Maso

Špekové knedlíky na zeleninovém ragú

Česká specialita známá nejvíce v kombinaci s kyselím zelím a cibulkou. Dnes máme jako přílohu ragú z kedluben, růžičkové kapusty a cibule. Myslím, že připomenout úpravu kedluben v teplé kuchyni je nabíledni, poněvadž jsou vynikající a nedoceněné.

4 porce

knedlíky

1 kg ve slupce uvařených a oloupaných brambor
2 vejce
200 g hrubé mouky
sůl
hladká mouka na posypání válu

náplň do knedlíků

200 g špeku nebo anglické slaniny
200 g cibule
50 g česneku
50 g petrželky kudrnky
pepř
sůl

1. Nejprve připravíme náplň do knedlíků. Špek nakrájíme na kostičky, na rozpálené pánvi opečeme, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a česnek. Jakmile je špek zlatavý, stáhneme z tepla, scedíme od přebytečného tuku a směs smícháme s nasekanou petrželkou. Necháme vychladnout. Touto směsí plníme bramborové těsto:

2. Brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme vejce, mouku, sůl a vypracujeme těsto, ze kterého tvoříme kulaté placičky o průměru cca 10 cm, plníme směsí špeku a balíme do kuliček.

3. Vaříme v osolené vodě asi 10 minut.

zeleninové ragú

300 g kedlubny
300 g růžičkové kapusty
50 g červené cibule
50 g jarní cibulky
50 ml slunečnicového oleje
150 - 200 ml vody na podlití zeleniny
50 g instantní jíšky
strouhaný muškátový oříšek nebo muškátový květ
sůl
pepř

1. Kedlubnu nakrájíme na kostky, kapustu na půlky, cibuli na měsíčky a jarní cibulku na kolečka.

2. Zeleninu prudce orestujeme na oleji, jarní cibulku přidáme až nakonec, zalijeme vodou a velmi krátce podusíme, cca 5 minut.

3. Nakonec zahustíme instantní jíškou a dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Ohodnoťte tento recept: 

11 hlasů

Další recepty Celý díl