Maso

Konfitované kachní stehno na pomerančích s bramborovým fondantem a dušenou čekankou

4 porce

kachní konfit

4 kachní stehna
1 svazek čerstvého tymiánu
1 snítka čerstvého rozmarýnu
4 čerstvé bobkového listy
3 stroužky česneku
sůl
pepř
1 kg kachního sádla

pomerančová omáčka

3 velké pomeranče
1−2 lžíce medu, podle sladkosti pomerančů nebo 50 g třtinového cukru
1 lžíce vinného octa
4 cl pomerančového likéru
sůl
mletý pepř
50 ml drůbežího vývaru, pokud by byly pomeranče málo šťavnaté
20 g másla

bramborový fondant

4 velké brambory (odrůda Russet nebo brambory na hranolky)
1 lžíce olivového oleje
2−3 lžíce másla nakrájeného na kostičky, asi 100 g
2 stroužky česneku
2 snítky čerstvého tymiánu
sůl
mletý pepř
100 ml kuřecího vývaru

dušená čekanka

2 velké bílé čekanky
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku
1 snítka tymiánu
100 ml bílého vína
máslo na zjemnění

Kachní stehna osolíme, opepříme a vetřeme do nich nasekané bylinky a nastrouhaný česnek. Necháme 12 hodin marinovat v lednici, poté bylinky s česnekem z masa setřeme, vložíme do hlubšího kastrolu, v němž jsme rozpustili kachní sádlo a zaklopené pečeme 2−2,5 hodiny při 130−140°C. Měkká stehna vyjmeme a před podáváním zapečeme v troubě při 200 °C „na barvu“.

Velké brambory očistíme od slupky a vykrájíme z nich vysoká kolečka. Ve vyšší pánvi (kastrolu) na oleji a másle opečeme brambory pouze z jedné strany, vložíme rozmáčknutý stroužek česneku, snítku tymiánu a zalijeme bílým vínem a vývarem, přiklopíme a pečeme při 150 °C 20−25 minut doměkka.

Čekanku rozkrojíme napůl, opečeme na másle s trochou olivového oleje, přidáme rozmáčknutý česnek, bylinky, zalijeme trochou bílého vína a vývaru, zakryjeme poklicí a pečeme v troubě při 150 °C asi 20 minut.

Šťávu z pomerančů zredukujeme, ochutíme medem, vinným octem, likérem, solí a mletým pepřem, zjemníme máslem.

Servírujeme bramborový fondant, čekanku, maso, přelijeme omáčkou, doplníme listovým salátkem.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl