize za záchranu provozu v centru Kasárna Karlín — On-line rezervace a návštěvnost památek — Opravené terasy Křižíkových pavilonů

                                    5. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž26 minut

                                    4. června

                                    Likvidace následků záplav ve Štěnovicích — Blesk udeřil na Jindřichohradecku — Situace na Vltavě a jejích přítocích se po silných deštích uklidňuje — Otava zaplavila plovárnu v Písku — Škody na úrodě jahod po přívalových deštích — Spor o podobu rychlodráhy z Prahy do Drážďan — Starosta Zlatníků ve funkci skončil — Uznávání vzdělání ukrajinských lékařů — Kácení v Prachovských skalách — Požár kamionu na D1 — Polygon pro práci pod vysokým napětím — Sbírka Karla Tutsche — Koncert Stinga pod širým nebem v Plzni — Firma v Klášterci nad Ohří zazdila otvory pro Rorýse — Koně Převalského ze Zoo Praha v pořádku přiletěli do Kazachstánu — Expedice Z101 se vrátila z Afriky

                                    4. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž25 minut

                                    3. června

                                    Ničivé přívalové deště na západě Čech — Likvidace škod po lijácích na Plzeňsku — Deště zvedly i hladinu Vltavy v Praze — Stav zraněných po úderu blesku — Jak se chránit před úderem blesku — Omezení kvůli stavbě Dvoreckého mostu — Omezení kvůli opravě mostu v Pardubicích — Provizorní most ze dřeva poškozuje auta — Pilotní projekt žádostí o dávky na poště — Výpadek internetových služeb České pošty — Spor o novou školu v Ledenicích — Sanitka Golem v Náchodě — Zájem škol o vodácke kurzy na Vltavě — Svalnatá babička mistryní Evropy — Speciální videohra k výročí Franze Kafky

                                    3. 6. 2024 na ČT1
                                    Stopáž26 minut

                                    31. května

                                    Nový orientační systém v nemocnicíh — Poslední den na úhradu daně z nemovitosti — Modernizace železničního uzlu v Pardubicích — Podezření na investiční podvod s whisky — Meteorologové varují před povodněmi — Vstupné 250 korun na páternoster — Aviatická pouť v Pardubicích — Nebezpečí srážky se zvěří — Hotely u Lipna na léto ze tří čtvtin plné — Návrat toků na Plzeňsku do původních koryt — Přehlídka dovedností žáků oboru gastronomie — Distribuce úhoře v severních Čechách — Tisíce skautů na zámku Valeč

                                    31. 5. 2024 na ČT1
                                    Stopáž26 minut

                                    30. května

                                    Požár bytu na sídlišti v Chomutově — Požár drážního domku v Modřanech — Tragická nehoda rogala — Nehodu ultralightu nepřežil srnec — Záchrana pevností Terezín a Josefov — Sparta si postaví nový stadion na Strahově — Opravy na přehradě Skalka — Problémy s reklamací zájezdu — Zdražování parkovacích karet v Praze — Ceny parkování v dalších městech — Města na Vysočině řeší problém s parkováním — Rostoucí zájem o projekt Obědy do škol — Liberec mění vyhlášku o hazardu — Výstraha před povodněmi — Krkonošská mapa ČR zmizí dřív — Začíná houbařská sezóna — Dílo Davida Černého v Pardubicích

                                    30. 5. 2024 na ČT1

                                    Napište nám