Zeleninová jídla

Dušená mrkev s noky

Skromné a dobré jídlo, na nějž se zcela zapomnělo. Až zapojení mladého kunsthistorika děčínského zámku nás přivedlo na skvělou krmi, kterou vařívala jeho babička.

4−6 porcí

1 kg mrkve
1 cibule
100 g másla
1 lžíce hladké mouky
zeleninový nebo masový vývar na podlití
muškátový květ
sůl

Mrkev nakrájíme na silnější klínky nebo kolečka, cibuli na kostičky. Na másle osmahneme nejprve cibulku dosklovata, přidáme mrkev, orestujeme, zaprášíme moukou, osmahneme a za stálého míchání podlijeme vývarem. Dusíme asi 10−15 minut, až je mrkev na skus, poté ochutíme muškátovým květem a solí.

Noky

400 ml mléka
40 g másla
150 g krupice
2 vejce
sůl
olej

Krupici vsypeme tenkým praménkem za stálého míchání do vařícího osoleného mléka, přidáme máslo a vaříme, až se těsto nelepí na dno a stěny nádoby. Sejmeme z plotny, po částečném vychladnutí vmícháme vejce a vypracujeme hladké těsto.

Pomocí dvou lžic namáčených v oleji tvarujeme noky. Když je máme všechny hotové, zavaříme je ve vroucí osolené vodě a vaříme asi 6 minut. Uvařené vyjmeme, necháme okapat a podáváme s mrkví.

Dušená mrkev s noky