Zeleninová jídla

Italské risotto s chřestem a červenou řepou

4–6 porcí

500 g rýže Arborio
100 g cibule
20 ml olivového oleje
200 ml suchého bílého vína
75 g strouhaného parmazánu
1 l zeleninového či kuřecího vývaru
500 g zeleného chřestu
150 g másla
300 g červené řepy
sůl
mletý pepř

Nejprve připravíme červenou řepu – omytou ji ve slupce vložíme na alobal, osolíme, opepříme, zakápneme olejem, zabalíme a vložíme do trouby vyhřáté na 140 °C a pečeme 45 minut. Po upečení řepu oloupeme, nakrájíme, zakápneme olejem, osolíme a promícháme.

Oloupanou cibuli nakrájíme najemno a zesklovatíme na oleji a poté přidáme rýži. Lehce orestujeme, zalijeme bílým vínem a necháme vyvařit. Postupně zaléváme (po naběračkách) vývarem, vždy necháme vodu odvařit a opakujeme. Stále mícháme. Když je rýže uvařená „na skus“, vmícháme do ni připravený chřest (hlavičky necháme na ozdobu), dochutíme solí, odstavíme z tepla, vmícháme máslo a na závěr parmazán.

(Úprava chřestu: z chřestu ulomíme spodní dřevnatou část a hlavičky chřestu odkrojíme. Střední část chřestu nakrájíme na kolečka, hlavičky necháme stranou na ozdobu.)

Risotto naservírujeme na talíř, posypeme strouhaným parmezánem, zakápneme olejem a lehce opepříme.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl