Maso

Vitello tonnato (telecí s tuňákovou omáčkou)

Vitello tonato najdete v nabídce restaurací po celé Itálii. Je to výtečná specialita s neobvyklou kombinací masa a ryby. Telecí plátky z mléčné kýty se vyznačují křehkou strukturou masa a jemnou chutí, kterou doplní hedvábná pikantní omáčka z tuňáka s kapary a ančovičkami. Podává se studené s kouskem citronu, zakápnuté panenským olivovým olejem. Doporučujeme jako studený předkrm.

4 porce

Vařené telecí

800 g mléčné telecí kýty
1 mrkev
1 cibule
1 řapík řapíkatého celeru
divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
sůl

Do vařící vody vložíme očištěnou, nahrubo nakrájenou zeleninu, koření, osolíme, necháme zavařit a vložíme maso, které vaříme doměkka, asi 45 minut. Poté vyjmeme a necháme zchladnout.

Omáčka

250 g tuňáka v oleji
3 vařené žloutky
5 ančoviček
1 lžíce kaparů
1 lžíce olivového oleje
šťáva z 1−2 citronů
sůl

V kutru nebo mixéru připravíme omáčku. Do hladké emulze vyšleháme tuňáka i s olejem, žloutky, ančovičky, kapary, olej a podle chuti přidáme citronovou šťávu, podle potřeby osolíme. Necháme dobře vychladit.

Studené telecí maso krájíme na tenké plátky, vyskládáme na talíř, potřeme omáčkou, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme lístky bazalky a kousky citronu.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl