Maso

Kohout na paprice

Nemáme-li svůj vlastní chov kuru domácího, je dobré mít na vsi známé a na velikonoční tabuli poshánět jarního kohoutka. Na paprice ve smetanové omáčce chutná skvěle. Když navrch přidáme pár restovaných žampionů a červenou kapii, samotný pokrm povzneseme ještě o třídu výš.

4–6 porcí

2 velké cibule
6 stroužků česneku
2 lžíce sladké mleté papriky
kohoutí, slepičí, kuřecí vývar nebo voda
1 kohout
sůl
snítka rozmarýnu
lžička mleté papriky
250 ml 33% smetany
1 kapie nebo červená paprika
4 žampiony
slunečnicový olej

Na olej orestujeme na kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme česnek, zarestujeme, pak zaprášíme mletou paprikou, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu.

Části naporcovaného kohouta na straně kůže nařízneme, osolíme, opečeme na oleji ze všech stran dozlatova, přihodíme snítku rozmarýnu, během opékání lehce poprášíme mletou paprikou, pak sejmeme (olej uchováme i se snítky rozmarýnu) a vložíme do základu na omáčku, přiklopíme, dusíme doměkka, na závěr zalijeme smetanou, necháme přejít varem a podáváme.

Na oleji po opečeném mase orestujeme papriku na krájenou na nudličky a na větší kousky nakrájené žampiony. Papriku s žampiony klademe na každou porci kohouta, navrch ozdobíme snítkou opečeného rozmarýnu.

Jako příloha se hodí špecle, bramborové noky, knedlíky, rýže.

Ohodnoťte tento recept: 

50 hlasů

Další recepty Celý díl