Polévky

Česnečka a brambory s cibulkou

Polévku servírujeme do hlubokých talířů s přidáním vydatné porce šťouchaných brambor, která se v horké polévce krásně pozvolna samorozpouští (slovy Vl. Waltera z Prahy, který nám recept své plzeňské babičky zaslal).

Za celý štáb můžeme jen potvrdit, že plzeňská česnečka je vynikající!

6 porcí

1 kg brambor
sůl
kmín
libeček
8 cibulí
sádlo
100 g uzeného masa
vývar z brambor
8 stroužků česneku

Oškrábané brambory uvaříme se solí, kmínem a snítkou libečku doměkka. Nesléváme, vývar použijeme na polévku.

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a na sádle ji v hrnci nebo větším kastrolu usmažíme do zlatohněda.

Dvě třetiny usmažené cibule odebereme a ponecháme stranou.

Ke zbylé cibuli v hrnci přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, orestujeme a zalijeme vývarem z brambor, vmícháme utřený česnek a necháme přejít varem.

Brambory rozšťoucháme s odebranou cibulí, podle chuti osolíme.

Ohodnoťte tento recept: 

73 hlasů

Další recepty Celý díl