Maso

Kapitánská svíčková

Na téhle „svíčkové“ Michael Černý vyrostl nejprve ve vojenského, poté civilního kapitána! Tradičně-netradiční svíčková je podle receptury kapitánovy babičky a je výborná!

8–10 porcí

1200 g nízkého roštěnce
4 střední cibule
400 g mrkve
400 g petržele
400 g celeru
100 g anglické slaniny
2 l hovězího vývaru
divoké koření (celý pepř, nové koření a bobkový list)
sůl
citronová šťáva na dochucení

Kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky, polovinu množství vložíme s divokým kořením do hrnce s hovězím vývarem a necháme táhnout (použijeme na podlití masa a případné naředění omáčky).

Slaninu nakrájíme na plátky a rozložíme na dno pekáče, navršíme druhou část kořenové zeleniny včetně cibule nakrájené na půlkolečka, divoké koření, maso, podlijeme vývarem, zaklopíme a v troubě táhneme při 150 °C, až je maso měkké.

Maso a bobkový list vyjmeme, zeleninu rozmixujeme, dochutíme citronovou šťávou a popř. solí.

Maso nakrájíme na plátky, podáváme přelité omáčkou a s knedlíkem.

celozrnné jemné knedlíky se slaninou a jarní cibulkou

6 celozrnných housek (nebo mix bílé a tmavé pečivo)
300−400 ml mléka
1 jarní cibulka
20 g anglické slaniny
3 vejce
sůl

Pečivo, dva až tři dny staré, nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, necháme prosáknout, poté smícháme s nakrájenou jarní cibulkou, slaninou a žloutky.

Z bílků ušleháme tuhý sníh a vmícháme k pečivu, tvarujeme koule, které vaříme na páře 15 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

9 hlasů

Další recepty Celý díl